LG G7100: vlajková loď značky (malý test)

»Minirecenze pro ty, kteří spěchají«
Už jste viděli mobil s otočným displejem? Nejlepší mobil od LG dále nabízí vestavěný fotoaparát s bleskem, vynikající ovládání a bohatou výbavu.

Proč minirecenze? Jednoduše proto, že jistě existuje řada čtenářů, kteří by si o testovaném telefonu také rádi početli, ale nemají čas nebo chuť louskat detailní popis v recenzi rozdělené do mnoha kapitol. Proto jim nabízíme jednokapitolový výtah z velkého článku, v němž sice nenajdou všechny podrobnosti, ale přesto se dozví se to nejdůležitější.


Rychlé odkazy

megarecenze pro ty, kdo mají čas
parametry telefonu v katalogu mobilů
• fotogalerie se všemi obrázky

Vzhled a konstrukce

LG G7100 svými rozměry (90 x 48 x 24 mm) spadá do kategorie středních véček, rovněž hmotnost (100 g) není nejmenší. Mobil padne na druhou stranu dobře do ruky, je poměrně pevný a objemný. Kombinace stříbrné a modré působí vkusně a nerušivě. 

Největší pozornost přitahuje kulaté sklíčko na přídi, v jehož spodní části se vyjímá logo LG. Sklíčko funguje v klidovém stavu jako zrcátko, nesmíte se však do něj dívat z dálky, váš obličej se v něm začne rozpadat. Zrcátko je dobré leda tak k prohlížení naběhlých vrásek po probdělé noci. Daleko zajímavější pohled nabízí při zmáčknutí jednoho z bočních tlačítek. Sklíčko totiž ukrývá displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Sklíčko vypadá jako zrcátko, řekli byste, že je to displej?

Po otevření véčka vás bude zajímat vnitřní barevný displej a klávesnice. Teď ovšem uchopte horní část s displejem a zkuste s ní otáčet. Vida, jde to na obě strany, doleva o devadesát, doprava o rovných stoosmdesát stupňů. To znamená, že displej můžete klidně druhou stranou přiklopit ke klávesnici, čímž se z vnitřního displeje stane vnější. Pěkná frajeřina, jen co je pravda. Podobné řešení nabídnul už dříve Samsung SGH-P400, který se u nás nakonec ani nezačal prodávat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Neulomte mu hlavu!

Když si telefon přinesete domů z obchodu, budete se rozplývat nad jeho kvalitním zpracováním. Věřím, že byl zpočátku hodně pevný. Náš testovací kousek toho měl už hodně za sebou. Kloub za tu dobu získal vůli a hýbal se do stran zhruba o milimetr až dva. Rovněž uchycení baterie není úplně ideální, ta funguje rovnou jako zadní kryt a budete mít velký problém ji oddělat.

Vnější a vnitřní displej

Začneme u „kulatého“ displeje. Jedná se o typ OLED s počtem 256 barev, rozlišení výrobce neudává. V klidovém stavu ukazuje několik informací: čas, síť, stav signálu, přítomnost GPRS, ukazatel baterie a zvoleného profilu. Při příchozím hovoru pak jméno nebo číslo volajícího, popř. zmeškaný hovor či nepřečtenou textovku. Pokud začnete mačkat levé bočné tlačítko, které jinak slouží pro regulaci hlasitosti, místo hodin se zobrazí datum, v dalším kroku pak jedna z povedených animací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej - vlevo informace, vpravo zábava

Přejděme k druhému displeji. Ten sice nabízí až 65 000 barev, je ale pasivní, kvalitativně ho tedy nemůžeme postavit vedle Samsungů. Barvy nejsou příliš živé a věrné, spíše vybledlé, poznáte to hlavně při prohlížení fotografií. Jeho konkrétní rozměry jsou 28 x 35 mm, rozlišení pak 128 x 160 obrazových bodů. Při psaní SMS budete mít k dispozici šest řádků, při čtení sedm a při wapování opět šest.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnitřní displej je bohužel pouze pasivní, jde to vidět

Povedené ovládání

Velmi příjemné je ovládání telefonu. Základem je čtyřsměrný kurzor, který je obepínán dalšími pěti funkčními tlačítky – dvěma kontextovými klávesami, zeleným a červeným telefonem, a konečně korekční klávesou C.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na klávesnici si nemůžeme stěžovat

Zcela nové a netradiční je uzpůsobení základního menu. Hlavní nabídka je animovaná, zde mám na mysli velké ikony reprezentující určitou funkci, jejich přehled se pak nachází v pravém sloupečku.

 

Katastrofální je ovšem kvalita české lokalizace. Ta obsahuje nejen několik překlepů či chybějících znaků, ale také několik naprosto nelogických chyb, které vás mají za úkol pouze zmást.

Telefonujeme

Telefonní seznam má kapacitu 200 míst a je vícepoložkový. Ke každému jménu lze přiřadit tři čísla, fax, e-mail, ikonu, hlasový záznam a fotografii, která se zobrazí, když vám bude dotyčná osoba volat.

   

Velmi užitečná je možnost odmítnutí příchozího hovoru, v zavřeném stavu stačí podržet boční tlačítko pro ovládání hlasitosti. Pokud jen nechcete být rušeni, mačkáním nahoru nebo dolů lze hlasitost zvonění regulovat až do úplného ztišení. Výborně!

Kontakty lze třídit do sedmi skupin, každou z nich můžete přejmenovat dle svého, nastavit jí specifické vyzvánění či ikonu. V mobilu lze dále nastavit až pět vyzváněcích profilů, celkem je jich v telefonu šest.

  

Vyzváněcí melodie jsou 32hlasé, kvalita je dobrá, srovnatelná se Samsungy. Pokud vám nebudou vyhovovat melodie v telefonu, další jsou na CD.

Píšeme SMS

Co se týče editoru textových zpráv, ten obsahuje typický prohřešek jihokorejských telefonů. Telefon píše s českou diakritikou, s nímž má jedna zpráva pouhých 70 znaků (!). Operátoři si mnou ruce, vy budete zuřit. Každopádně máte dvě možnosti: buď slovník T9 naučíte psát bez diakritiky nebo budete psát bez něj – tedy pomaleji, že.

 

Telefon jinak podporuje standardy SMS, EMS i MMS. Nechybí samozřejmě ani možnost psát dlouhé zprávy. Mobil při psaní ukazuje zbývající znaky i počet napsaných zpráv. Při psaní může mít písmo až tři velikosti, text lze také různě formátovat, vkládat obrázky, melodie, kontakty ze seznamu apod. K dispozici jsou doručenky pro SMS i MMS. Do paměti se vejde 100 SMS a 100 MMS zpráv.

Fotoaparát

Maximální rozlišení fotek je 640 x 480 bodů, další formáty jsou v rozlišení 320 x 240 bodů, 160 x 120 bodů a 48 x 48 bodů (pro fotky v seznamu). K dispozici je i digitální zoom.

Kvalita fotografií je spíše pod průměrem, fotky postrádají ostrost a barevnost. Všimněte si ovšem, jak obstojně mobil zvládá "makro" snímky oproti běžným interiérovým a exteriérovým fotkám. Další ukázky pořízených fotek potom naleznete v megarecenzi.

Ukázka fotografií z LG G7100:

  

Ostatní funkce

LG G7100 nabízí GPRS třídy 10. V telefonu taky najdete javu a tři standardně nainstalované hry – tetris, ponorku a něco na způsob hada. Sdílená paměť má kapacitu „pouhých“ 1,1 MB a dělí se o melodie, obrázky, fotky a java aplikace.

Co se týče organizačních funkcí, nabízí se pouze kalendář, nic jako úkolovník v telefonu nenajdete. Kalendář začíná pondělkem, přičemž neděle jsou barevně odlišeny. Do kalendáře lze zapsat dvacet úkolů s popiskem, časem periodicitou a zvukovým upozorněním.

Velmi propracovaný je systém budíků, kterých je pět a lze u nich nastavit, jestli budou budit jednou, denně, ve všední dny nebo o víkendu. Konkrétní nastavení dnů jako u Samsungů není možné. Mezi další funkce patří kalkulačka, výborný převodník jednotek, krátký hlasový zápisník a světový čas.

 

Pro stylové uživatele

LG G7100 je čistě stylová až extravagantní věc, kterou si každý nemůže dovolit. Nejde tak o finanční možnosti jako spíš o fakt, že za stejnou cenu lze pořídit minimálně deset o mnoho lépe vybavených telefonů. Ty budou ale čistě pro práci, tento telefon je spíš pro radost a zábavu.

Zdroj: LG Electronics
Web: www.lgecz.cz
Telefon: +420 234 094 600

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Plusy a mínusy

+ zajímavé provedení
+ bohatá výbava
+ výborné ovládání

– špatná lokalizace
- malá paměť
- pomalé vyhledávání v seznamu


Podrobné technické parametry naleznete v našem Katalogu mobilů, pro další informace doporučujeme megarecenzi, nevynechejte ani rozsáhlou fotogalerii.

Další článek: Javová hra Goldminer: chcete být milionářem? (+soutěž)

Témata článku: LG, , , , LG G7100, Zajímavé provedení, Finanční možnost, Loď, Špatná lokalizace, Test