LG Arena: ochozy povstávají (test)

LG KM900 Arena nabízí skvělou hardwarovou výbavu zabalenou do výjimečně zdařeného obalu. Video, soutěž!
Kapitoly článku
Silná v kramflecích: multimédia
LG Arena se cítí sebevědomá především v oblasti multimédií. Předpoklady má více než dobré, do vínku dostala standardní 3,5mm jack, integrovanou paměť o kapacitě 8GB dále rozšiřitelnou o microSDHC karty. Obojí se po připojení telefonu kabelem ohlásí jako výměnný disk s rychlým zápisem.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka s miniaturním mikrofonem nabízí obstojnou kvalitu
Písničky z interní paměti i karty zobrazuje v jednom seznamu a řadí dle Id3tagu. Filtrovat lze tedy dle interpreta, alba nebo žánru. Pokud pak vyberete v seznamu jednu píseň k přehrání, ovládací prvky s animovaným pozadím se objeví přímo u této skladby. Telefon se vedle opravdu hlasitého reproduktoru chlubí funkcí Dolby Mobile, která běžnému posluchači především populární hudby výrazně zlepší přednes. Například pro jazz nebo klasiku se však příliš nehodí. Byl by hřích, kdyby Arena nepodporovala A2DP profil pro poslech s bezdrátovými sluchátky.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač se zobrazí u každé skladby, nikoli v novém okně jako u ostatních telefonů
Videopřerhrávač by měl podporovat širokou paletu formátů, údajně včetně DivX a Xvid. Bohužel, zhruba polovinu testovaných videí odmítl přehrávač s hlášením o nepodpoře formátu. U druhé poloviny fungujících videí ale musím tleskat, Arena si hravě poradí i s plnohodnotným videem bez jakýchkoli úprav rozlišení či datového toku. Kéž by se ještě přehrávač naučil práci s titulky, takto je musíte pomocí programu předem „vypálit“ do videa.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Schopnosti Areny natáčet videa jsou prozatím bezkonkurenční
Pětimegapixelový fotoaparát s optikou zvučného jména odvádí výbornou práci. Snímky nabízí překvapivou ostrost a barevnou věrnost. V levé části snímku sice dochází k neostrosti, zde však může jít o chybu konkrétního kusu. Běžně automatické ostření můžete přepnout i do manuálního režimu nebo režimu detekce obličeje. LG dokonce nabízí stabilizaci obrazu, byť jde pouze o elektronickou verzi. V součinnosti s vestavěným GPS přijímačem lze snímky obohatit o pozici. A pokud si chcete vyhrát, aplikace Filmař umožní vytvářet ozvučené obrázkové sekvence se zajímavými prolínačkami.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Další ukázkové fotky hledejte v této bleskovce, nebo rovnou v galerii fotomobilů 
Další superlativy náleží videu: který současný mobil umí natáčet zcela plynule v rozlišení 720 x 480 bodů s datovým tokem okolo 2 Mb/s? V nastavení si navíc můžete zvolit, zda se při natáčení zdůrazní váš hlas, tedy kameramana, nebo hlasy rozverných přátel. Přístroj pro tento účel disponuje dvojicí mikrofonů na přední a zadní straně.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nastavení fotoaparátu imituje běžné digitály
Při prohlížení obrázků můžete naplno využít multi-touch pro zvětšení či zmešení, jako u iPhonu. Zde musím chtě-nechtě srovnávat: Areně při použití multi-touch chybí lehkost a rychlost použití, čímž vyniká právě iPhone. 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
FM vysílač nepřesvědčí vyznavače kvality, jako nouzové řešení však postačí
Líbí se mi propojení multimédií se zbytkem telefonu, obrázky můžete například rychle odeslat na blog, video zase na YouTube. Zbývá již jen zmínit FM rádio a také FM vysílač. Díky němu si můžete oblíbenou hudbu pouštět v autorádiu, i když poměrně znatelnou ztrátou kvality danou FM technologií. V balení také najdete kabel pro využití televizního výstupu mobilu. O své fotografie a videa se tak můžete snadno podělit s ostatními.
Internet a emaily
