Levnotel: „Skandál! ČTÚ nás odpojil.“

Diskuze čtenářů k článku

Radek  |  18. 09. 2003 08:15

Řidiči tak prijdou o levnější benzín. Je to komplot PČR s celníkama.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
D. Prejda  |  01. 03. 2003 02:24

Souhlasim s nazory obhajcu levnotelu. Mne je  srdecne jedno zda je nejvetsi hrich Levnotelu uctovani nejake te minuty navic za kvuli technice spojeni pres cislo 900 xxx. Pro mne je podstatne zda volam za  40 kc nebo 4 kc za minutu. Levnotel mi fungoval bezproblemu. Volal jsem vetsinou do asijskych zemi a kvalita hlasu byla stejna jak u mobilnich operatoru ci normalniho hovoru pres Telecom.  To muzu rict zcela odpovedne nebot sem protelefonoval nekolik hodin.

K clanku pana Zikmunda bych  jen dodal "kdo chce psa bit hul si vzdycky najde".  Proc to co funguje bezne ve svete nemuze fungovat taky u nas ?  Ci zajmy haji CTU ? Moje - jako spotrebitele urcite ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  01. 03. 2003 11:33

Ve světě je ale jiná legislativa, která to možná umožňuje. Je to stejné jako se ptát, proč je u nás zakázáno řídit pod vlivem alkoholu, když ve světě někde nějakou tu promili tolerují... Také se určitě najde mnoho řidičů, kterým nevyhovuje, že když řídí, tak si k jídlu nemohou dát pivo. Čí zájmy pak tedy hájí dopravní policie? Těch řidičů, co se bez piva neobejdou určitě ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub Kodym  |  27. 02. 2003 23:23

Pište si o tom, co chcete, a diskutujte si taky, jak chcete. Podstatné je, že nikdo z těch, co to tady kritizují (včetně nezávislého novináře Zikmunda), tu službu v reálu zjevně nevyužil.

Já sám jsem takhle protelefonoval do Francie na mobil (za 4 koruny za minutu!) několik desítek minut k úplné spokojenosti, služba fungovala naprosto spolehlivě (narozdíl od nehorázně účtovaného telekomáckého XCall se vskutku africkou kvalitou přenosu) a těch dvacet vteřin před spojením (tj. asi koruna padesát) mě skutečně netrápilo.

Internetový přenos hlasu byl telefonním společnostem, nemýlím-li se, soudem povolen už v době "ledoborce" Pegase, a dneska ho využívají všichni včetně ČT (s "proslulou" kvalitou a "lidovou" cenou), Oskara a Eurotelu.

Způsob, jakým Levnotel (i když to byla holandská společnost - to jsem věděl už tehdy a jako spotřebiteli-uživateli služby mi to bylo srdečně jedno) účtoval poplatky za spojení, byl zákazníkům sdělen předem a každý, kdo na ono číslo zavolal, s tím byl srozuměn a souhlasil s ním.

Takže vážně nechápu, z jakého jiného důvodu se ČTÚ zahalil do mlhy právních kliček a službu z moci úřední zablokoval, než kvůli zájmům Telecomu, který je s touto povedenou institucí velmi těsně spojen, jak o tom svědčí spousta dalších rozhodnutí znemožňujících vstup konkurence na český telefonní trh (včetně levného připojení k internetu).

Měl bych pro vás jeden návrh: nesuďte něco jenom proto, že vám to "od začátku připadalo ňáký divný", ale nejdřív to vyzkoušejte a porovnejte s ostatními službami BEZ přidané hodnoty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Kolberk  |  27. 02. 2003 22:25

     Levnotel provozuje, resp provozoval, TELEDISCOUNT B.V., Hoogoorddreef 9, 1101 B, Amsterdam Zuidoost, Nizozemí, tel. +39 800 231 707, Fax +39 800 231 702. V ČR promokampan Levnotelu zajistovala Marika Anderlova, e-mail: marika_anderlova811@atlas.cz Musim lehce podotknout, ze cena za volani na mobily do zahranici i pres den byla u Levnotelu spickova. Kvalita byla asi 70% bezneho tf spojeni, ale za tu cenu... Mimochodem, rad bych vedel, jestli ten pan Zikmund, autor tech clanku, nahodou nedelal pred lety public relations pro Kaucuk Kralupy? Jinak jsem u Levnotelu na zacatku myslel, ze se jedna o nejaky obr podfuck, a to kvuli jejich automatickym reklamam, ktere pripominaly predvolebni automatickou tf agitaci s hlasem Vaclava Klause. Nahodou tomu tak nebylo, lec trosku jsem ty telekomunikace studoval... Pakol P.S. Majetnicvi WWW stranek Levnotelu si muzete overit na www.nic.cz

