LG G7100: vlajková loď značky (velký test)

Už jste viděli mobil s otočným displejem? Pokud ne, dnes máte novou šanci. Nejlepší mobil od LG dále nabízí vestavěný fotoaparát s bleskem, vynikající ovládání a bohatou výbavu. Tak pojďme na to.

Telefonujeme

Telefonní seznam má kapacitu 200 míst a je vícepoložkový. Ke každému jménu lze přiřadit tři čísla, fax, e-mail, ikonu, hlasový záznam a fotografii, která se zobrazí, když vám bude dotyčná osoba volat. Adresář nabízí dva druhy zobrazení. Jedna varianta se jmenuje „S obrázky“, kde hned při listování seznamem vidíte doplňkové informace jako je fotka u kontaktu, přítomnost ikony nebo hlasového záznamu, dále lze listovat jednotlivými čísly, aniž byste museli každý kontakt detailně otevírat. Je to praktické řešení, jen máte málo místa na zobrazení celého jména.

   

V případě druhé varianty „Pouze jméno“ se nabízí jen soupis jednotlivých jmen, tak jak to známe u jiných telefonů. Při procházení seznamem lze vyhledávat pouze podle prvního písmena. Tato možnost je ovšem velmi pomalá, pokaždé se alespoň na sekundu zobrazí přesýpací hodiny, které proces vyhledávání nepříjemně zbrzdí. Pokud ovšem do seznamu nevstoupíte přímo a otevřete jej přes pravé kontextové tlačítko, nabídne se funkce „Hledat“, se kterou můžete kontakty prohledávat až podle prvních dvaceti (!) písmen. V seznamu byste tak našli i dlouhatánské jméno afrického dědečka proslulého Mirečka z Kleinových Básníků.

Velmi užitečná je možnost odmítnutí příchozího hovoru, v zavřeném stavu stačí podržet boční tlačítko pro ovládání hlasitosti. Pokud jen nechcete být rušeni, mačkáním nahoru nebo dolů lze hlasitost zvonění regulovat až do úplného ztišení. Výborně! U příchozího nebo odchozího hovoru lze dokonce nastavit speciální vzhled obrazovky – obrázek na pozadí, který bude signalizovat třeba vytáčení, to abyste rozuměli.

32 hlasů v pochodu

Kontakty lze třídit do sedmi skupin, každou z nich můžete přejmenovat dle svého, nastavit jí specifické vyzvánění či ikonu. V mobilu lze dále nastavit až pět vyzváněcích profilů, celkem je jich v telefonu šest. Jak jsme už řekli, přepínat mezi nimi můžete kurzorem směrem doleva – je to rychlé a efektivní.

  

Pokud máte véčko zavřené, podržením levého tlačítka (regulace hlasitosti) lze měnit mezi vibračním a normálním vyzváněním. Ideální v případě, že jste v kině a po příchodu se vám z bundy nechce vytahovat telefon, v kapse stačí kolébkové tlačítko podržet, telefon pro výstrahu zavibruje a je to.

Vyzváněcí melodie jsou 32hlasé, kvalita je dobrá, srovnatelná se Samsungy. Pokud vám nebudou vyhovovat melodie v telefonu, další jsou na CD. Zajímavé jsou i zvuky kláves, kdy vám do rytmu zaštěká buď pes nebo vám bude ženský hlas předříkávat anglické číslovky. Při vytáčení čísla je to velmi efektní. Jak jsme už zmínili na začátku recenze, zvuk může doprovázet i otvírání a zavírání telefonu. Naštěstí to lze utlumit, včetně potvrzovacích tónů.

Píšeme SMS

Klávesnice je zapuštěna v ochranné vaničce, což mi trošku vadilo, zvlášť u horních kontextových kláves, které mohly být umístěny trošku výš. Kaskádovité provedení alfanumerické klávesnice je naopak poměrně zdařilé, píše se dobře, a to nejen díky příjemné velikosti tlačítek, ale také vzhledem k optimální tuhosti. Občas se mi zdálo, že mají mezi sebou některá tlačítka rozdílný zdvih, v rámci zachování objektivity to ale nebudu rozpitvávat. Byl to můj subjektivní dojem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je možná až moc zapuštěna dovnitř, ovládaní je ale i tak skvělé

Co se týče editoru textových zpráv, ten obsahuje typický prohřešek jihokorejských telefonů. Telefon píše s českou diakritikou, s nímž má jedna zpráva pouhých 70 znaků (!). Operátoři si mnou ruce, vy budete zuřit. Každopádně máte dvě možnosti: buď slovník T9 naučíte psát bez diakritiky nebo budete psát bez něj – tedy pomaleji, že.

 

Telefon jinak podporuje standardy SMS, EMS i MMS. Nechybí samozřejmě ani možnost psát dlouhé zprávy. Mobil při psaní ukazuje zbývající znaky i počet napsaných zpráv. Při psaní může mít písmo až tři velikosti, text lze také různě formátovat, vkládat obrázky, melodie, kontakty ze seznamu apod. K dispozici jsou doručenky pro SMS i MMS. Do paměti se vejde 100 SMS a 100 MMS zpráv.

MMS a pár dalších chybiček

S nastavením ememesek nebudete mít problém, jde to jednoduše. Stačí zamířit na stránky operátorů a od oka nastavit, konfigurační textovku pro LG zatím nikdo nenabízí. Editor ukazuje velikost i počet stránek zprávy. Můžete přidat obrázek, zvuk, animaci. Zde se opět můžeme setkat s nesmyslným překladem, v nabídce „Vložit“ u MMS je položka „Fotit“. Kdekdo by očekával, že lze přímo z nabídky MMS vyfotit obrázek a vložit jej do zprávy. Znamená to ale pouhý vstup do galerie „již“ vyfocených obrázků, kde si svůj snímek vyberete. Přidání 30kB fotky navíc trvá zhruba minutu.

 

Telefon se chová opravdu zvláštně, při procházení v menu je rychlý jako blesk, kompenzuje si to ale dlouhými intervaly při hledání v seznamu nebo během přidávání například zmiňovaných fotek do MMS. Zdali LG někdy nabídne nový firmware, který by tyto neduhy odstranil, zatím nemůžeme potvrdit.


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: LG, , , , LG G7100, Velký test, Špatná lokalizace, Velký, Loď, Detailní snímek, Zajímavé provedení, Sportovní auto, Vnější anténa, Test