LG F2100: první mobil s 3D vyzváněním (test)

Rozmazlujete rádi svoje uši? Co takhle telefon, který má 64hlasé stereofonní vyzvánění s prostorovým efektem? A co oči? Displej s 262 tisíci barvami nového LG F2100 by je mohl rovněž uspokojit. A co funkce? O nich si už přečtěte v recenzi.

Telefonování a zprávy

Na funkční výbavě se trochu šetřilo. Tak třeba telefonní seznam má kapacitu pouze 200 míst. Je však vícepoložkový a ke každému jménu si můžete přiřadit několik čísel, e-mail a ikonu nebo obrázek, který se zobrazí při vyzvánění. Kontakty lze roztřídit do skupin, které se mohou odlišovat různou vyzváněcí melodií. Kapacitu adresáře lze navýšit o jednoduché záznamy ukládané na SIM kartu.

 
Hledání v seznamu • editace kontaktu • zobrazení obrázku při vyzvánění

V seznamu se dá vyhledávat postupným psaním, ale chce to trpělivost. Po zadání každého znaku chvíli trvá, než se seznam přeskládá. Je to jediné místo, kdy telefon nereaguje okamžitě. Při procházení seznamu se zobrazují tři řádky položek a pod nimi horizontální seznam záznamů pro vybraný kontakt. K dispozici je i náhled bez zobrazení detailů anebo naopak lze navíc zobrazit vpravo nahoře přiřazený obrázek.

  
Nabídka telefonního seznamu • přiřazení rychlé volby • rozdělení do skupin

Svá nejčastěji volená čísla můžete přiřadit tlačítkům rychlé volby, hlasové vytáčení chybí.

S telefonem lze vytvářet základní typy zpráv, tedy SMS, EMS a MMS. Textové zprávy se píšou na šesti řádcích, k dispozici je odpočítávání a český slovník T9. Píše sice s háčky a čárkamy, ty jsou však při odeslání ořezány. Zprávy se tedy nezkracují a jedna dlouhá zpráva může být rozdělena až na deset dílčích. Do paměti se vejde 250 příchozích zpráv.


Psaní textové zprávy • možnosti obohacení EMS zprávy

Multimediální zprávy se vytváří v přehledném editoru. Posílat můžete text, zvuk nebo obrázek, ale musíte se vejít do velikosti 100 kB. O vyčerpané kapacitě jste informováni. Přímo z editoru lze vyvolat funkci fotoaparátu a zprávu narychlo doplnit obrázkem.

 Tvorba multimediální zprávy

Do práce nevstávám

LG F2100 rozhodně není telefon pro práci. V nabídce organizéru najdete pouze dvě položky: kalendář a kontakty. Funkce kalendáře je navíc značně omezena, lze do něj vložit pouze dvacet položek. Ty mohou být jen dvojího druhu – jednoduchá poznámka bez upomínky a s časem odpovídajícím času vložení a tzv. plánovaná akce, které lze přiřadit i čas, opakování a upomínku s možností předstihu. Pro ušetření místa v kalendáři je třeba pečlivě mazat každou prošlou událost. K tomuto účelu je k dispozici funkce, která všechny takové události smaže.

  Nastavení události a denní náhled v kalendáři

K dispozici je pouze měsíční nebo denní náhled. V měsíčním náhledu není využita celá plocha displeje a v horní části je tématický obrázek ke každému měsíci. Dny s událostí jsou vyznačeny fialovou barvou s potržením.

 
Měsíční náhled je ozdoben stylovým obrázkem

Mnohým uživatelům k organizaci času postačí jen budík. Ten se v tomto telefonu nachází trochu nelogicky v sekci Nastavení. Nastavit přitom můžete rovnou několik budíků s různým časem, opakováním a melodií.


Nastavení budíku

Důležité doplňkové funkce se nachází v nabídce Nástroje. Najdeme zde kalkulačku, šikovný převodník jednotek, funkci světový čas nebo hlasový záznamník. Ten umožňuje pořizovat nahrávky o maximální délce 19 sekund. Předposlední položkou je aktivace infraportu a poslední přehled o využití uživatelské paměti. Zapomenout nesmíme ani na wap ve verzi 2.0. Rychlý přísun dat mu zaručuje GPRS třídy 10.

 
Nabídka doplňkových funkcí

Více doplňkových funkcí v telefonu nenajdete. Můžete si je však dohrát, telefon podporuje Javu ve verzi 2.0. Pro milovníky her jsou v telefonu předinstalovány dvě javové aplikace. Jedna je variací na populární Tetris, druhá je rovněž klasika v podobě hada.

 
Wap a hry

Přímo na zteč

V cenové kategorii kolem 7 500 Kč, za kterých se bude LG F2100 prodávat, je už jeden velmi podobný telefon – Samsung E330. Ten má rovněž velmi atraktivní design, integrovanou anténu, kvalitní vyzvánění, fotoaparát a dva barevné displeje. Co ztrácí na exkluzivitě zobrazení a zvukového projevu LG, to na něm získává o něco lepší výbavou. Pro nenáročné zákazníky, kteří si libují v malebném vyzvánění a rádi nechají hýčkat své oči, ale bude LG dobrou volbou.

Doplněno: Na poslední chvíli se k nám doneslo, že s oficiálním prodejem mobilního telefonu LG F2100 se u nás ještě váhá.

Podrobné parametry LG F2100 najdete v katalogu mobilů


Plusy a minusy

+ velmi kvalitní vyzvánění
+ výborné displeje
+ pevná konstrukce
+ integrovaná anténa

– pouze 20 položek v kalendáři 
– nízká kapacita adresáře 
– malé možnosti přizpůsobení


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: LG, , , LG F2100, Samsung E330, Skvělá klávesnice, Vyzvánění, F +, ČLR, Test, Projíždějící vlak, Horizontální seznam, První mobil, Dlouhá zpráva, Bílý podklad, MOBI, Jednoduchá poznámka, Mobil, Stisknutí levého