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Vaněk  |  27. 02. 2003 11:47

Ze stanoviska ČTÚ vyplývá několik pro mě dost překvapivých zajímamovstí (tedy pokud ho autor přepsal doslovně):

1) Levné telefonování do celého světa není poskytování obchodní ani odborné služby
2) "Společnost" Levnotel nepodniká na území ČR, přesto dokáže na území ČR "zneužívat" poskytování jedné služby k poskytování jiné služby.
3) Conaktel porušil zákon a podmínky v licenci tím, že připojil společnost mimo území ČR. Asi se to nesmí, ale jak to dělá Telecom?

Ani se moc nedivým že napadená strana poukazuje na komplot s Telekomem, když veřejný orgán použije v oficiálním vyjádření pro mě dost komickou kombinaci slov "zneužívat poskytováním levných služeb".

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  27. 02. 2003 19:28

Stanovisko je doslovné.

ad 3) Propojení a připojení je (z hlediska telekomunikací) diametrálně odlišná věc. Levnotel byl připojen a ČTc spolu s téměř všemi fixními i mobilními operátory je propojen se zahraničními operátory...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radan  |  27. 02. 2003 10:34

Koukám, že jsme s panem Zikmundem rozpoutali pěknou diskuzi,  ne však o Levnotelu, ale o naší morálce. 
Pepíčkovi (např. panu Niedermannovi) sebral domovník hračku, kterou Pepíček našel na písku, a vrátil na místo, Pepíček si nemůže hrát a viní z toho domovníka, který se zachoval nanejvýš správně.
Bohužel je u nás takovéto vnímání práva a morálky.

Byli jste někdy ve Státech? Tam uděláte něco protizákonného (myslím teď v oboru podnikání) a skončili jste v daném oboru nadobro. Vezmou vám licenci, vyhodí vás z komory, nebo asociace a šmitec. A to nemluvím o soudu.
A Státy jsou povážovány za jeden z nejdemokratičtějších systémů!

Takže, jestli dělá někdo něco proti zákonům a ten druhý mu to zprostředkovaně umožňuje, není se o čem bavit. Jaký je ten zákon, je druhá věc.

A ta poznámka o EU - pobuďte aspoň  měsíc pracovně v Německu nebo Holandsku, a z některých věcí vám bude na zvracení. Tam bych vždy kladné příklady nehledal - a v tomto smyslu "chraň nás, Bože, před EU"!

RK

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Helmut Niedermann  |  26. 02. 2003 17:43

Je jasné, že všichni správní investigativní žurnalisti, kteří píši články na mobilmanii asi vědí, co je správné pro spotřebitele ( zákazníky na levnější telefonování , leč ubližují nejen sami sobě, ale hlavně některým operátorům. Už byli napsány takové články ( teď nevím, zda-li to bylo na mobilmanii nebo na serveru www.mobil.cz, když tak, mě opravte paměť ) jako to, že Radiomobil porušuje všeobecné podmínky, či nějak manipuluje s databazmi hovorů na twist kartach apod. Dále tu padaly takové články jako to, že je možné ušetřit u Oskara pár korun různymi fígly, když se připojujeme na wap a GPRS.
Mně prostě takoví novináři dokážou naštvat, když občas napíšou takovou nepravdivou zprávu či fámu týkající se služeb mobilních nebo pevných operátorů. Nejdřív než začnete napadat  operátory se nejdříve ujistěte, od jakého zdroje máte tyto zprávy, nedivím se, že elektronická media ( TV ) raději spoléhají na ČTK atd.  Zkrátka a jasně, kdyby se tady na tomto internetovém serveru nepsalo o levnotelu, určitě by tato služba byla nabízena i nadále a nemusela by být k vůli pár článkům pohřbena. Co se týče slov jestl je to legální či ne, to my měl rozhodnout nezávislý soud, a co se týče samotné služby levnotel, byl jsem vždy s ní spokojen, jelikož to byla cena 4,- Kč/min , která neměla konkurenci. Zkrátka v dnešní době platí toto heslo ( měly bychom se takových hesel zbavit ), je-li něco úspěšné, pak se za tím skrývá něco nelegálního, tak jako v případě různých kauz.

