LG G5400: barevné véčko pod deset (test)

Mobilní telefon LG G5400 je další véčko, které zaujme svým elegantním vzhledem, vynikajicím zpracováním, kvalitním barevným displejem a jednoduchým ovládáním. Jako každý telefon má své mouchy, celkově ale stojí za to.

Povedené ovládání

Nyní přejděme k ovládacím prvkům telefonu. Když je mobil zavřený, k dispozici jsou pouze tři tlačítka na levém boku. Dvě z nich slouží k přepínání údajů na malém displeji nebo k ovládání hlasitosti při hovoru, třetím tlačítkem zapínáte nebo vypínáte tichý režim. Zdaleka nejlépe tyto klávesy využijete při příchozím hovoru, zatímco dvěma tlačítky lze postupně ztišovat nebo zesilovat vyzvánění, třetím tlačítkem hovor odmítnete. Na mobilu dále nalezneme konektor pro připojení sluchátek (nahoře pod umělohmotnou krytkou) a samozřejmě taky datový konektor (tradičně dole). Na pravé straně se ukrývá infračervený port.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři boční tlačítka vlevo --- Konektor pro připojení sluchátek - Infračervený port

Co se týče vnitřních ovládacích prvků, základem je čtyřsměrný kurzor s potvrzovacím tlačítkem uprostřed, což se mi zdá jako nejvhodnější řešení (lepší než joystick) a LG jej u tohoto modelu dovedlo téměř k dokonalosti. Samsung by se měl hodně co učit, zvlášť co se týče prostředního „wapového“ tlačítka. To je navíc vyrobeno z jiného materiálu než zbytek klávesnice, je více „gumové“ a neklouže tolik – procházení nabídek je o mnoho jistější. Zakulacený kurzor obepínají dvě funkční klávesy, z toho levá je potvrzovací a pravá slouží vždy k návratu zpět. Ovládací prvky jsou opravdu velké, na své si přijdou i majitelé nadprůměrně velkých prstů. Ještě co se týče kurzoru, směrem doleva můžete přepínat mezi profily, volbou vpravo se dostanete do složky zpráv, směr dolů potom otevře telefonní seznam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací prvky nemají chybu, alfanumerická klávesnice jedničku nedostane

Jednu výtku bych přeci jen měl, stisknutím prostředního tlačítka se nedostanete do základního menu, vždy musíte použít levou kontextovou klávesu. Je to škoda, zvlášť když jste zvyklí na řešení jiných značek, kde to takto funguje. Klávesnice dále nepostrádá typický zelený a červený telefonek, stejně tak jako korekční klávesu „C“. Zbytek patří alfanumerické klávesnici. Zatímco ovládací kříž se chlapcům a holkám z LG povedl na výbornou, o zbylých klávesách bych si to tvrdit nedovolil. Na můj vkus jsou mezi nimi až moc velké rozestupy, při psaní SMS telefon často vynechával písmenka, ačkoli jsem měl pocit, že jsem klávesu opravdu zmáčknul. Chce to asi zvyk.

Displej umí 65 000 barev

Hlavní displej je samozřejmě v barvě, při rozlišení 128 x 160 bodů zvládá až 65 000 barev. Ačkoli se jedná o pasivní displej, jeho kvalita patří k nadprůměru, na Samsungy ovšem nemá. V editoru textových zpráv můžete vidět pět, šest nebo osm řádků (záleží na nastavení), při čtení zpráv potom sedm. Pozadí displeje lze samozřejmě zkrášlit animací nebo libovolným obrázkem. Několik z nich se nachází na dodávaném cédéčku. Prostředí menu může mít jedno z šesti přednastavených barevných schémat, což taky není nic nového.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG G5400 ve tmě

Jak jsme řekli, do základního menu se dostanete stisknutím levé funkční klávesy. Hlavní nabídka je animovaná, zde mám na mysli velké ikony reprezentující určitou funkci, jejich přehled se pak nachází v pravém sloupečku. Procházení probíhá vertikálně. V dalších úrovních je nabídka textová a opět vertikální, zde ovšem můžete mezi jednotlivými funkcemi přecházet i horizontálně. Volbu můžete potvrzovat prostředním tlačítkem nebo levou kontextovou klávesou, ta pravá slouží pro návrat o položku výše, stejně funguje i korekční klávesa C. Červený telefon vás z menu katapultuje rovnou do pohotovostního menu. K procházení nabídek můžete používat i klávesové zkratky.

  

Ach, ta čeština

Stejně jako u minulého véčka od LG, i v tomto případě jsme narazili na problémy s českou lokalizací. Ta obsahuje nejen několik překlepů či chybějících znaků, ale také několik naprosto nelogických chyb. Co si představit pod hláškou „Budík vypnout?“, když potvrzujete nastavení budíku. Konkrétní a doslovný název položky „Vyzvýnění příchozí zprávy“ je už pouhou třešničkou na dortu, který byl upečen narychlo v mikrovlnce.

Pokud zaregistrujete příchozí hovor, kromě oznámení na vnějším displeji si taky musíte uvědomit, jakým způsobem ho budete chtít přijmout. Bude to stačit pouhým otevřením véčka? Nebo ho otevřete a teprve potom potvrdíte přijmutí? K tomu slouží položka „Režim odpovědi“ v sekci Nastavení telefonu. Zde máte na výběr tři možnosti: Otevřít složku (pouhým otevřením telefonu), Libovolné tlačítko (otevřením mobilu a stisknutím kteréhokoli tlačítka), Pouze odeslat (otevřením mobilu a stisknutím levé funkční klávesy, kde se však místo „Odeslat“ objeví „Odpovědět“). No řekněte, jak byste hodnotili kvalitu lokalizace? Já hodnotím známkou tři mínus, a to ještě s odřenýma ušima.


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: LG, , , , LG G3100, LG G5300i, LG G5400, LG G7020, LG G7050, LG G7100, Bar, Holka, Děs, Test, Špatná lokalizace,