LG G2: monstrum s trumfem v zádech [recenze]

LG G2 přichází s nekompromisní výbavou a cenou nastavenou proklatě nízko. Stane se černým koněm letošního podzimu?

O tom, že LG jde v posledních měsících správným směrem svědčí krom zajímavých modelů i stále se zvyšující prodejní čísla. Na konci loňského roku se na vrchol firemního žebříčku dostal LG Optimus G. Ten se následně stal i předlohou pro první telefon této značky s označením Nexus. Nyní na český trh vstupuje nástupce těchto modelů LG G2, ze kterého bude znovu (velmi pravděpodobně) vycházet v pořadí již pátý telefon Nexus. Hned na začátku lze podotknout, že jestli se tak opravdu stane, nebude se nový Nexus mít za co stydět (spíše naopak).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG G2 se bude prodávat v černé a bílé barvě.

Model G2 totiž nepotřebuje „desítky“ senzorů, aby zjistil teplotu, vlhkost vzduchu nebo tlak jako jeho konkurence. Všechny tyto informace jsou přeci ke stažení na internetu. Namísto toho se inženýři a designéři věnovali jiným prvkům telefonu, které na první pohled nemusí působit důležitě. Nové LG proto na první pohled zaujme především umístěním zamykací klávesy a tlačítek ovládajících hlasitost. Nenajdete je totiž klasicky na bocích telefonu, nýbrž na zádech pod fotoaparátem. Ve výsledku je ale tato změna mnohem výraznější a praktičtější než přidání pár čidel. Přispívá tak k dosud netušenému pohodlí při ovládání samotného telefonu.

Klíčové vlastnosti:

  • 5,2palcový True HD+ IPS displej s fullHD rozlišením
  • Čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,26 GHz.
  • Google Android 4.2.2
  • Dolby Mobile a stereoreproduktory
  • 3000mAh baterie zajišťující vysokou výdrž
  • Velmi dobrý 13Mpix hlavní fotoaparát a 2,1Mpix přední fotoaparát, oba natáčí fullHD video
  • Dvouosá optická stabilizace obrazu u hlavního fotoaparátu
  • Možnost natáčet videa ve fullHD rozlišení při snímkovací frekvenci 60 fps
  • Skvělá poměr cena/výkon
  • Notifikační LED dioda, infračervený port

Hlavní nedostatky:

  • U 16GB verze dostupných pouze 10,6 GB 
  • Absence paměťových karet
  • Zadní kryt je velice náchylný na ulpívání otisků prstů
  • Nemá bezdrátové dobíjení

LG G2
D802
rozměry a hmotnost: 139 × 71 × 8,9 mm, 143 g
displej: 5,2", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 424 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, RAM: 2 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 800 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
35 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Displej téměř nemá chybu

Z pohledu designové stránky je LG G2 model dvou tváří. Ve chvíli, kdy se vám telefon dostane poprvé do ruky a je stále ve vypnutém stavu, tak vás pravděpodobně neohromí. Zadní strana je totiž tvořena z obyčejného plastu, který je sice stylově upraven, ale luxusně rozhodně nepůsobí. Přední straně vévodí velký displej, jenž však v klidovém stavu splývá se zbytkem telefonu. Vše výše napsané platí, držíte-li v ruce černou variantu. Bílá verze totiž dává tušit té druhé tváři.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
"Nezažiješ, neoceníš." Tak se dají charakterizovat tlačítka na zadní straně.

Hlavní roli zde hraje displej. Nová vlajková loď LG se chlubí 5,2palcovým True HD IPS LCD displejem s fullHD rozlišením (1920 × 1080 pixelů) a ukrývá hned několik prvenství. Samotná displej tvoří plných 80% přední strany, což je dosud nejvyšší procento mezi všemi. Umožňuje mu to velmi tenký rámeček, jehož malé rozměry jsou zásluhou několika faktorů. G2 jako první využívá technologie Dual Routing. Ta rozděluje displej na dvě části, ze kterých jsou vedeny dotykové signály z obrazovky ke dvěma konektorům a skrze ně ke zbytku telefonu. Svou roli hraje samozřejmě také umístění dříve bočních tlačítek na záda telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jak je vidět, rozdělení displeje na dvě části výrazně zmenšilo prostorové nároky po stranách. Zdroj: Engadget.

