LG K4 (2017): lowend, se kterým promeškáte mládí [recenze]

  • LG K4 (2017) chce oslovit začínající či zcela nenáročné uživatele
  • Svými parametry však zaostává za konkurencí
  • Záchranou není v tomto případě ani podpora všech LTE pásem
Kapitoly článku

1. Design

Jelikož se vzhled vrcholných (a dalších) modelů společnosti LG v posledních letech několikrát měnil, nedá se říct, že by model LG K4 (2017) z nějakého z nich po této stránce vycházel. Nenavazuje ani na žádnou designovou linku, která by byla podobná kupříkladu OmniBalance u Sony.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní kryt je vroubkovaný, takže na něm neulpívají nečistoty.

Čelní strana tohoto modelu mi nejvíce připomíná Apple iPhone 3G, když ji po celém obvodu obepíná zkosený stříbrný (pokovený) rámeček. Pod displejem je však namísto domovského tlačítka pouze logo jihokorejské společnosti. To napovídá, že systémová tlačítka jsou zde řešena softwarově. Nad displejem na vás pak kouká sekundární kamerka, senzory přiblížení a okolního jasu a sluchátko.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Postranní rámečky jsou opravdu široké, když mají zhruba půl centimetru

Boční hrany narušují na levém boku pouze tlačítka pro ovládání hlasitosti. Na pravé straně si lze všimnout zdířky pro nehet, která usnadňuje odklopení zadního krytu. Důležité konektory hledejte na spodní hraně. Je zde jak microUSB konektor pro připojení nabíječky, tak 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na obou kratších hranách ústí vždy jeden z dvojice mikrofonů

Zadní strana (kryt) je vyrobena z plastu, přičemž její povrch je mírně vroubkovaný. To zamezuje ulpívání otisků prstů. Na zadní straně (v její horní části) je umístěn 5Mpx fotoaparát s LED bleskem. Pod nimi je ještě vypínací/zamykací tlačítko, které by svým umístěním a vzhledem mohlo naznačovat, že slouží i jako čtečka otisků prstů. Bohužel je to opravdu jen dojem a čtečka otisků prstů telefonu chybí.

Z celkového pohledu vás LG K4 (2017) při prvním seznámení rozhodně nezaujme. Naopak svým vzhledem i zpracováním spadá do šedého průměru. Oproti jiným, srovnatelným modelům má navíc i mírně větší rozměry (144,7 × 72,6 × 7,9 mm).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pod zadním krytem se ukrývá slot pro nanoSIM kartu a uživatelsky vyměnitelná baterie

2. Displej

Jestliže konstrukce a vzhled telefonu patří do průměru, tak samotný displej je na tom ještě hůře. Jeho IPS displej má totiž 5palcovou úhlopříčku a podprůměrné FWVGA rozlišení (854 × 400 pixelů). Jemnost tak dosahuje mizerných 195 ppi. Ani další vlastnosti (pozorovací úhly, čitelnost na slunci) situaci nezachrání, když opět patří spíše k podprůměru. Celkový dojem tak mírně vylepšuje pouze to, že displej je chráněn tvrzeným sklíčkem Gorilla Glass 3. generace.

3. Hardware

Na rozdíl od telefonů dravých čínských výrobců se o novém modelu z dílny LG nedá tvrdit, že byste si za málo peněz pořídili hodně muziky. Hardwarová výbava modelu K4 (2017) totiž odpovídá cenovce (zhruba 3 300 Kč). Středobodem telefonu je procesor z nejnižší řady Qualcommu, čtyřjádrový Snapdragon 210 s taktem 1,1 GHz na každém jádře. Pomocnou ruku se mu snaží podat ještě grafický akcelerátor Adreno 304 a 1GB RAM.

O výsledku tohoto snažení však leccos vypovídá necelých 20 tisíc bodů v benchmarku AnTuTu (pro srovnání: cenově srovnatelné Xiaomi Redmi 4A v AnTuTu dosahuje téměř 36 tisíc bodů). Proto musíte i při běžných činnostech (spouštění aplikací) často i několik vteřin čekat, než telefon vykoná, co má. Pro běžné uživatele bude takové čekání dalece za hranou únosnosti.

Výsledky benchmarku AnTuTu v6.2.7:

  • celkové skóre: 19 209 bodů
  • 3D: 775
  • UX: 7 979
  • CPU: 7 919
  • RAM: 2 536

K ukládání fotek, hudby a jiných souborů poslouží 8GB vnitřní paměť, z níž je dostupných zhruba 4,4 GB. Vzhledem k tomu, že tento prostor lze velmi rychle zaplnit několika aplikacemi, je důležité, že lze úložiště rozšířit o paměťovou microSD kartu (max. 32 GB). K internetu se připojíte prostřednictvím Wi-Fi adaptéru (802.11 b/g/n) s funkcí Wi-Fi Direct či hotspotu. Na cestách můžete využít mobilního LTE připojení (pásma 1, 3, 5, 7, 8 a 20).

Máte-li bezdrátová sluchátka či jiné příslušenství, připojíte ho k telefonu díky Bluetooth 4.1 s A2DP. Při hledání v mapách využijete A-GPS čip (s podporou GLONASS) a nedostatek hudby v telefonu vyřešíte spuštěním rádia (FM tuner). Silnou stránkou modelu K4 (2017) je výdrž, kterou mu zajišťuje (vzhledem k ostatním parametrům) štědrá baterie s kapacitou 2 500 mAh.

