LG G7020: první pán na holení (test)

Asijské telefony se vždy vyznačovaly skvělým zpracováním, prvotřídním displejem a kvalitními melodiemi. Výrobce LG vstoupil na český trh se třemi mobily, v této recenzi se podíváme na véčko s označením G7020.

Hlavní tlačítko není jen pro ozdobu

Nabídka LG je velmi logická. V pohotovostním režimu se do ní dostanete levou softwarovou klávesou, pravá je vyhrazena vstupu do nabídky telefonního seznamu. Kromě těchto softwarových kláves slouží k ovládání telefonu hlavní kurzorový kříž, který ve svém středu skrývá modré potvrzovací tlačítko. LG na rozdíl od Samsungu použilo středovou klávesu i k potvrzování veškerých voleb, za což ho chválíme. V klidovém stavu se podržením této klávesy dostanete na wap.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Středová klávesa slouží rovněž k potvrzování veškerých voleb

Ani kurzorový kříž nezůstal v pohotovostním stavu bez funkce. Stiskem směrem dolů nebo nahoru se dostanete do telefonního seznamu, stisk směrem vlevo otevře na displej příruční nabídku pro změnu vyzváněcího profilu a směrem vpravo se dostanete do rychlé nabídky zpráv.

Na telefonu samozřejmě najdete i obligátní klávesy se zeleným a červeným sluchátkem (to v pohotovostním režimu vypíná telefon), a korekční klávesu C. Pomocí tohoto tlačítka se v nabídce vracíte o úroveň výše, stisk červeného sluchátka vás vrací až do pohotovostního režimu. Další klávesou je rychlý přístup k záložkám wapových stránek. Celá klávesnice včetně numerických kláves je i přes malý zdvih velmi dobře provedena. Numerické klávesy jsou dostatečně velké, kladou příjemný odpor a píše se na nich až překvapivě dobře. Klávesnice je rovnoměrně podsvícena modrou barvou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je příjemná --- Levý bok obsahuje další tři tlačítka

Na levém boku telefonu se nachází další tři funkční klávesy. Šipky nahoru a dolů slouží k určení hlasitosti tónu kláves, při hovoru nastavují hlasitost reproduktoru. Pokud vám někdo volá, můžete jimi snížit hlasitost vyzvánění. Třetí klávesa na boku slouží při zavřeném telefonu k odmítnutí příchozího hovoru, při otevřeném k nahrání hlasové poznámky. Do telefonu se vám vejdou přibližně tři hlasové poznámky v celkové délce přibližně minuty a půl.

Cizinec neumí česky

V pravé části hlavní nabídky je úzký sloupec se všemi devíti položkami, v levé části je pak příslušný popis s velmi pěknou animací. Telefon využívá i číselné zkratky, takže se k často používaným funkcím dostanete během chvíle. Nabídka je přehledná a snadno se v ní orientuje.

 
Struktura hlavní nabídky

LG rozhodně nemůžeme chválit za českou lokalizaci. I když je nabídka G7020 ze všech tří telefonů přeložena asi nejlépe, najdete v ní dost nesmyslných výrazů. Například nastavení příjmu hovoru otevřením telefonu je v nabídce napsáno jako příjem hovoru „Při otevření složky“. Pokud byste se divili, co skrývá položka Překódování v kontextové nabídce dostupné při telefonování, vězte, že jde o aktivaci záznamníku hovoru. V menu a manuálu najdete i další nesmysly.

Telefonní seznam má paměť na 255 záznamů, přičemž u každého z nich můžete mít jméno, tři telefonní čísla, e-mail a poznámku o délce až padesát znaků. Kontakty si pro pořádek můžete rozdělit do sedmi skupin volajících, přičemž každou z nich lze odlišit jak vyzváněcím tónem, tak barvou kontrolky pod čelním displejem. Při práci s telefonním seznamem můžete vyhledávat jen pomocí prvního znaku, ale v menu naleznete funkci pro vyhledávání podle více znaků. Zvolit si také můžete, jakou paměť budete používat jako primární – telefon nebo kartu SIM. Pracovat lze i s oběma zároveň.

 
Kontakty si můžete rozdělit do sedmi skupin volajících

Datový rychlík

I když je telefon koncipován jako stylový, nabízí i funkce pro mobilní kancelář, například rychlé GPRS tířdy 10. Pro připojení k počítači můžete využít infraport nebo standardně dodávaný datový kabel pro sériový port. Pomocí softwaru na přiloženém CD se lze s telefonem připojit k internetu, popřípadě ho obohatit o nové melodie či tapety na displej. Jedním z programů je také editor položek v paměti, dokáže také stáhnout adresář z Microsoft Outlooku, ale potom jej nelze dostat do telefonu, nejde tedy v žádném případě o synchronizaci dat.

Telefon nabídne wap ve verzi 1.2.1, v jehož nastavení se může zdát, že je podporován také e-mail. Ve skutečnosti ale pouze zadáte adresu wapové stránky, která se po volbě otevře.

 
Tak vypadá wapový prohlížeč


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: LG, , , LG G7020, Holení, Pan, Klidový stav, Primární telefon, Pán, Špatná lokalizace, Test