LG G2: monstrum s trumfem v zádech [recenze]

LG G2 přichází s nekompromisní výbavou a cenou nastavenou proklatě nízko. Stane se černým koněm letošního podzimu?

Všeho dostatek

Grafické nadstavby všech výrobců jsou čím dál obšírnější, složitější k orientaci a jejímu plnému využití . Nejinak je tomu i v případě LG G2. Pro lepší přehlednost rozdělím nové možnosti telefonu na samostatné aplikace a pak popíši nové funkce v prostředí. Začnu tak tím nezákladnějším, čímž jsou aplikace pro volání a textovou komunikaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
VuTalk je pozůstatek ze čtercovitých tabletofonů LG Vu.

Adresář je rozdělen na pět částí, když mezi nimi nechybí číselník, záznamy hovorů, kontakty, možnost tvorby oblíbených kontaktů a skupin. Jejich zobrazení můžete upravit v nastavení karet. Jednotlivé kontakty lze provázat s jejich účty na sociálních sítích nebo jim přiřadit velké množství dodatečných informací. Neobvyklou součástí adresáře je ikona pro VuTalk. Skrze ní můžete s volajícím kontaktem v reálném čase sdílet vše, co máte na obrazovce. K tomu je však nutné, aby i volaný kontakt byl registrovaný ve VuTalk a jeho telefon tak vše potřebné podporoval. V praxi se s jejím využitím proto setkáte jen velmi zřídka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zprávy můžete psát doslova ručně, k tomu se váže také bohaté nastavení viz obrázek úplně vpravo.

Aplikace Zprávy pro správu SMS ničím nepřekvapí. Zobrazují se klasicky v bublinkovým konverzacích, přičemž k nim můžete přidávat i přílohy. Typů příloh je dostatek a nechybí mezi nimi obrázek, zvuk, poznámka, sdílení lokace nebo kontaktu. Vkládat obsah do SMS můžete také pomocí funkce Cliptray. To je schránka všech kopírovaných položek, ze které si následně při vkládání jinam můžete vybrat jakýkoliv dříve kopírovaný soubor. Zprávy pak můžete psát na pohodlné a vzhledem k velikosti displeje i velmi prostorné klávesnici. Využít můžete hned několik metod zadávání. Na výběr je tradiční "vyťukání", zadávání pomocí převodu hlasu na text či vložení skrze metody "Swype", tedy tahem po klávesnici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Cliptray vše ukládá ve formě obrázků. Zkopírovaný text tak převádí na obrázek a následně znovu na text.

Office soubory nelze editovat

Ke komunikace již neodmyslitelně patří také e-mail. Nebudeme se zdržovat s popisem klienta pro Gmail, který je u všech Androidů stejný. Zaměříme se spíše na druhý e-mailový klient. V něm lze řadit maily dle mnoha kritérií čítající datum, odesílatele, předmět atd. K rychlejší správě může pomoci možnost označení více položek najednou. V nastavení s rovněž navolíte, zda se má přímo s mailem stáhnou i jeho příloha či obrázky. Při překlopení telefonu na šířku se pak v levé části objeví seznam všech mailů a v pravé části náhled konkrétního mailu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V režimu na šířku připomíná e-mailový klient tabletové rozložení.

Telefonu nechybí také aplikace jako Kalendář, Kalkulačka, Poznámky nebo Správce souborů. Nicméně ty jsou dobře známé z předchozích verzí, tudíž je není nutné znovu popisovat. Polaris Office 5 pak slouží k zobrazování Office dokumentů, bohužel je lze jen prohlížet a nikoliv vytvářet nebo editovat. K tomu je zapotřebí zakoupení plné verze aplikace. Kde však můžete editovat a vytvářet do sytosti je aplikace QuickMemo. Kdekoliv v prostředí totiž můžete vyfotit screenshot a ihned ho začít upravovat dle vlastních potřeb.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Potřebujete-li sdílet obrazovku a něco na ní zvýraznit, QuickMemo je ideální řešení.