!!! Vážení investigativní žurnalisti, jestliže je někdo úspěšný a bohatý, neznamená to, že musí tato firma nebo člověk krást, podvádět a provádět takové lumpárny. Levnotel byla dle mého názoru legální služba, se kterou se můžeme setkat např.v zahraničí. To byste si vážení invest. žurnalisti měli uvědomit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AntiHelmut  |  26. 02. 2003 17:56

Helmute Helmute,

to, zda je tato služba legální nebo nelegální je jasný komukoli, kdo si alespoň prohlídne číslovací plán. A k tomu, jestli je nebo není něco výhodného pro zákazníky - ať rozhodnou zákazníci. Ti tu službu buď využijí nebo nevyužijí. Nevím, zda je pro zákazníka zrovna nejlepší platit i za spojení, ke kterému nemusí vůbec dojít. Já používám Contactel i Tele2, ceny jsou srovnatelně nízké a neplatím za neuskutečněná spojení, je to legální a všem doporučuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  26. 02. 2003 18:11

!!! Vážení investigativní žurnalisti, jestliže je někdo úspěšný a bohatý, neznamená to, že musí tato firma nebo člověk krást, podvádět a provádět takové lumpárny

Znamená to, že když je někdo zatím méně úspěšný, malý a chudý, tak může krást, podvádět a provádět takové lumpárny?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LK  |  26. 02. 2003 21:31

To prece neni dulezite. Hlavni je, abyste si vy novinari uvedomili, ze dle nazoru Helmuta je to legalni sluzba

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pinus  |  26. 02. 2003 15:38

Nemuzu si odpustit tuhle poznamku. Jak je definovana "sluzba s pridanou hodnotou"? Podle meho telefonovani sluzba je. A protoze volam do zahranici, platim za nic vice (4 Kc/min), nez kdybych volal sousedovi. Cili je tam i pridana hodnota. Ostatne se za ni, jak uz nekdo poznamenal, plati i dan z pridane hodnoty.

V cem spociva nespokojenost s takovouto sluzbou? Ze platite uz za vytoceni 90x? A tajil to "Levnotel" snad nekdy? Nebo ze se hovory nespojuji? Vzdyt jste to ani neoveroval, a jak sam priznavate, jednate na zaklade neoverenych udaju nekolika uzivatelu. Nebo ze Cesky Telecom prichazi o zisky? A to mi ma, jako uzivateli, vadit? Nebo mate neco s Tele2, ze je v kazdem Vasem clanku pro srovnani uvadite? To mi pripada daleko realnejsi.

Take bych se nedomnival, ze spolecnost, ktera neni registrovana v CR, nema "temer zadna prava" v pripade soudniho sporu. Ma obchodni smlouvu s Contactelem, kterou ho CTU donutil zrusit. S tim uz se da nacit docela dost.

Proc by mela byt z trhu smetena konkurence, ktera sice nabizi horsi sluzby (placeni uz za vytoceni 90x), ktera to ale netaji, a "na vyrovnani" nabizi nizsi ceny? At si kazdy uzivatel vybere. Takovahle konkurence pak pomuze stlacit ceny i u klasickych operatoru, a tezit z toho bude jen zakaznik.

Ono to levne telefonovani muze byt i zajimave. Klasicky pripad z Britanie - mam linku British Telecom, ale za 30 penci za minutu (15 Kc) me do CR volat ani nenapadne. Ale pak najdu neco takoveho jako www.telediscount.co.uk, a za vikend jsem protelefonoval do CR tri hodiny. Ono totiz volani za 1 penci za minutu (50 haleru) k tomu primo svadi.

Abych predesel vsem pripadnym "Pockej az ti prijde ucet", tak nasledujici: volam na cislo 0845 xxxx, ktere je vzdy zpoplatneno pouze jako mistny hovor. Navic hned druhy den vidim na mem online uctu u British Telecom protelefonovanou castku, takze to muzu hned zkontrolovat.

Do EU maji zkratka nase telekomunikacni sluzby jeste hodne daleko, a CTU uspesne prispiva k tomu, ze se na tom jeste dlouho nic nezmeni - viz ADSL, propojovaci poplatky, flat rate u dial-upu atd atd atd. Vzdyt je CTU pro legraci!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Benx  |  26. 02. 2003 20:18

Souhlasím až na jeden detail. Čtú je pro legraci, když jsi za vodou. Tady je to docela tragedie. (Jedna z mnoha.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  26. 02. 2003 20:48

S tou službou s přidanou hodnotou se omlouvám, byla to nepřesnost z mé strany.