Vedle mobilních datových přenosů v sítích třetí generace nabízí Arena Wi-Fi. Také vestavěný webový prohlížeč poskočil od svých předchůdců mílovými kroky, i když několik chybiček bychom našli. Ohromující rozlišení displeje sice umožní zobrazit velkou část webové stránky, nicméně písmo zůstává titěrné a nečitelné. Pokud si odstavec textu zvětšíte, tento se již nepřeskládá a písmo se nepřizpůsobí nové velikosti výřezu (jako u Opery Mobile nebo Safari). Tím vám řádky skočí za okraj a při čtení každého musíte displejem posouvat. Snad jde o chybu, kterou vyřeší další firmware. Přestože ve všech ostatních činnostech neztrácí Arena dech, plnohodnotné webové stránky jí dávají pěkně zabrat a plynulost je ta tam.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížeč má ještě potenciál k dalšímu vylepšování
Zajímavostí zůstává podpora flashe přímo v prohlížeči. V menu telefonu sice najdete odkaz na YouTube, na rozdíl od konkurentů však nejde o samostatný program, nýbrž o odkaz na mobilní verzi tohoto portálu. Stejně funguje i odkaz na Blogger a Google Mail.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Služby Googlu a emailový klient nesmí chybět
Emailový klient podporuje nejen klasické POP3 a IMAP účty, porozumí si i s Microsoft Exchange. Klient nepostrádá důležité funkce jako automatickou kontrolu schránky v zadaných intervalech či podporu příloh. Mailem můžete snadno odesílat i položky z adresáře nebo úkoly.
Java, GPS a doplňky
LG si uvědomuje, že jedinou cestou softwarové rozšiřitelnosti zůstává Java. Proto jí věnoval náležitou pozornost. Aplikaci lze nejsnáze nainstalovat zkopírováním .jar souboru do paměti telefonu a jeho následné spuštění přes správce souborů. U každé aplikace lze individuálně nastavit, aby se připojovaly pouze přes Wi-Fi a nesestavovaly připojení prostřednictvím mobilních datových přenosů. Ve spodní části displeje se objeví virtuální směrové ovladače a numerická klávesnice, kteréžto java aplikace pro svou funkčnost vyžadují.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Doplňkové funkce: záznam hlasu, kalkulačka a budík
Arena disponuje A-GPS přijímačem neznámého výrobce, který určuje polohu i pomocí základnových stanic operátora. Výrobce přichystal javovou verzi Google Maps, která funguje skvěle. Další možnosti využití GPS závisí již pouze na doinstalovaných javových aplikacích.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář a úkolovník s přehledem událostí
Z dalších funkcí nechybí slušně propracovaný kalendář, byť u úkolů bych ocenil možnost nastavení upozornění pro splnění. Nechybí kalkulačka, konvertor, hlasové i psané poznámky, budíky a další dnes již samozřejmé funkce.
Na nový rok o mílový skok
Recenze na LG Arenu se psala doslova sama a to bych vám toho chtěl ještě tolik povědět. Arena nabízí skvělou hardwarovou výbavu zabalenou do výjimečně zdařeného obalu. A uvnitř? Co konkurence není schopna přinést za x-let vývoje, nyní mne napadá třeba vyhledávání kontaktů T9 způsobem, to LG servíruje promyšleně do nejmenších detailů. Zajímavá nabídka menu, propracovaná správa připojení, práce s multimédii... nadšení zkrátka skrývat nemohu. Našli bychom sice pár drobností, třeba internetový prohlížeč by ještě péči programátorů zasloužil, nicméně pokud korejský výrobce neusne na vavřínech, bude Arena a její nástupci patřit mezi to nejlepší na trhu běžných mobilů. Pokud bych mohl mít zbožné přání směrem k výrobci: nástupce bych prosil i s DVB-T, které se v modelech KB770 a HB620T nadmíru povedlo.
A tečka na závěr: pokud se vám okoukaná a tak trochu nudná stříbrná nelíbí, počkejte si na exkluzivní edici od T-Mobilu ve šmrncovním černém hávu.

Graf ceny produktu LG KM900 Arena poskytuje server Heureka.cz

Témata článku: LG, , , , Apple iPhone 4GB, LG KM900 Arena, T-Mobile G1, Schneider-Kreuznach, Samostatný program, Multidotykovým displej, Rychlý zápis, První dotek, Nutný ústupek, Test, Google Mail, Růže, Ochoz, Arena, Růžek, Jazz, Běžné auto