LG GD900 Crystal: řekněte wow! (test)

Průhledná klávesnice táhne pozornost okolí jako magnet a musíme uznat, že po právu. Bude to však k úspěchu stačit?
Kapitoly článku
 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti

  • průhledná klávesnice fungující jako touchpad
  • Wi-Fi
  • 8 Mpix fotoaparát s autofocusem a diodou
  • kvalitní záznam videa v rozlišení až 720 x 480
  • 1,5 GB vnitřní paměti a microSDHC karty (až 32 GB)
  • podpora Mass Storage, microUSB konektor
  • FM rádio

Hlavní nedostatky

  • standardní konektor pro sluchátka až na pecce s mikrofonem
  • společný konektor pro nabíjení a sluchátka
  • slabší výdrž baterie
  • chybí GPS
  • pomalý internetový prohlížeč
  • rozšiřitelnost pouze javou
  • vysoká cena
LG GD900 Crystal
LG GD900 CrystalVysouvák s velkým kapacitním dotykovým displejem, uživatelským prostředím S-Class, 8MPx fotoaparátem a především netradiční klávesnicí, která je průhledná a funguje jako touchpad, který rozpozná nejrůznější gesta.rozměry a hmotnost: 105 × 53 × 14 mm, 127 g
displej: 3'', kapacitní TFT, 480 × 800, 16 mil. barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), HSDPA (7,2 Mb/s)
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi, TV-out
paměť: 1 500 MB, microSDHC
baterie: 1 000 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 8MPx (3 264 × 2 448), video (720 × 480), autofocus, diodový blesk, krytý objektiv
84 %
(20. místo z 1172)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 10 380 Kč (koupit)
V jednom známém pořekadle stojí, že „papír snese všechno“. S oblibou jej používají stavaři, strojaři, technici, zkrátka všichni ti, kteří často šílené nápady designérů musí přenést do praxe. Tu designér Young Ho Kim v letním horku na dozajista nekonečné poradě v LG řekl: chci průhlednou klávesnici! To bylo asi před čtyřmi lety, což je ve světě mobilních telefonů nekonečná doba. Ale dočkali jsme, technici vše zvládli a LG Crystal míří na pulty českých obchodů.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG GD900 Crystal: kovově šedá barva vypadá lákavě, to hlavní se však stále skrývá

Nad LG Crystal jsme poprvé řekli „wow“ letos na Mobile World Congress v Barceloně. Průhledná klávesnice tvoří středobod tohoto telefonu, nic jiného si tolik pozornosti nezaslouží. Uvnitř najdeme stejné prostředí, jako u Areny, které jsme již věnovali dostatečně podrobnou recenzi. Nyní se tedy zaměříme především na konstrukční stránku, nové technologie a drobné rozdíly v prostředí.

Když tloušťka vše vyváží

LG Crystal rozhodně není žádným drobečkem, což ostatně dokazuje výška 105 milimetrů. Nicméně uvážíme-li dotekový displej, musí palec v otevřeném stavu obsáhnout výšku takřka 14 centimetrů, a to není málo. Pokud se do LG zamilují slečny s krátkými prsty, budou mít s ovládáním jednou rukou určitě problémy. Velikost a nemalou hmotnost 129 gramů však úspěšně zachraňuje tloušťka pouhých 14 milimetrů. Díky ní se LG hravě schová do jakékoli kapsičky nebo útlé dámské kabelky.
 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Spodní část telefonu je zcela průhledná a popisky nejsou zatím vůbec zřetelné 
Podívejme se na LG zblízka: čelní stranu pokrývá z třípalcový dotekový displej s fantastickým rozlišením 480 x 800 bodů a nějakým tím milionem barev – kdo by to počítal. Doteková vrstva pracuje na kapacitním principu, uspějete tedy pouze s prstem nebo speciálním perem. Lesklé módní překrytí proklejete za slunečných dnů. Displej je třeba nasměrovat tak, aby se v něm neodráželo modré nebe nad hlavou.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všimněte si tmavého přechodu zadní části: v zavřeném stavu vidíte baterii
Pak již nezbývá, než spoléhat na podsvícení a musím přiznat, že často půjde o naděje plané. Podsvícení, běžně zcela postačující, na slunečné dny zkrátka nevyzraje. V rámci úspory energie doporučuji aktivovat jeho automatickou regulaci. LG obsahuje polohové čidlo, na základě jehož údajů se mění orientace displeje. Avšak pouze v některých aplikacích nebo nabídkách, například v internetovém prohlížeči nebo při psaní zpráv.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Společný microUSB konektor pro napájení i sluchátka
Ponechejme telefon ještě chvíli zavřený. Na levé straně se vyjma dvojtlačítka pro korekci hlasitosti nachází ještě spoušť fotoaparátu. Jeho čočka se spolu se slotem microSDHC skrývá pod spodní výsuvnou část. Ta je ostatně zajímavě řešena, plast má černo průhledný přechod a v zavřeném stavu je částečně vidět i baterie telefonu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterii drží na místě tenká kovová spona
LG je po stránce výdrže nezapře korejský původ. Nevadí, že i při poměrně nízké intenzitě používání vydrží sotva tři dny. Spíše mi vadí nelineární pokles ukazatele. U každého LG, a vlastně i Samsungu, zneklidním po ztrátě třetiny ukazatele stavu baterie. Stane-li se tak ráno, vím, že náročnější pracovní den už nevydrží a odpoledne bude žadonit o trochu šťávy.