K těm právům Levnotelu - Levnotel se může soudit s Contactelem, ten mu však stejně nemůže tuto službu již nikdy zprovoznit, neboť v této věci již opakovaně pravděpodobně porušil telekomunikační zákon. Navíc to, v které zemi by probíhala soudní pře s Contactelem není jasné. Buď se na tom obě strany přímo ve smlouvě dohodly a nebo by to bylo pravděpodobně v zemi, kde je realizováno propojení sítě Contactel s technikou Levnotelu, tedy třeba i někde v Belgii apod.

Právo dožadovat se čehokoliv u ČTÚ však Levnotel nemá. Naopak ČR by mohla začít zkoumat, zda nebylo náhodou "podnikání" Levnotelu v rozporu s některým z našich zákonů...

K té EU - ČR nemusí s odpuštěním "papouškovat" vše, co se rozhodne někde v Bruselu... V tomto případě je naše legislativa pravděpodobně od EU odlišná (rozhodně ale neznám telekomunikační zákony všech členských států).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  26. 02. 2003 22:18

Ad reakce uživatelů - A to když nám napíše několik lidí, že jim něco nefunguje, tak jim máme odepsat, že nás to nezajímá a že jim to vůbec nevěříme? Jediný způsob, jak skutečně věrohodně zjistit, kolik procent hovorů Levnotel nespojil, je dostat se přímo k technickému zařízení Levnotelu a nebo obdržet tuto informaci přímo od něj, což obojí nejde (viz článek).

Ad Český Telecom - Když fungoval Levnotel, tak z něj měl ČTc peníze. Takhle o ně přišel. Mezinárodní volání totiž stejně drtivá většina uživatelů vyřizuje buď přes mobil a nebo řádného alternativního operátora.

Ad Tele2 - Vaše absurdní obvinění mě poměrně uráží! Napadlo Vás třeba, že Tele2 má naprosto stejnou cenu za mezinárodní volání do západoevropských zemí jako Levnotel (respektive nižší) a že je z řádných alternativních operátorů v této oblasti nejlevnější (viz srovnání operátorů). Jinak je Tele2 v porovnání s konkurencní poměrně drahé.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pinus  |  27. 02. 2003 12:49

ad uzivatele - treba jste to mohl vyzkouset sam. Ale na to uz je ted pozde.

ad Cesky Telecom - jiste, mel penize z propojovacich poplatku. Ale tech penez mel asi o dost mene nez kdyby lide volali primo pres nej. Takze na tom prodelaval. To je stejne jako tady v GB - British Telecom se muze taky zblaznit, ze existuji tihle lacini operatori. Aby take ne, jeho hovory do CR stoji 30 penci za minutu, takhle dostane penize jen za propojovaci poplatek za propojeni "mistni" linky, coz je tak 1-3 pence. Jenze zblaznit se je asi tak vsechno, co tu muze delat. A proc? Protoze tady regulator (Oftel) NECO DELA!!! A neni tu jen pro srandu kralikum, jako nas CTU.

ad Tele2 - omlouvam se, ze jsem Vas tim urazil, to nebylo mym zamerem. To ze Tele2 je nejlevnejsi, je mnohem mene zajimave, nez to, ze by mohlo byt jeste mnohem levnejsi. A o to prece jde. Vzdyt se podivejte na www.telediscount.co.uk, jake mohou byt ceny za volani do zahranici. Staci si vpravo nahore vybrat zemi. A pri takovych cenach je mi veru jedno, ze budu muset zaplatit mene nez jednu korunu uz za vytoceni cisla. Jenze kdyz bude CTU utinat kazdou takovouto akci, tak se nikam nedohrabeme.

Zaujalo me ale tvrzeni, ze na provozovani sluzeb s pridanou hodnotou je potreba u nas registrace. To opravdu musi mit kazda sexualni linka registraci? (nevim, ptam se)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  27. 02. 2003 19:55

ad Telediscount.co.uk - u této firmy se ale téměř jistě jedná o VoiceOver IP (tzv. internetovou telefonii), která je samozřejmě levnější. Tele2 navíc nemůže moc zlevňovat, protože vydalo poměrně značné částky za masivní reklamní kampaň (zejména v televizi). Jinak právě Tele2 nebo Contactel by mohli díky členství v nadnárodních společnostech s vlastními sítěmi téměř po celé Evropě hodně zlevnit. Záleží ale na tom, jakou organizační strukturu společnost používá (u některých společností si totiž jednotlivé divize navzájem normálně účtují).