Všechny tyto faktory se ve finále podílejí na tom, že ačkoliv má G2 o 0,2 palce větší displej než Samsung Galaxy S IV, jejich celkové rozměry jsou zcela srovnatelné. Prvně jmenovaný měří 139 × 71 × 8,9 mm, zatímco ten druhý 137 × 70 × 7,9 mm. Větší displej při stejném rozlišení samozřejmě znamená jeho nižší jemnost. Jelikož se ale pohybujeme v hodnotách 424 PPI respektive 441 PPI, rozdíl zde pouhým okem nemáte šanci spatřit. Čeho si naopak všimnete okamžitě, je kvalita samotné obrazovky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K opravdovému docenění velikosti displeje vzhledem k přední straně je nutné telefon vidět naživo. Obrázky v tomto případě nestačí.

LG vždy umělo vyrobit skvělé displeje a potvrzuje to i zde. G2 přináší dokonale jemný obraz, který je doplněn opravdu věrným podáním barev a skvělými pozorovacími úhly. LG zapracovalo také na odlescích displeje, což napomáhá ještě lepší čitelnosti na přímém slunci. Vezmu-li vše kolem a kolem, mohu s klidným svědomím říct, že displej „gédvojky“ patří rozhodně k tomu nejlepšímu (ne-li vůbec nejlepšímu), co dnešní nejvybavenější smartphony nabízí.

Jak využít plochu na maximum

Z výše uvedeného je jasné, že hardwarová ani senzorová tlačítka pro ovládání systému by se pod displej nevešla. Jejich softwarová podoba je tak přímo součástí systému potažmo displeje. To však LG chytře využilo k tomu, že si jejich podobu můžete zvolit sami. Na výběr je z několika možností, když některé z nich zapracovaly i vlastní softwarové funkce grafické nadstavby. Pod displejem pak najdeme jen stříbrné logo LG.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ani nad ani pod displejem není zbytečně moc prázdného místa.

Nad displejem je to o poznání rušnější. Mandatorní součástí je hlasité sluchátko, notifikační dioda a v poslední době také snímače okolního světla a přiblížení. Úplně vlevo se vměstnala ještě sekundární kamerka s rozlišením 2,1 Mpix. Vrátím se však ještě k senzoru okolního světla. Ten telefon využívá k automatické regulaci jasu. Jeho reakce občas sice trvá trochu déle, avšak výsledné „seřízení“ je velmi dobré a displej tak neubírá baterii více energie než je nezbytně nutné. Na druhé straně si dovedu představit, že leckdo bude mít po většinu času displej nastavený na maximální jas, protože nevyužít displeje takových kvalit naplno by byla jistě škoda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej lze odemknout buď tlačítkem na zádech nebo dvojím poklepáním na obrazovku.

Hovořil-li jsem na začátku o tom, že telefon v černé barvě nevypadá až tolik luxusně, nebyla to tak úplně pravda. LG se totiž snažilo punc luxusu telefonu vtisknout hned několika způsoby. Někdy se však zadařilo více a jindy méně. Jedním z těch povedených prvků je kovový rámeček, který se táhne po celém obvodu telefonu. Kvůli absenci tlačítek po bocích telefonu ho navíc nic nenarušuje. Na spodní straně je totiž až pod tímto proužkem usazený primární mikrofon, microUSB konektor podporující technologii MHL, 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Posledním prvkem jsou zde dva výdechy, které mají signalizovat stereoreproduktory. Bohužel telefon má pouze jeden hlasitý reproduktor (pravá zdířka) a druhý výdech je zřejmě jen pro vyvolání pocitu druhého reproduktoru.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací tlačítka na zádech jsou nenápadným, ale neskutečně pohodlným řešením.

Kde jsou tlačítka?

Na zaoblené horní hraně se nachází již pouze sekundární mikrofon a jeden nenápadný, ale účinný prvek. Je jím infračervený port, jenž z LG G2 rovněž vytváří multifunkční dálkový ovladač. Tím končí popis boků a konečně se dostáváme k zadní části telefonu. Ta je vytvořena z lesklého plastu, ve kterém je ještě laserem vyrytý speciální vzor. Nejen mě tento styl velmi připomíná zadní kryt Samsungu Galaxy S IV. Pojďme ale k tomu nejzajímavějšímu. Tím jsou tlačítka, která jsou uložena pod 13Mpix fotoaparátem s optickou stabilizací obrazu, vedle něhož nechybí přisvětlovací LED dioda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací tlačítko vystupuje mírně nad povrch zad telefonu.

Samotná tlačítka jsou vyrobena z matného plastu a nutno poznamenat, že jejich vzhled trochu kazí design celých zad. Co však postrádají na designu, to nahrazují praktičností. Obě tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou od sebe vzhledově oddělena třetím, zamykacím/vypínacím tlačítkem. Toto třetí tlačítko je po svém obvodu efektně osvětleno, což na rozdíl od předchozích dvou kláves telefonu na luxusu přidává. Tlačítka jsou multifunkční a jejich možnosti si popíšeme v příslušných kapitolách dnešní recenze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot na microSIM kartu je jediným detailem, který se nachází na boku telefonu. K odemknutí slouží jednoduchý klíček.

Naspodu zadní strany se trochu ztrácí druhé logo LG. Je totiž doprovázeno popisky, které označují splnění potřebných norem a jiné informace, jenž se obvykle nachází pod zadním krytem. Z důvodu nemožnosti odejmutí zadního krytu však musí být viditelné na povrchu telefonu. Bohužel se zadním krytem se pojí ještě jedna nepříjemnost. Ačkoliv je telefon nerozebíratelný, tak právě v oblasti kolem tlačítek se zhruba po týdnu používání začalo ozývat mírné skřípání, což by se u takového telefonu rozhodně stávat nemělo.

Klepněte pro větší obrázek
Hmotnost 143 gramů jde na vrub větší baterii, která dosahuje nadějných 3 000 mAh.

V ruce se neztratí

Jinak jsou ale celkové dojmy z telefonu jednoznačně pozitivní. Svým vzhledem sice nebude okupovat přední místa žebříčků nejhezčích telefonů, ovšem vše je zde funkční a má své opodstatnění. Velký displej je jedním slovem úchvatný a navíc se stále dá ovládat jednou rukou. Je to však již hraniční a občas budete muset telefon v ruce posouvat. Zaoblené hrany zajišťují, že telefon se v ruce drží velmi příjemně a „neřeže“ do ruky tak jako iPhone 4/4S/5/5S nebo Sony Xperia Z/Z1/Z Ultra.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Balení LG G2 ve vší parádě.

V balení se krom „gédvojky“ ukrývá i další příslušenství. Tím je zejména adaptér do elektrické sítě, ke kterému je možné připojit propojovací USB kabel a vytvořit tak nabíječku. Důležitost modelu dokládají také povedená pecková sluchátka. Mají ploché kabely a nechybí na nich ani jednoduchý ovladač pro přehrávání hudby. Pokud vám nebude vyhovovat velikost náušníků, tak přímo v balení si budete moci vybrat ze dvou dalších velikostí. Pro přístup k šuplíčku microSIM karty je přibalen také klíček ve tvaru písmena G. Před první spuštěním si můžete přečíst ještě rychlou příručku a základní pokyny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Díky plochým kabelům se vám sluchátka nebudou tak snadno zamotávat.

Témata článku: LG, , , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, LG G2, LG Optimus, LG Optimus G, Nokia Lumia 1020, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Sony Xperia Z, Vynikající displej, Rychlá nabídka, Malý rámeček, Velký pokrok, Centrum dění, Bílá verze, Stříbrné logo, Zjednodušené prostředí, Trumf,