LG C1100: zrcátko s mobilem (test)

Korejský výrobce LG si na našem trhu získává stále větší popularitu a jak se zdá, konečně začíná myslet i na nenáročné nebo začínající uživatele. Nový model C1100 nenabízí žádné pokročilé funkce, ale zato dbá na vzhled a bude se prodávat za velmi příznivou cenu.
Kapitoly článku
Hned při prvním zapnutí mě jednoduchá uvítací skateboardová animace ujistila, do jaké věkové skupiny má telefon nejspíš namířeno. Určitě bude ozdobou školních lavic, ale spokojené s ním budou také ženy, protože je velmi malý a šikovný do drobnější ruky.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • velké zrcátko na předním krytu
  • informační dioda ukrytá pod zrcátkem
  • hlavní displej zobrazuje 65 tisíc barev
  • GPRS třídy 10
  • Java 2.0
  • příznivá cena

Hlavní nedostatky

  • chybí vnější displej
  • malý a pasivní vnitřní displej 
  • externí anténa
  • malá kapacita kalendáře

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stříbrný elegán... kolik jsme již podobných viděli

Není zlato, co se třpytí

LG C1100 je drobné stříbrné véčko se zaoblenou spodní hranou. Jeho rozměry jsou 82 × 43 × 22,5 mm a má hmotnost 80 g. Stříbrná barva je sice elegantní, ale cílová skupina by určitě uvítala i jiné barevné varianty. Na přední straně najdeme nejvýraznější prvek, kterým je poměrně velké zrcátko lemované rámečkem kovového vzhledu. Ze začátku jsem doufal, že když probudím zrcátko k životu, ukáže se vnější displej. K mému překvapení na mě pouze zeleně blikla informační dioda ukrytá pod ním. Vnější displej tedy telefon nemá. S přihlédnutím na cenu lze tento neduh omluvit, ale alespoň jednoduchý monochromatický displej bych jedině uvítal.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zrcátko je nápaditým designovým i praktickým doplňkem

Tělo přístroje je vyrobeno z plastu, jednotlivé části jsou však slícovány pevně a nikde nic nevrže. Malou výtku bych měl jen ke kloubu telefonu, který vykazuje mírnou vůli po otevření přístroje. Horní část má tendenci se lámat do ostřejšího úhlu, při přitisknutí k uchu ale máte dojem vyššího komfortu, jelikož vás přístroj tolik netlačí. Baterie drží na svém místě přímo ukázkově a zároveň tvoří zadní kryt. Nad ní najdete jednoduchý zámek, otvor pro uchycení poutka pak v horní hraně telefonu. Výrazným prvkem zůstává anténa, která trochu ruší celkový vzhled přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Anténa trčí z obrysu přístroje • na poutko se nezapomnělo

Telefon má i výstup pro připojení externí antény, který je schován pod gumovou záslepkou. Ta je podobně jako záslepka konektoru pro připojení handsfree přichycena k tělu přístroje. Na pravém boku najdete dvě klávesy sloužící k regulaci hlasitosti tlačítek a reproduktoru, případně k odmítnutí hovoru. Systémový konektor je umístěn na dolní straně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor • boční tlačítka a zakrytovaný konektor handsfree • na pravém boku není žádný prvek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod baterii • telefon je příjemně malý • rozevření je oproti ostatním véčkovým modelům značky konečně větší

Malé, ale kvalitní

V nabídce můžete vypnout možnost přijetí hovoru otevřením telefonu. Pochvalu si zaslouží funkce pro odmítnutí hovoru pomocí dlouhého stisku jedné z bočních kláves. Ke kontrole volajícího ale budete muset přístroj vždy otevřít. Uvnitř najdete stříbrně lemovaný displej, který je docela malý (28 × 28 mm), pasivní a má rozlišení 128 × 128 bodů. Dokáže zobrazit až 65 tisíc odstínů barev. Podobné displeje jsme mohli vidět například na starších Nokií. Díky pasivní technologii je poměrně nenáročný na spotřebu energie. S baterií o kapacitě 760 mAh by měl mobil s přehledem přežít týden v provozu, nebo téměř tři hodiny hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej by mohl být větší • zobrazení je kvalitní

Ke klávesnici přístroje jsem měl zpočátku rozpačitý postoj, protože jednotlivé klávesy se zdají být opravdu malé. S odstupem času jsem ale zjistil, že je klávesnice z pohledu ergonomie naprosto v pořádku. Je rozdělena do dvou funkčních bloků – v prvním jsou všechny důležité ovládací prvky telefonu jako kurzorový kříž, funkční klávesy, klávesy pro ovládání hovoru a nepostradatelná korekční klávesa. Druhý blok obsahuje alfanumerická tlačítka. Všechny klávesy jsou zapuštěny do jemných prolisů, díky nimž jsou s okolní plochou v jedné rovině a jednoduše je nahmatáte. Při stisknutí mají jistou odezvu a příjemný zdvih. Psaní na klávesnici je pohodlné a bezchybné, navíc je hezky modře podsvícena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je plochá, stisk malých tlačítek pod okolní plochu může větším prstům činit potíže

Hlavní nabídka telefonu je přizpůsobena dané kategorii, je tedy intuitivní a jednoduchá. LG použilo místo maticové podoby ověřené listování. Po vstupu do nabídky z pohotovostního režimu levou funkční klávesou můžete procházet nabídku pomocí směrových kláves kurzorového kříže. Za šikovné řešení považuji možnost shodně listovat první úrovní nabídky pomocí svislých směrů i směrů horizontálních. Nemusíte se tedy soustředit na to, jaký směr právě mačkáte. Již u modelu T5100 se mi líbila možnost procházení nabídky i v druhé úrovni, což umí i tento model LG. Například po vstupu do nabídky zpráv se lze jednoduše dostat do dalších dílčích nabídek původně ukrytých pod animovanou ikonou první úrovně. V každém okamžiku se můžete vrátit pomocí korekční klávesy o úroveň výš, klávesa s červeným telefonem vás katapultuje přímo do pohotovostního stavu. V celém menu lze použít klávesové zkratky, díky nimž se k nejpoužívanějším funkcím dostanete opravdu rychle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hlavní ovládací čtyřsměrná klávesa se velmi dobře ovládá, ale není podsvícena

Kurzorový kříž v pohotovostním stavu zajistí rychlý přístup k nejdůležitějším funkcím telefonu. Jak jsme u LG zvyklí, směr vpravo vyvolá rychlé menu zpráv, které je v tomto případě doplněno i o položky plánovač a budík. Směr vlevo skrývá nabídku pro volbu profilů, stiskem kříže směrem nahoru se dostanete přímo do telefonního seznamu, jehož nabídka se skrývá pod pravou funkční klávesou. Nejzajímavější se jeví směr dolů, kterému výrobce stále častěji přiřazuje funkci Oblíbené. Toto řešení je velmi šikovné, neboť se tak můžete dostat dvěma stisky až k devíti nejoblíbenějším funkcím.

 
Různá nastavení hlavního displeje


Nabídku je možné barevně přizpůsobit

  
Hlavní nabídka • malé nabídky vyvolané navigační klávesou


V druhé kapitole prozkoumáme funkce pro telefonování a psaní zpráv. Podíváme se také na nabídku dalších funkcí a nebude chybět závěrečné hodnocení.

Témata článku: LG, , , LG C1100, Test, Nejvýraznější prvek, Denní opakování, Svislý směr, Mobil, MOBI, Zrcátko