ad přidaná hodnota - psal jsem to již výše. S tou službou s přidanou hodnotou to ode mne nebylo přesné. Těmto službám se tak obecně říká, ale nevystihuje to přesně ekonomický (a účetní) význam toho slova. Přesný název uvedený v číslovacím plánu je: poskytování obchodních a odborných služeb se zvláštním tarifem. Za případná nedorozumění vzniklá na základě jiného, leč správného, výkladu se omlouvám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pinus  |  27. 02. 2003 12:51

Ale abych taky jen porad nekritizoval - dekuji, ze jste se do toho pustil s vervou, to je potreba. Je to kontroverzni tema, na ktere ja mam proste odlisny nazor nez vy. Ale je pravda, ze kdyz se v tom nikdo neporype, tak se to nevyresi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub Kodym  |  27. 02. 2003 23:53

Milý pane redaktore, tak já vám to teda zopakuju, když se vás to tak dotýká.

Podle mě jste od Tele2 zaplacenej, protože se na ně nesmyslně odvoláváte v každém příspěvku.

Navrhoval bych vám jednu věc: spočítejte si, kolik procent hovorů po ČR uskutečníte na mobilní sítě a kolik procent na pevnou linku. Tipnul bych si, že to vyšlo tak 90:10. Nepletu se?

A budete se divit, v civilizovanem i mene civilizovanem svete ma vetsina znamych a koneckoncu i obchodnich partneru mobilni telefon.

Muzete tu prosim uvest, jaka je cena za volani s Tele2 napriklad na mobil do Portugalska nebo do Francie? Že by ty "4 Kč/min., nebo dokonce levněji"? Nebo spíš deset? Dvanáct? S Levnotelem to opravdu byly ty čtyři kačky na mobil skoro po celem svete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Veronika  |  31. 03. 2004 19:15

Ahoj, jsem opravdu rada ze jsem narazila na tvuj prispevek. Jsem taky v Anglii a po vsech tisicich co jsem provolala na telefonnich kartach se mi dostalo do ruky prave to cislo od telediscount. Volam na nej uz pres mesic a to nekolik hodin kazdy tyden. Pokazde kdyz ale sluchatko polozim, tak mam brouka v hlave. Nechtelo ze mi totiz verit  cenne uctovane za hovory. Je to tak skvely, ze se to zda az nemozny. Ucet za telefon nam chodi ve trech mesicnich intervalech a tak jsem trnula hruzou jestli mi v te obalce za dva mesice neprijde neprijemne prekvapeni. DIky tobe me ale spadnul kamen ze srdce. Jeste jednou diky. Budu koncit. Asi si pujdu zavolat domu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Helmut Niedermann  |  26. 02. 2003 14:29

Děkuji vám pane Zikmunde, že díky vašim článkům týkající se služby Levnotel, již tato služba přestala fungovat a to na rozkaz Č.Telecomu a ČTU a potažmo i vás. Kdybyste nenapsal tyto články týkající se levnotelu, mohl jsem tuto službu i nadále používat, velice jste mne zklamal pane Zikmunde. Tato služba od pondělka je pod kytičkama a to díky vám. Je třeba vám udělit nobelovu cenu Miloše Zemana ! Od dneška se nazastávám novinářů !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  26. 02. 2003 15:00

Mýlím se, když si myslím, že tato služba přestala fungovat hlavně proto, že byla nelegální?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Helmut Niedermann  |  26. 02. 2003 17:28

Na službě Levnotel nic nevidím nelegálního, dle vyjádření vedení této společnosti, kterou tuto službu nabízela, je jasné, že podobné volání do zahraničí přes předvolbu 900 je podobné i v zemích EU a jiných státech. Takže nelegálního na tom nic nevidím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  26. 02. 2003 17:37

Je myslím zřejmé, že společnost, která službu nabízí, nebude rozhlašovat, jak je nelegální. Regulačním orgánem je však ČTÚ a ten má jiný názor. O tom je ale celý článek - četl jste ho?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  26. 02. 2003 18:32

Ve státech EU je možné ledasco. To neznamená, že je to ale u nás legální. V Nizozemsku je také legální eutanázie a prodej marihuany. U nás se tomu ale říká trestný čin vraždy a trestný čin šíření omamných a psychotropních látek. Poskytování služeb Levnotelu bylo založeno na stejném principu jako MaxiTele, přičemž MaxiTele bylo již pravomocně označeno za nelegální službu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JJ  |  27. 02. 2003 08:45

