LG G Watch R jsou zatím nejhezčí chytré hodinky

Chytré hodinky už nemusí být hranaté, už nemusí na sto honů křičet „geek!“ Kulatý displej, klasický vzhled a halda senzorů, to jsou LG G Watch R.

Nezlobte se, že jsme tak zásadní volbu udělali za vás, ale chytré hodinky LG G Watch R se nám v redakci jednoduše líbí. Teď budeme doufat, že to není jen dojem nabytý z obrázků, který by pak pokazila realita. Šasi s nerezové oceli asi nezklame, ale krásné mechanické rafičky, které vidíte na obrázcích, jsou jen zobrazené na displeji... Zajímavé bude také srovnání s dalším kulatým modelem Motorola Moto 360, který se na prioritních trzích začne prodávat právě příští týden.

Můžete nesouhlasit s naším subjektivním posudkem designu, ale každopádně je dobře, že chytré hodinky nabírají rozmanitější tvary. Už nemusí být hranaté, už nemusí na sto honů křičet, že je jejich majitel geek. Chytré hodinky se stávají plnohodnotným módním doplňkem.

Klepněte pro větší obrázek 
G Watch R jsou opakem některých starších hodinek – na obrázcích není vidět nic, co by nasvědčovalo, že kromě elegantního vzhledu mají také chytré funkce. V reálu bude hned jasné, že jsou ciferník a rafičky jen zobrazené na displeji.

Zajímavá je i forma premiéry. Korejci zveřejnili fotky, přidali technické parametry i popis, ale pak dodali, že si hodinky světovou premiéru odbydou příští týden na veletrhu IFA. Nevadí, v Berlíně budeme, hodinky si rozhodně zajdeme prohlédnout a zprostředkujeme vám první dojmy.

Vnitřnosti

Na těchto hodinkách je stěžejní design a hlavně kvůli němu se budou kupovat, ale pojďme i na technické parametry. Displej je dotykový a celokruhový (Moto 360 postrádají kruhovou úseč) s průměrem 1,3 palce, tedy 33 milimetrů. Rozlišení výrobce udává ve čtvercovém formátu 320 × 320 pixelů, ale ve skutečnosti je jich méně, chybí rohy pomyslného čtverce, který je ciferníku opsaný (jinými slovy pixely vyplňují celou plochu ciferníku). Co se technologie displeje týče, LG použilo Plastic-AMOLED, což je technologie pro tento typ zařízení nanejvýš vhodná, energii totiž spotřebovávají pouze právě rozsvícené pixely. Při prakticky stejné kapacitě baterie (410 mAh) jako mají hranaté LG G Watch (IPS displej), by to mělo znamenat lepší výdrž na jedno nabití. Náš odhad zní na dva dny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Hodinky jsou prachu- a vodotěsné podle certifikace IP67. Prodávat se budou pouze v tomto černém provedení.

Procesor je ze smartphonů (a z modelu G Watch) známý dvoujádrový Qualcomm Snapdragon 400, který šlape na frekvenci 1,2 GHz. Doplňuje jej 512 MB RAM, úložiště má kapacitu 4 GB. Seznam senzorů je dlouhý, díky gyroskopu, akcelerometru a elektronickému kompasu umí hodinky měřit polohu a pohyb v devíti osách. Fotopletysmografcký senzor (PPG) prosvítí kůži a na základě analýzy obrazu dokáže změřit srdeční puls. Také je zde barometr pro měření nadmořské výšky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Se softwarem pro hodinky nebude problém, Android Wear je připravený jak na hranaté, tak na kulaté displeje.

Dostupnost a cena

Hodinky LG G Watch R se na klíčových trzích začnou prodávat na podzim. Česká republika takovým trhem rozhodně není, ale české zastoupení už několikrát dokázalo, že sem dokáže dostat i exkluzivnější modely smartphonů. Proč by to tedy nemohlo jít s hodinkami? Jestli argumentujete nepřítomností hranatých LG G Watch na místním trhu, pak vězte, že distribuci řídil Google a ten si Česko výslovně nepřál. Ceny výrobce nezveřejnil, zřejmě se je alespoň v orientační rovině dozvíme příští týden na IFA.

Diskuze (22) Další článek: Uzbekistán vypnul internet a SMS během přijímaček na VŠ

Témata článku: LG, , , , , , , Srdeční puls, Místní trh, Hod, Watch, Chytré