LG dosáhlo historicky nejvyšších tržeb i zisku. Mobilní divize ale stále není zisková

Společnost LG Electronics zveřejnila hospodářské výsledky za třetí kalendářní čtvrtletí letošního roku. Koronavirové pandemii navzdory se jihokorejskému výrobci elektroniky podařilo dosáhnout nejlepších finančních výsledků za celou svoji 62letou historii. Tržby meziročně vzrostly o 8 % na 14,24 miliardy dolarů (cca 327,4 miliardy korun) a korporace připsala provozní zisk ve výši 807 milionů dolarů (cca 18,6 miliardy korun). Zásadní část úspěchu firmy jde na vrub divize bílé elektroniky, mobilní divizi se alespoň opět podařilo umazat část ztráty.

Klepněte pro větší obrázek
Výsledky LG Electronics v 3Q 2020 podle jednotlivých divizí (Zdroj: LG)

Tržby z prodeje smartphonů prakticky zůstaly na úrovni stejného období loni ve výši 1,28 miliardy dolarů (cca 29,5 miliardy korun), proti druhému letošnímu čtvrtletí nicméně vzrostly o 17 %. Divize uzavřela čtvrtletí se ztrátou 125 milionů dolarů (cca 2,88 miliardy korun), což je o 13 % lepší výsledek než ve stejném období loni. Tržby se divizi podařilo udržet zejména díky zvyšující se poptávce po smartphonech LG na trzích v Severní i Latinské Americe.

Klepněte pro větší obrázek
Tržby mobilní divize se proti předchozímu kvartálu zvedly, ztrátu se ale ještě vymazat nepodařilo (Zdroj: LG)

Část ztráty mobilní divize se výrobci podařilo umazat díky hlídání nákladů spojených s výrobou nových zařízení. Například vývoj, design i výrobu některých levnějších smartphonů už kompletně svěřuje externím partnerům (tzv. ODM výrobcům). V aktuálně probíhajícím čtvrtém čtvrtletí výrobce očekává podobnou výši tržeb jako ve stejném období loni, spoléhá na zájem o 5G modely a také očekává kladné přijetí svého prémiového modelu LG Wing.

Diskuze (47) Další článek: Stačí zakašlat na telefon. MIT má umělou inteligenci, která rozpozná koronavirus z nahrávky

Témata článku: LG, , , , , , , Tržby, Hospodářské výsledky, Výroba, LG Electronics, Dolar, Výrobce, Severní, DOS, Elektronika, Mobilní divize, Čtvrtletí, Latinská Amerika