Zjistěte si prosím základní fakta, než začnete šířit bludy. Ani euthanasie ani prodej marihuany není v Nizozemsku legální. Nesmíte věřit všemu, co si přečtete v českých novinách. Obě ty věci jsou nelegální, zákonem je pouze řečeno, že za určitých podmínek je jejich společenská nebezpečnost nízká a nebudou stíhány. Ten pojem "společenská nebezpečnost" existuje mimochodem i v českém právním řádu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  27. 02. 2003 09:36

Tak to jsem nevedel, nicmene me informace vychazely z informaci uvadenych v mediich a na odbornych diskusich na tato temata. Nicmene - neexistuje za ne sankce, ale u nas ano. Stejne jako u Levnotelu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr K.  |  26. 02. 2003 15:17

Já myslím že důvod byl určitě jiný než nějaký článek na MobilManii. Docela se divím kolik lidí je ochotno využívat službu někoho kdo oficiálně vlastně neexistuje.  Pan Lutonský v článku mimo jiné píše že kromě e-mailu není na stránkách Levnotelu žádný kontakt, já jsem tam ale nenašel ani ten e-mail. Pouze jsem našel formulář který odešlu někam nevím kam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vojtěch Cham  |  26. 02. 2003 16:48

Helmute, Helmute ...

je mi tě upřímně líto.

Tak ono ti to nefunguje?

A co jsi čekal???

 

PS: Podle mne novinář Zikmund odvedl na on-linový magazín novinářsky velice dobrou práci investigativního žurnalisty. Podobných "kaus garážových pseudooperátorů" je sice celá řada, ale jen málokdo je schopen novinář dotáhnout problém do konce a zjistit si, pochopit a srozumitelně popsat čtenářům všechny souvislosti.

Takže Martine, díky za článek.

 

PSS: Jenom drobnost na závěr, pro podnikání v oblasti služeb s přidanou hodnotou je nutná registrace u ČTÚ podle generální licence a tu v tomto případě má pouze Contactel. Nemá jí  v žádném případě "společnost" Levnotel, které dál Contactel pronajal tuto linku. Tím, kdo porušil platná pravidla používání služby audiotex je tedy skutečně Contactel. Levnotel potom pouze nelze pokutovat ani stíhat. Pokud by však tuto službu poskytoval Levnotel v ČR a podařilo se to prokázat (vysledování IP adres, ze kterých byla poskytovaná službě Levnotel technická podpora , odkud byly vyřizovány e-maily, dohledání fyzických osob zodpovědných za nabízení služby, atd...), potom by mohl být klidně někdo (a to i fyzická osoba) trestně stíhán pro nedovolené podnikání. Sazbu nechť si zjistí po poradě se svým právním zástupcem.

Nicméně ušetřilo mi to jako obvykle práci.
Ještě jednou díky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Sekera  |  26. 02. 2003 17:16

Aneb pan Zikmund opět spasil svět a až budu velký, chci být jako on...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  26. 02. 2003 20:40

Pokud tím "velký" myslíte centimetry, pak možná. Věkově by to ale šlo těžko, protože jsem výrazně mladší než pan Chám.

Jinak, upřímně, nemyslím si, že jsem spasil svět. Podle mého názoru ale není správné porušovat zákony a díky tomu si vydobít konkurenční výhodu (Levnotel totiž opravdu mohl fungovat v podstatě jen s jedním počítačem a přípojkou k Internetu a ke Contactelu, třeba i v oné pověstné garáži), což řádně podnikající alternativní operátor rozhodně nemůže...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Sekera  |  26. 02. 2003 20:47

1) Napsal sem "až budu velký", tudíž jde o nevyjádřený podmět , ne o vyjádřený podmět pan Chám.

2) Nechápu proč by alternativní operátor nemohl fungovat s jednou stanicí připojenou v garáži k internetu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  26. 02. 2003 22:23

1) tak to jsme si nerozuměli

2) ale mohl, jenže podle zákona (tedy legálně)! Musel by tedy zaplatit licenční poplatky, dodržovat telekomunikační zákon a propojit se alespoń s jedním operátorem, atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radan  |  26. 02. 2003 10:24

Na druhou stranu mne však napadá otázka: Na co je tady ČTÚ že umožní takovéto pseudospolečnosti s evidentně neseriozními službami působit na našem trhu. Hned zpočátku  mělo být prověřeno, co jsou zač a neumožnit jim vůbec vstup na náš trh.
Jak je to potom s procesem přidělování licencí apod. - ptám se?!?
(Že se někteří zákazníci pak nachytají je jasné - dokud to nezkusí, nemohou mít informace.)