AnTuTu Battery Tester:

  • celkové skóre:  9 292 bodů

Menší displej s nízkým rozlišením a slabý výpočetní výkon tuto baterii při většině činností příliš nezatíží a ve výsledku tak LG K4 (2017) dokáže na jedno nabití vydržet běžně 2-3 dny. Jestliže ho budete využívat pouze občasně, může jeho výdrž stoupnout až na 4 dny a to je v dnešní době téměř unikátní. Telefon však nepodporuje funkci Quick Charge, tudíž dobíjení akumulátoru trvá necelé tři hodiny.

4. Software

Po stránce softwaru využívá LG K4 (2017) starší verze systému Android (6.0 Marshmallow), kterou doplňuje grafická nadstavba z vlastní dílny. V nastavení si přitom můžete zvolit, zda chcete využívat prostředí s hlavní nabídkou aplikací, či prostředí, které hlavní nabídku nemá a vše se odehrává na pohotovostních plochách. Třetí variantou je launcher EasyHome nabízející zjednodušený vzhled a větší písmo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Více obrázků z prostředí naleznete ve fotogalerii

Na pohotovostní plochu můžete naskládat až 20 různých ikon aplikací (mřížka 4 × 5), přičemž dalších až sedm ikon se vejde na spodní lištu. Kromě nutných aplikací od společnosti Google a běžných nástrojů (kalkulačka, záznamník, správce souborů, kalendář apod.) nepřidal naštěstí výrobce do telefonu příliš dalších aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stahovací roletka nabízí kromě několika rychlých přepínačů i přístup do nastavení

Navíc je kupříkladu aplikace SmartWorld, což je pouze zkratka na webovou stránku LG, aplikace LG Backup pro zálohu obsahu telefonu, či aplikace pro úsporu baterie. Chybět pak nemůže ani chytřejší poznámkový blok QuickMemo+, který umožňuje zaznamenat i jednoduché poznámky psané rukou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V nastavení můžete navolit klávesové zkratky i jiné rozložení systémových kláves

Bohužel ani minimum předinstalovaných aplikací nezajistilo telefonu rychlé odezvy systému. I pohyb v nastavení je tak doprovázen drobnými časovými prodlevami. Aplikace jako Facebook či Twitter se spouští dokonce i déle než 5 sekund. Situace se nezlepší, ani když některé aplikace v nastavení deaktivujete.

5. Fotoaparát

I když modely nejvyšší řady G od LG fotí velmi dobře, v patrech, ve kterých se nachází model K4 (2017) nelze očekávat zázraky. V tomto případě se o alespoň obstojné snímky snaží 5Mpx snímač s automatickým ostřením, LED bleskem a se světelností F2,6. Čelní kamerka má rovněž 5Mpx rozlišení a světelnost F2,7.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu nenabízí detailnější nastavení ani možnost měnit rozlišení. Snímky však lze pořizovat na zvukový povel nebo i automaticky po detekci obličeje

Fotografie pořízené tímto modelem však zřejmě nikdy použijete, protože jejich kvalita je velmi nízká. Ani za ideálních světelných podmínek totiž fotoaparát v telefonu nedokáže dostatečně zaostřit scénu a snímky jsou tak plné mírně rozmazaných míst. Na focení makro snímků pak rovnou zapomeňte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kvalita fotoaparátu není na vysoké úrovni

LG K4 (2017) dokáže natáčet rovněž video, a to nejlépe v HD rozlišení (720p při 30 fps). Jeho kvalita je však zhruba stejná jako u fotografií, tedy špatná.

Celkové hodnocení 34 %

Marně se snažím přijít na to, proč společnost LG v roce 2017 pustí na trh model jako je testovaný LG K4 (2017). Tedy v době, kdy je v prodeji množství telefonů (sic) čínských značek, které za obdobnou cenu kolem 3 300 Kč nabízí mnohem lepší parametry a násobně lepší funkčnost. LG K4 (2017) totiž může zabodovat jen skvělou výdrží a podporou všech důležitých LTE pásem.

Na druhou stranu má ale mizerný displej, velmi slabý procesor, který nestačí ani na plynulý chod prostředí, a podprůměrný fotoaparát. Ve srovnání s nedávno testovaným Xiaomi Redmi 4A, tahá model K4 (2017) bohužel za daleko kratší konec. Za srovnatelnou cenu se navíc prodávají i telefony jako Asus ZenFone Go či Huawei Y6 II Compact, které jsou určitě lepší koupí než LG K4 (2017).

Verdikt: LG K4 (2017) je v dnešní konkurenci odsouzen k neúspěchu. Má špatný displej a hlavně nízký výkon, který nestačí ani pro plynulý chod prostředí. I v případě, že hledáte nenáročný smartphone, tomuto modelu se raději vyhněte. 

Plusy:

  • dobrá výdrž
  • podpora všech pásem LTE

Mínusy:

  • podprůměrný fotoaparát
  • nízký výkon
  • pomalé prostředí

Témata článku: LG, , , , , , , , , , Solidní výdrž, Nízký výkon, Sekundární kamerka, Štědrá baterie, Neúspěch, Celkový dojem, Stahovací roletka, Ročník veletrhu, Paškál, Grafický akcelerátor, Ostatní parametry, Zkratka, Hardwarová výbava, Čtyřjádrový Snapdragon, Pro +,