LG F2400: modrý zub nám nestačí (test)

Povedené véčko LG F2400 překvapí kvalitou svých dvou displejů, docela povedenou funkční výbavou a hlavně novinkou: podporou Bluetooth. Je to první modrozubé LG, které si u nás budete moci koupit. Vyplatí se ovšem kupovat tento telefon právě kvůli Bluetooth? Bonus: telefon na videu

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů 
 •
parametry telefonu v katalogu fotomobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Mobilní telefon LG F2400 je přístroj klasické véčkové koncepce vyvedený v kombinaci šedostříbrné či oranžovostříbrné barvy. Podle některých informací má být povrch tohoto telefonu údajně antibakteriální. Na první pohled je telefon hodně podobný přístrojům konkurenčních asijských výrobců. Ale jak by také ne: u rozvíracích telefonů není příliš možností k tvarovým experimentům a všechna véčka jsou si hodně podobná.


Video: prohlédněte si telefon ze všech stran

OLED displej promítá obrázky

Oku i vaší ruce polichotí příjemné rozměry spojené s téměř ideálními oblinami přístroje, který snad neobsahuje jedinou ostrou hranu. Rozměry LG F2400 jsou 88 × 46 × 24 milimetrů, při srovnání s ostatními se jedná o malý mobilní telefon. Také pětaosmdesát gramů kapsu příliš nezatíží. Klacík externí antény je naštěstí již minulostí i u véčkových mobilních telefonů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ještě jednou ze všech stran, ale na fotografiích

Pod logem výrobce na přední straně telefonu na vás čeká poměrně velký displej. Je barevný, aktivní a je vyroben technologií OLED: tudíž velmi krásně ostrý a dobře čitelný. Rozlišení 96 × 96 bodů při 22 milimetrech každé strany dává tušit na slušně jemné zobrazení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Malý displej: vypnutý, na světle a ve tmě

V pohotovostním stavu je displej vypnutý, po stisku některého z bočních tlačítek se probudí a zobrazí aktuální čas, datum a úroveň síly signálu mobilní sítě a zbývající energii akumulátorů. Také tomuto displeji můžete nastavit libovolnou tapetu a lze jej využít i k promítání prezentace z obrázků a fotografií uložených ve vnitřní paměti mobilu. Působí velmi efektně, když máte telefon položen na stole například na jednání či u oběda a on promítá jednu fotografii za druhou.



Ukázky vnějšího displeje

Posviťte si na cestu

Na pravém boku telefonu najdete kromě pryžové ucpávky konektoru osobní handsfree také kolébkové tlačítko. Slouží ke změně úrovně hlasitosti. Na protilehlém boku telefonu pak narazíte na jediné tlačítko určené ke spuštění fotoaplikace nebo vyvolání rychlého menu při zavřeném telefonu. Toto menu umožňuje také spustit prezentaci fotografií nebo zapnout svítilnu pro snadnější orientaci v tmavých místnostech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční tlačítka

Jako zdroje osvětlení slouží čtveřice vysoce svítivých diod osazená okolo objektivu vestavěného foťáku na přední straně krytu pod displejem. Použití diod jako lampičky je určitě užitečné, avšak jejich umístění není příliš šťastné – při zapnutí vás totiž na několik okamžiků silně oslní.

Klepněte pro větší obrázek 
Kolem objektivu jsou svítivé diody

Spodní hrana telefonu obsahuje sdružený systémový konektor doplněný o poměrně netradičně umístěnou stavovou diodu. Její zřejmě jedinou funkcí je schopnost informovat o vybíjejících se bateriích nebo o připojení dodávané cestovní nabíječky. Horní hranu telefonu tvoří integrovaná anténa společně s otvorem pro připevnění poutka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor • nemá anténu!

Celou zadní stěnu kryje skořepina, pod kterou se nachází baterie. Celá konstrukce telefonu se subjektivně jeví jako kvalitní, telefon vrže pouze při silném stisknutí zadní stěny. LG používá baterii Li-Ion s kapacitou 720 mAh, která má přístroji zaručit až 300 hodin v pohotovosti nebo 150 minut hovoru. Nabití akumulátoru na plnou kapacitu zabere přibližně dvě hodiny čistého času a subjektivní výdrž telefonu se při běžném používání pohybuje mírně nad polovinou doby udávené výrobcem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zámek krytky baterie • pohled pod baterii

Displej a to ostatní

Po rozevření telefonu získáte přístup k velkému barevnému aktivnímu TFT displeji s rozlišením 128 × 160 obrazových bodů. Mohou zářit kterýmkoli z pětašedesáti tisíc možných barevných odstínů. Také tento displej je poměrně kvalitní, jeho podsvícení je rovnoměrné a na čitelnosti ztrácí pouze na přímém slunečním světle. Jednotlivé grafické body jsou však více zřetelné než u vnějšího displeje, v žádném případě však nepůsobí nijak rušivě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej na světle a ve tmě

Obrovskou výhodou mobilních telefonů véčkové koncepce je možnost při přijatelných rozměrech nabídnout uživateli nejen velký displej, ale také rozměrnou klávesnici. Numerickou část poměrně kvalitní klávesnice LG doplňují tři funkční tlačítka (zelený a červený telefon a korekční klávesa). Klávesy s čísly jsou roztaženy do velké plochy a nebýt znatelného prohloubení tlačítek prostřední řady, byla by hmatová orientace při psaní textu velmi ztížena. Takhle je však psaní poměrně pohodlné, rychlé i přesné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice a její podsvětlení


V následující kapitole popíšeme uživatelské prostředí nového LG, zhodnotíme ovládání a vrhneme se na to nejdůležitější, co dělá mobilní telefon mobilním telefonem

Témata článku: LG, , , , LG F2400, Nokia 6230, Přijatelný rozměr, F +, Zbývající energie, Integrovaná anténa, Červený telefon, Zub, NÉST, Horizontální šipka, Test, Modrý