 RK

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fido  |  26. 02. 2003 10:40

No jak uz bylo v clanku uvedeno, tahle pseudospolecnost zadnou licenci nedostala. Pronajala si par cisel od contactelu a tim to pro ne bylo vyrizeno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hafan  |  26. 02. 2003 10:45

Radan mel asi na mysli Contactel!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radan  |  26. 02. 2003 12:03

Myslel jsem vpodstatě obojí: Jak to, že Contactel pronajme čísla, uzel či cokoli komukoli?  Nějaké prověřování, co se za pronájmem skrývá za služby snad má být. Nehledě k tomu, že samotné poskytnutí možnosti k provozování služby bylo v tomto konkrétním případě zřejmě nezákonné. Telekomunikace nejsou trh s rohlíkama - i tam je kontrola.

Jsou vůbec nějaké kontrolní mechanismy a jak je ČTÚ využívá?

To, že je tu komplot ČTÚ s Č. Telecomem je jasné bez ohledu na tento případ;(stačí se podívat, jak si u nás předsatvují liberalizaci trhu v telekomunikacích a jak dlouho se to všechno vleče - prostě kde je škvára, tam je.... ). To ale neznamená, že se budou přidělovat licence jako na jarmarku, kdo dá víc .... a pak už se nic neděje. Licence je snad k tomu (jako třeba řidičák), aby  ta která činnost mohla být sledována a kontrolována, zda se jede podle pravidel - nebo ne???


RK

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sneer  |  26. 02. 2003 13:07

A co na tom je? Ja myslim, ze operator muze sotva rozhodnout, jestli osoba na lince 909 heka primerene nebo jo. Levnotel nemel zadne smlouvy se zakazniky, proste nabizel misto sazek nebo stenani praktickou a elegantni sluzbu, ktera byla proti zajmum CTc. Proto mu to zatrhli.

Ceskemu Telecomu nakonec nikdo nemuze naridit, aby propojoval kazdou 90x Contactelu a naopak, aby Contactel propojoval kazdou 90x Ceskeho Telecomu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radan  |  27. 02. 2003 10:01

Operator by neměl porušovat pravidla - tedy. Zákon. Podle dostupných informací tak učinil. Stím nemohu souhlasit, ať už je zákon jakýkoli.

RK

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
fido  |  26. 02. 2003 16:54

Takova kontrola v podstate ani neni mozna. Contactel ma urcite nejake obchodni podminky a urcite bylo ve smlouve uvedeno, na co smi byt sluzba pouzita a na co ne. To ze spolecnost, ktera si cisla pronajala, nedodrzuje smlouvu se neda dopredu nijak zjistit a po zjisteni byla tato cisla zablokovana. Myslim, ze je to v poradku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Benx  |  26. 02. 2003 13:48

Opravdu nevím, proč u nás musí být zakázané to, co je jinde možné. Navíc pokud zprostředkování telefonování do zahraničí není služba s přidanou hodnotou, jaktože se z ní platí daň z přidané hodnoty, he?

Mám dojem, že ČTÚ v dnešní podobě je jenom další telekomunikační brzda. Jeho doménou je vyřizování účetních sporů mezi operátory navzájem a operátory a jejich zákazníky, to mu tak ještě jde. Novým operátorům proti starému dominátorovi rozumné existenční podmínky nezjedná, a kde zasáhne do zavádění nové služby, tam to končí jen dalšími odklady. A čas letí a České Telekomunikační Úbytě trvají.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  26. 02. 2003 20:33

S tou službou s přidanou hodnotou to ode mne nebylo přesné. Těmto službám se tak obecně říká, ale nevystihuje to přesně ekonomický (a účetní) význam toho slova. Přesný název uvedený v číslovacím plánu je: poskytování obchodních a odborných služeb se zvláštním tarifem. Za případná nedorozumění vzniklá na základě jiného, leč správného, výkladu se omlouvám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radan  |  27. 02. 2003 10:07

Souhlasím, ale ne v této souvislosti


RK

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jgn  |  26. 02. 2003 15:50

jaké neseriózní služby? fungovalo to? fungovalo.

a na co se měli zákazníci nachytat? na funkční telefonické spojení za nízké ceny?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jana  |  26. 02. 2003 09:12

Omlouvam se za OT dotaz.

