LG G1800: mobil s MP3 za čtyři tisíce (test)

Malý a lehký mobil s dobrým funkčním základem, displejem s 262 tisíci barvami a hlavně s MP3 přehrávačem a 64 megabajty paměti. Že bude příliš drahý? Na nové LG G1800 budou stačit jen čtyři tisíce!

Osobní přehrávače hudby jsou teenagery velmi oblíbené a malé MP3 přehrávače s pamětí zaznamenávají prudký rozvoj. Výrobci mobilních telefonů sledují aktuální trendy a není se proto čemu divit, že podporu MP3 najdeme i v několika mobilních telefonech. Většinou se však jedná o dražší modely, které jsou nad finančními možnostmi většiny z hlavní cílové skupiny.

Společnost LG však situaci správně vyhodnotila a na trh chystá nový model G1800. Telefon svoji výbavou uspokojí většinu běžných uživatelů, rozměry a hmotnost jsou příjemně malé a hlavně – dobře poslouží také jako přehrávač hudby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG G1800: malý levný telefon s MP3 přehrávačem

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové funkce

  • MP3 přehrávač
  • 64 MB uživatelské paměti
  • podpora Mass storage
  • displej s 262 tisíci barvami, rozlišení 128 ×128 bodů
  • 64hlasé polyfonní nebo MP3 vyzvánění

Hlavní nedostatky

  • displej je pasivní
  • paměť nelze dále rozšířit
  • chybí Java
  • pomalejší vyhledávání v seznamu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Stříbrná krychlička

LG G1800 je poměrně malý telefon klasické konstrukce, jak se na nižší třídu sluší. Jeho rozměry jsou 99 × 45 × 17 mm a hmotnost pouhých 78 g i s baterií. Telefon se v ruce drží poměrně pohodlně, ale kvůli nízké hmotnosti a kluzkému plastu má trochu tendence k vyklouznutí z dlaně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon zapadne i do těsné kapsy

Výrobce si odpustil jakékoli tvarové extravagance a kvádru jen mírně zaoblil boční partie. Na přední straně najdeme displej, který je zasazený v zrcadlovém rámu se společným krycím sklem. Opticky se tak zvětšuje jeho plocha. Nad displejem zbylo místo pro logo výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Rámeček okolo displeje je zrcadlový

Klávesnice na displej navazuje a tvoří ji jednolitý blok. Čelní strana telefonu se tak jeví jako zcela plochá a z hlediska designu je to velmi elegantní řešení. Ten se však rychle vytratí při prohmatání telefonu, u něhož se hned z několika míst ozývá nepříjemné vrzání.

Ale zpět ke klávesnici. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná navigační klávesa, v jejímž středu se nachází bíle poblikávající systémová dioda. Po okrajích jsou klasické páry kontextových tlačítek se zeleným a červeným tlačítkem. Na funkční části ihned navazuje numerická klávesnice. Vzhledem k rozměrům telefonu nejsou tlačítka příliš velká, ale díky poměrně širokým škvírám mezi jednotlivými klávesami a mírnému kaskádovitému natočení řad jsou dobře rozeznatelná i po hmatu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je tvořena jedním blokem, hmatové rozeznání je však snadné

Tlačítka a vlastně celý blok klávesnice je pružně uložen a působí, jako by byl uvolněný. Obzvlášť při stisknutí funkčních kláves pak můžete pozorovat, jak se celá klávesnice okolo prohýbá. Stisk je však naštěstí vždy doprovázen jemným cvaknutím a ovládání je celkem pohodlné. Ani s rychlým psaním textovek jsem neměl větší problémy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní navigační klávesa má uprostřed bílou systémovou diodu • podsvícení je krémově bílé

Telefon bude nabízen ve stříbrném, chcete-li šedém, provedení. Barva je použita na celém telefonu včetně klávesnice, jen na bocích jsou ozdobné pruhy z tmavšího odstínu. Na levé straně jsou v tomto pruhu zasazena úzká stříbrná tlačítka pro zesilování, na pravé straně je speciální tlačítko pro spuštění MP3 přehrávače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Také na bocích telefonu najdeme tlačítka

Na horní hraně najdeme zdířku pro připojení sluchátek, na spodní je konektor miniUSB. Zadní stranu tvoří z větší části kryt, po nímž se skrývá baterie Li-Ion s kapacitou 720 mAh, zaručující průměrnou výdrž. Dále zde najdeme mřížku hlasitého reproduktoru ve tvaru hvězdice a v pravém horním rohu masivní poutko pro uchycení šňůrky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Konektor pro sluchátka • poutko pro šňůrku • USB konektor

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlasitý reproduktor • zadní kryt a to, co se pod ním skrývá

Displej a co je na něm

Displej má zajímavou kombinaci parametrů. Nabízí sice zobrazení 262 tisíce barev jako nejmodernější displeje, ale je přitom pouze pasivní. Zřejmě je tato technologie na výrobu stále výrazně levnější. Zobrazovací plocha je poměrně malá, ale k tomuto typu telefonu bohatě dostačuje. Rozlišení 128 × 128 bodů zajišťuje jemné vykreslení detailů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je pasivní a na přímém světle hůře čitelný • zobrazení je však velmi kvalitní

Pasivní technologie displeje se nepříjemně projeví při čtení na slunci a také při procházení nabídky – delší setrvačnost je znát. Hlavní nabídka je klasická, tvoří ji matice s devíti ikonami. Do nabídky se dostanete levou kontextovou klávesou, která dále slouží pro potvrzování. Dílčí nabídky jsou textové. V menu se můžete rychleji pohybovat díky číselné volbě položek, u kterých je dané číslo vždy zobrazeno.

   
Hlavní displej • hodiny na pozadí • hlavní nabídka

Pro výběr z nejčastěji volených funkcí slouží šipka nahoru na hlavní ovládací klávese. Vlevo se dostanete k vyzváněcím profilům, vpravo do nabídky zpráv a směrem dolů sklouznete do adresáře. Tyto funkce nelze měnit a jsou na klávese označeny symboly.

 
Ukázka dílčí nabídky (vertikálními šipkami se lze pohybovat v dalších sekcích hlavního menu) • seznam nejpoužívaněších funkcí • volba vyzváněcího profilu

Vybrat si můžete z několika barevných schémat nabídky, na pozadí si můžete umístit libovolný obrázek nebo analogové hodiny.

 
Ukázka barevných schémat nabídky


V druhé kapitole se podíváme na nejdůležitější funkce tohoto telefonu: telefonování, psaní zpráv a MP3 přehrávač

Témata článku: LG, , , LG G1800, Tis, Nepříjemné vrzání, Mobil, Vertikální šipka, Stisknutí levého, Systém podporující, Finanční možnost, Test, Dvojí stisknutí, Tisíc, MOBI