Napište M jako music

Zajímavostí klávesnice není jen to, že je absolutně průhledná a sebe ostřejším zrakem nenajdete jakékoli vodiče, ale i skutečnost, že funguje jako touchpad. Můžete jím rolovat v nabídkách, posouvat kostku s hlavními obrazovkami nebo pomocí gest spouštět libovolné aplikace. Asi nejlepší je pak mazání znaků při psaní textovek. Pokud se přepíšete, stačí jednoduchým švihnutím prstu zprava doleva znak smazat. Výrobce dokonce propaguje možnost rozpoznání psaných písmen, ale raději to ani nezkoušejte, nechcete-li si kazit dobrou náladu. Já vás varoval. Ale proč vám vše popisuji, podívejte se na video, které vydá za tisíc slov.
VIDEO: 1404 'LC Crystal, první průhledný mobil (redakční video)' 

A je ve skutečnosti vše tak růžové? Překvapivě ano. Při výběru gest se však doporučuji řídit radou, méně znamená více. Pokud každé aplikaci přiřadíte gesto, nejen, že si je budete muset zapamatovat, ale zvýší se i chybovost vyhodnocování. Například jsem si oblíbil M jako music, Z pro novou zprávu a kopec pro budík. A skutečně zkratky urychlí práci? Pouze v některých případech. Prostředí 3D S-class je velmi dobře navrženo a veškeré funkce jsou dostupné na dva, maximálně tři doteky. Plocha reaguje citlivě i na letmý dotek, nemusíte vůbec tlačit jako u rezistivní technologie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice se vypíná po velmi krátké době
Na klávesnici se pak píše naprosto stejně, jako na dotekovém displeji. Vyjma vibrace nemáte odezvu o úspěšném stisku a prstu samozřejmě chybí jakékoli hmatatelné hranice mezi písmeny. Moje chybovost byla při psaní vcelku vysoká, s každou novou zprávou se pouze mírně snižovala. Podvědomě máte totiž stále pocit, že na klávesnici pod prsty koukat nemusíte a stačí sledovat displej, jako u klasické klávesnice, což však neplatí. Přesností se dotekové klávesnice těm klasickým zdaleka nemohou rovnat.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Crystal získal nové grafické téma
Zprávy můžete psát hned třemi způsoby: pomocí klávesnice nebo pomocí virtuální klávesnice na displeji, to když se vám nechce telefon otevírat. Otočíte-li telefon našíř, klávesnice se změní na qwerty. Vzhledem k rozměrům displeje nejsou tlačítka tak malá a menší prsty ji mohou úspěšně používat. Velmi efektní je podsvícení klávesnice. V lemu září jemně nafialovělý pás, od jehož světlo odráží popisky virtuálních tlačítek, a to i z druhé strany.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce běžících procesů a snadné přiřazení gest aplikacím
V zavřeném stavu působí LG velmi pevným dojmem a dílenské zpracování je jednoduše precizní. Výsuvná část se neviklá v žádné z os a rozhodně se nedočkáte žádného nepříjemného vrzání. Tuhost výsuvné části je dána i tím, že kolejnice vedou takřka po celé zadní části telefonu a i v otevřeném stavu se obě poloviny překrývají o větší díl, než je samotná vysunutá část. Výrobce materiál spodní části nazývá honosně Liquidmetal, věřte mi ale, že v dlani pocítíte obyčejný plast.

 

Témata článku: LG, , , Apple iPhone 4GB, LG GD900 Crystal, Nokia N79, Kapacitní princip, Výsuvná část, Kolejnice, Kvalitní záznam, Redakční video, Nepříjemné vrzání, Test, Bezdrátová síť, Pomalý internet, Stejné prostředí, Vysunutá část, Grafické téma, Crystal, Společný konektor, Vypálení, LG Crystal