LG G4s: když nepotřebujete to nejlepší [recenze]

LG slevilo na parametrech top modelu G4 a přináší dostupnější model pro ty, kdo nechtějí tak utrácet. Šetřilo se ale na správných místech?
Kapitoly článku

Displej: jemné IPS bez regulace jasu?

LG G4s nabídne na 5,2" zobrazovač technologie IPS s rozlišením 1080 × 1920 obrazových bodů, což odpovídá jemnosti 424 PPI. Jedná se tedy o dostatečně jemný panel, který je už od pohledu příjemný na pohled. Barvy jsou velmi povedené, stejně tak pozorovací úhly i čitelnost displeje na přímém slunci. Trochu odradit může výchozí navolené schéma, ale schéma jiné či vaše vlastní tapeta ukáží, co ve skutečnosti displej dovede. Potěší možnost displej odemčít nejen tlačítkem na zádech, ale také dvojitým poklepáním na displej. Stejným gestem lze zařízení i uzamčít.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V nastavení displeje zcela nepochopitelně chybí možnost automatické regulace jasu. Přitom se zdá, že na obvyklém místě vedle hovorového reproduktoru čidlo umístěno je.

V části nastavení patřící displeji nenalezneme nic moc zvláštního. Přesto ale dokáže jedna funkce potěšit. LG umožňuje kromě změny barevnosti také přidat ke standardní trojici ovládacích tlačítek ještě další dvě, z nichž nejvíce se pravděpodobně bude hodit tlačítko pro stažení notifikační roletky. Osoby s horším zrakem také potěší možnost změny písma a jeho velikosti. Co nás ale nepříjemně překvapilo, je chybějící možnost zvolit automatickou regulaci jasu. Čidlo vedle hovorového reproduktoru s největší pravděpodobností je, v nastavení ale tato možnost chybí. Zkusil jsem take nastavit různý jas a v noci opakovaně rozsvěcet, zda telefon od navolené míry podsvícení nereguluje jas sám jako například BlackBerry, ale výsledek byl bohužel negativní.

Výkon a výdrž: 1,5 GB RAM je asi málo

Pokud se zaměříme na „vnitřnosti“ LG G4s, potom najdeme (navzdory špatné informaci na webu výrobce) osmijádrový Qualcomm Snapdragon 615 s maximálním taktem na jádro 1,5 GHz, k tomu grafický akcelerátor Adreno 405 a poměrně nezvyklou hodnotu 1,5 GB operační paměti. Hodnoty benchmarků můžete vidět níže, reálný pocit ze zařízení je potom lehce smíšený. G4s má dostatek výkonu, když je potřeba zabrat. Ano, netrhá rekordy v plynulosti nejnáročnějších her, ale když je potřeba, umí zabrat. Horší je to ale s optimalizací. Jako by „jenom“ 1,5 GB operační paměti bylo prostě málo. Je třeba se připravit, že pohyb v prostředí, stahování notifikační lišty či multitasking nebudou zcela plynulé. K pádům aplikací během testování nedocházelo, ale ony drobné záseky, čekání či zpomalení dokáží otrávit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarkových testů smartphonu LG G4s.

Jak již bylo zmíněno výše, LG G4s nabídne uživatelsky vyměnitelný Li-ion akumulátor s kapacitou 2300 mAh. Vzhledem k Full HD rozlišení a použitému procesoru se tento kousek řadí spíše k jednodenním telefonům. V nastavení můžete navolit, při jaké úrovni nabití baterie se má zapnout úsporný režim. Jeho podobu nebo různé režimy, jako mají například smartphony Sony Xperia, ale neovlivníte. Oproti klasické „géčtyřce“ zde chybí i rychlonabíjení. Test přehrávání Full HD videa přes Wi-Fi z YouTube na maximální jas a hlasitost sebere průměrně 15 % baterie za hodinu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Že je LG G4s jednodenním smartphonem, není takový problém, jako nedostatek místa z 8 GB vnitřní paměti.

Poslední, avšak neméně důležitou hodnotou je velikost vnitřního úložiště. Za tu výrobce také příliš nepochválíme, jelikož činí pouze 8 GB. Sám výrobce na svém webu uvádí, že uživatelsky dostupných je pouze 3,3 GB. Skutečnost je ještě o něco horší, pokud se přihlásíte a necháte proběhnout všechny čekající aktualizace aplikací a firmwaru. V našem případě po stažení trojice benchmarkových aplikací a aplikace Outlook včetně její kompletní synchronizace, plus vyfocení prvních deseti fotografií, zůstalo v zařízení volných 1,73 GB. Paměťová karta tak bude více než nutností. A to i přesto, že vás telefon upozorní na 100 GB na Google Drive po dobu dvou let zdarma.

Prostředí: lízátko typu 5.1.1

LG G4s běží na operačním systému Android ve verzi 5.1.1. Grafickou nadstavbou je potom podle webu výrobce LG UX4.0 / LG UI 4.2. Jak prostředí vypadá nejlépe přiblíží snímky obrazovky níže. Sluší se také zmínit, že za tři týdny testování dorazily na LG G4s dvě aktualizace firmwaru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jednou ze skvělých „fíčur“ od LG je možnost pidat do systémové lišty další ovládací tlačítka. Třeba pro stažení notifikační roletky, nebo poznámku QuickMemo.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Uživatelé také jistě ocení upravitelný počet a pozici přepínačů v notifikační roletce.

Témata článku: LG, , , , , LG G4, LG G4 Stylus, LG G4c, LG G4s, Poznávací znak, Testovací fotografie, Odrušovací mikrofon, Vysoká náchylnost, Pozitivní dojem, Nedostatek místa, Jednodenní telefon, Chybějící možnost, Přemrštěná cena, Kosočtverec, Konstrukční zpracování, Přehledná aplikace, Nabití baterie, Velký prostor, QuickMemo, Obyčejná pecková,