Nevi prosim nekdo, zda se v Cesku prodavaji MT s kamerou - pripadne jestli je nabizeji operatori nebo kde je mohu koupit. Diky moc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dejvidek  |  26. 02. 2003 07:45

Celé působení "Levnotelu" mi přijde víc než komické. Jejich stránky působí dojmem,že je vytvářel čerstvý absolvent základní školy. Jejich vyjádření nevypadá než na snůšku nesmyslů nějakého zamindrákovaného uživatele dial-upu od Telecomu  

dejv

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jifi  |  26. 02. 2003 08:39

Hotový Kocourkov, člověk se ani nestačí divit ... jen se tomu směju

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor Pešek  |  26. 02. 2003 11:15

Žádný levnotel neexistuje. Tuhle společnost "sestrojila" mobilmanie protože asi nemá o čem psát. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  26. 02. 2003 20:30

Ano, a také jsme si registrovali domény teledisconut.at, telediscount.nl, telediscount.co.uk a  levnotel.cz pod uměleckým pseudonymem Telediscount BV...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr K.  |  26. 02. 2003 12:50

Ono už ten samotný název LEVNOTEL ve mě vzbuzuje úsměv. Kdyby bylo 1.dubna tak bych myslel že je to apríl .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
p_x  |  26. 02. 2003 15:28

Nemusí mít vymakané stránky, pro seznámení s tím co nabízí  (či spíš nabízeli) to úplně stačí. A fungovalo to. Jak na mobily v ČR, tak třeba do Egypta na MobiNil nebo Vodafone. Ale 24.2. najednou přístupové číslo "přestalo existovat". Mě nevadilo, že jsem se očas nedovolal a platil "za neposkytnutou službu".Pro šťouraly - přesně to bylo 2,7% neúspěšných spojení oproti 97,3% úspěšným. Spočítejte si, jak jste úspěšní s dial-upem poskytovaným ČT .....
A je rozdíl volat za 4,- Kč za minutu nebo za 70,- Kč, že?

Bláboly o nabourání číslovacího plánu - co mi je po tom? Mě zajímá za kolik volám. Je zajímave, že to ČT nezajímá v případě lidí, kteří mají platit tisíce za dial-up přepojený na Bahamy a pod.

Prostě stále a pořád dokola jeden velkej bordel. Včera jsem přilít ze světa a už to jelo - Union banka v řiti - Tlustý a spol. neví co mačká na mobilu (nebo má ten, kdo ho odposlouchával-pochopitelně, že to jde- mentalitu desetiletého dítěte-a nebo to je všechno úplně jinak ...) - spadlo další letadlo - fraška okolo ředitele ČT - Klausovi není trapné kandidovat na presidenta ... No to nemá chybu! Vzhůru do Evropy!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roger  |  26. 02. 2003 23:07

Mozna ses nemel vracet - jen nosis smulu :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
p_x  |  27. 02. 2003 12:22

To máš pravdu. To by bylo taky řešení. Ale jednou jsem se na týhle hroudě narodil a chci tu i žít. I když by to jinde šlo podstatně pohodlněji. Pochopitelně, že všude je chleba o dvou kůrkách a všude se najdou všiváci, co by za pár peněz prodali i sami sebe.

Mě jenom štve to, že u  nás stále nefunguje základní věc od které se odvíjí všechno ostatní - totiž důsledné potírání všeho, co je v rozporu se zákonem o střetu zájmů. Jinde taky nejsou úspěšní na 100%, ale dokáží dotáhnout do konce alespoň ty nejkřiklavější případy. Alespoň odstavením dotyčného. Může se snažit jinde, ale
v "oboru" má alespoň na čas utrum. Např.: Jen u nás je možné, že člověk - ať už jsou jeho lidské vlastnosti jakékoliv - který má máslo na hlavě ne z jednoho, ale  v x případů si dovoluje (a není mu to trapné) kandidovat na presidenta. A všichni z okolí to berou jako samozřejmost a baví se o tom, jestli mu ten hlas dají nebo ne. A ne o tom, že tenhle člověk by tam z morálních důvodů vůbec neměl lézt. Ať si tam dotyčná strana dá jinou osobu. Jestli to nevadí Tobě, mě tedy ano. Vadí mi, že by mě ve světě "zastupoval" člověk takovýchto kvalit. V mnoha pro Čechy "rozvojových" zemích o nás vědí překvapivě hodně. Jde mi prostě "jen" o to, abych se nemusel stydět říct, že jsem Čech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor