LG B2100: s cenou pro každého (test)

O tom, že LG dokáže zkonstruovat nejen véčkové, ale i kvalitní telefony běžné konstrukce vás přesvědčí LG B2100. Funkční výbavou mezi ostatními nikterak nevynikne. Zato drobné rozměry, jednoduché rozhraní a především cenová dostupnost jsou lákadly největšími.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
  parametry telefonu v katalogu fotomobilů

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 • nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • malé rozměry
  • slušný displej
  • rychlý fotoaparát
  • pevná konstrukce
  • nízká cena

Hlavní nedostatky

  • pomalé reakce
  • budík nebudí při vypnutém telefonu
  • pouze 20 položek v kalendáři
  • datový kabel pro rozhraní COM

LG B2100: ve zkratce
cena 2 731 Kč
hodnocení dobrý (58 %)
rozměry 105 × 44 × 16 mm, velmi malý telefon
hmotnost 74 g, velmi lehký telefon
hlavní displej 27 × 27 mm, 128 × 128 bodů, pasivní, 65 tisíc barev
udávaná výdrž až 200 h (pohotovost), 200 min (hovor)
komunikace systémový konektor, GPRS (třída 10)
paměť 1,3 MB, paměťová karta: ne
operační systém ne
adresář 200 jmen, vícepoložkový, vyhledávání podle prvního znaku
vyzvánění polyfonní, 40 hlasů
zprávy SMS (140), T9 (nezkracuje), MMS
multimédia Java
fotoaparát VGA (640 × 480 bodů), 0,31 Mpx
Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

Když se v souvislosti s mobilními telefony v Česku řekne LG, každý si vybaví jednoduché véčkové modely za příznivou cenu. O tom, že se LG nesměle pouští i do ostatních konstrukčních typů, nás před nedávnem přesvědčil například vysouvací S5200. Zatímco doménou „eskového“ vysouváku je luxusní design, při prodeji B2100 se bude spoléhat především na jednoduchost a zažité pracovní prostředí.

Co to má být?

Pokud se na některém LG designéři v poslední době vyřádili, tak to bylo právě B2100. Ať už jde o velice netradiční černo-hnědo-stříbrnou kombinaci barev na čelní straně, velmi nízko položenou klávesnici nebo tvary a rozložení samotných tlačítek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG B2100 "živě"

Nutno podotknout, že klasická konstrukce byla v tomto případě zvolena zcela oprávněně. Skupina, na kterou se B2100 zaměřuje, nepatří zrovna k nejopatrnějším (ať už jsou to děti nebo ti, kteří na péči o svého mobilního přítele příliš nedbají). Celkové zpracování a pevné kryty ale v tomto případě zastanou své a i při méně opatrném zacházení se uživatel nemusí bát nějakých zásadních karambolů. Ať budete mačkat sebevětší silou, z telefonu hlasité vrzání nedostanete. Kvalitní umělohmotná konstrukce s výborně přiléhajícím zadním krytem zanechávají opravdu dobrý dojem.

Opravdu podivný střízlík

Mimo displeje a jeho bezprostředního okolí je celý model vyveden v matných materiálech. I když prsty na displejové části jisté známky zanechávají, s rozsvíceným displejem si ničeho ani nevšimnete. Navíc stačí lesklý povrch otřít do trička či drobného hadříku a veškeré neduhy jsou pryč.

Když už jsem se zastavil u displejové části, neodpustím si jednu poznámku. Klávesnice je na můj vkus až příliš mnoho vzdálena displeji a mezi těmito dvěma dominantními prvky čelní strany tak vzniká zbytečná mezera. Větší displej, nebo, s ohledem na cenu zařízení, menší rozměry by B2100 slušely mnohem více.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozměry jsou opravdu minimální

Celá přední část je vyvedena v kontrastní kombinaci tmavých vnitřních a světlých obrubových prvků. Kromě lemu displeje i klávesnice najdete stříbrnou i na speciálních funkčních klávesách těsně pod displejem. Tlačítko pro výmaz textu společně se standardním číselníkem kontrastují materiálem barvy černé.

Kromě čočky, jejího okolí a zrcátka pro autoportréty je v černé barvě vyveden i celý zadní kryt. Nad již zmiňovanou čočkou najdete šikovnou podpěrku, díky níž se snímač fotoaparátu dostane do přímého kontaktu s podložkou jen minimálně. Dominantou krytu baterie je rytina loga výrobce s adresou oficiální webové stránky ve spodní části.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily • pohled pod zadní kryt

Pod tímto krytem je skryta baterie typu Li-Ion o kapacitě 780 mAh. Podle výrobce akumulátor vydrží až 200 hodin pohotovostního režimu nebo dvousetminutový telefonát, přičemž opětovné doplnění kapacity trvá kolem dvou hodin. Aby LG předešlo případným nejasnostem ohledně používání neoriginálních baterií, viditelná část akumulátoru je polepena holografickým znakem podobně, jako je tomu u novějších typů Nokií.

Jako z černobílé grotesky

Na bočních stranách je nejvíce patrný přechod mezi světlým a tmavým odstínem. S bočními ovládacími prvky tentokráte LG šetřilo. Na pravé straně se nachází jediné tlačítko sloužící ke spuštění vestavěného fotoaparátu. Protější strana skýtá otvor pro zapojení sluchátka, které je standardní součástí výbavy. Snad už samozřejmostí je zdířka pro systémový a nabíjecí konektor na spodní straně modelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled z boku

Za co se LG stydět nemusí jsou rozměry 105 × 44 × 16 mm a minimální hmotnost 74 g. B2100 úspěšně pokračuje v trendu boubelatých telefonů bez ostrých hran a vrcholů. S matným povrchem naprosto ideálně padne do ruky prakticky každému. Drobné problémy se vyskytnou snad jen v případě ovládání spodní řady numerických tlačítek palcem.


V další kapitole se podíváme na klávesnici, displej a zpracování prostředí

Témata článku: LG, , , LG B2100, Motorola C650, Siemens C65, Pro +, Test, Nepsaný standard, Minimální nárok, Část práce, Viditelná část, Celý model, Bezprostřední okolí