Pomocí aplikace Notebook si můžete vést vlastní diář s několika stránkami i vlastním obalem. Do něj si můžete různým stylem zapisovat poznámky, přidávat samolepky, fotografie, měnit písmo, styl desek diáře aj. Z dalších aplikací lze zmínit i LG Backup, což je klasický správce zálohování se vším, co k tomu patří. Kombinací kalendáře, vaší aktivity na sociálních sítích, galerie a jiných aktivit při práci v telefonu je Life Square. Jak již název napovídá, je to opravdu takové centrum dění celého telefonu, kde můžete přehledně zobrazit aktivity, které na telefonu proběhly. Na druhou stranu se musím přiznat, že pokud chci zobrazit událost kalendáře, zajdu přímo tam, stejně jako pro zobrazení fotografie zvolím galerii. Tudíž aplikace, která toto všechno kombinuje, je poněkud zbytečná a zřejmě ji příliš nevyužijete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti diáře jsou široké. Zálohovat pak lze vše důležité. Poslední dva screenshoty patří aplikaci Life Square.

Velmi užitečnou aplikací je naopak QuickRemote. Jde o aplikaci pro dálkový ovladač, který využívá zabudovaný infračervený port. V rámci této aplikaci si můžete nastavit velký počet ovladačů, které můžete odlišovat podle místnosti, ve které se dané ovladatelné zařízení nachází. Rychlé nastavení probíhá skrze nabídku zařízení, když se po daném výběru zobrazí seznam většiny výrobců takových zařízení. Pro kontrolu funkčnosti vás poté telefon požádá o stisknutí určitého tlačítka. Po úspěšném nastavení již můžete vesele ovládat svoji televizi a jiné spotřebiče. Stane-li se, že ovladač nereaguje správně nebo jste v seznamu nenašli výrobce vašeho zařízení, můžete si ovladač nastavit manuálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení dálkového ovladače je velmi jednoduché. V případě nouze je možné i manuální "nacvakání".

Telefon obsahuje také tzv. Safety Care (bezpečnostní mód). Ten umožní telefonu v případě vaší nouze odeslat přednastavenou zprávu vybraným kontaktům. Pokud tento telefon pořídíte vašemu potomkovi, můžete si nastavit oblast, ve které chcete, aby se pohyboval. V případě, že tuto oblast opustí, telefon vám o tom vyšle zprávu. Nemůžete-li telefon ovládat osobně, můžete to udělat na dálku. Z oprávněného telefonu tak budete moci kontrolovat aktuální polohu telefonu, spustit a dívat se skrze přední nebo zadní fotoaparát či spustit hlasitou sirénu. Soupis těchto funkcí vypadá velmi zajímavě a jistě se vám bude hodit například ve chvíli, kdy by vám telefon někdo odcizil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Safety Care je nenápadnou ale velmi užitečnou funkcí telefonu.

Místo tlumočníka

V případě, že potřebujete rychle něco přeložit a nedisponujete potřebnými znalostmi, můžete použít Quick Translator. Tato obdoba Google Goggles dokáže pracovat online s databází Googlu nebo offline se slovníkem, který předem stáhnete. Bohužel žádný ze slovníků připravených ke stažení neobsahuje češtinu. Při překladu slov nebo vět je tento překladač velmi užitečný a mohu ho jen doporučit. Stažený slovník využívá také aplikace Slovník, kde můžete hledané slovíčko zadávat ručně. Bohužel ale čeština chybí i zde a jeho přínos se tak blíží nule.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Quick Translator někdy nefunguje úplně napoprvé. Výsledky překladu jsou však poměrně přesné a kvalitní.

K posledním aplikacím od LG patří jednoduchý editor videa a aplikace SmartWorld, což je alternativní obchod s aplikacemi. Jeho obsah je však velmi slabý a obsažené aplikace postrádají kvalitu. Při potřebě nově aplikace tak sáhnete spíše po Google Play než po této alternativě. Tím se dostáváme na konec této části a představíme si zajímavé novinky v oblasti nastavení, gest a funkcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SmartWorld není příliš povedeným obchodem.

Témata článku: LG, , , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, LG G2, LG Optimus, LG Optimus G, Nokia Lumia 1020, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Sony Xperia Z, Dětský koutek, Rychlá nabídka, Spuštěná aplikace, Vestavěný přehrávač, Editor videa, Skvělý výkon, Malý rámeček, Softwarové vylepšení, Druhý problém,