LG KB770: maximální televizní požitek (test)

Novinka od LG vstoupí do dějin především jako širokoúhlá digitální televize do kapsy. Ovšem ani za další funkce se nemusí stydět.

Po vzoru Viewty

LG není mezi telefony s velkým dotekovým displejem bez klávesnice žádným nováčkem. Všechny podobné modely LG softwarovou platformu a jejich prostředí se podobá doslova jako vejce vejci. Zároveň dokazují, že pokud se prostředí vyvíjí již od začátku s cílem snadného ovládání prstem, musí vše vyjít. Skutečně, během testování KB770 jsem si na ovládací pero vzpomněl až při využití internetového prohlížeče.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čelní kamera pro videohovory • trojice ovládacích tlačítek na čelní straně

Po spuštění vás přivítá v podstatě prázdný displej, pouze s pěticí ikon ve spodní části. Pokud se nechcete kochat hezkou fotografií svých blízkých, můžete hlavní obrazovku obohatit jednou ze čtyř funkcí připomínajících oblíbené Widgety. Na displeji tak můžete mít velké analogové hodiny, poznámku, světový čas jednoho města nebo kalendář. Každá z těchto funkcí však má svou nedokonalost. Tak například kalendář zobrazuje pouze měsíční náhled a zvýrazňuje dny, ve kterém je zadána událost. Neumožňuje například rychlý vstup do kalendáře k danému dni. Poznámka není provázána s poznámkami v menu. Zatímco přes menu můžete poznámek přidávat libovolné množství, na hlavním displeji vidíte vždy pouze jednu jedinou. Ideální by bylo, kdybych mohl poznámkami z hlavního displeje přímo listovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úvondní obrazovka s nabídkou "widgetů"

A vůbec, zcela postrádám nějaký pohotovostní režim s přehledem nadcházejících událostí, počtu nesplněných úkolů nebo počet nepřečtených zpráv. Pohotovostní displej zkrátka zůstává zcela nevyužitý. Také ikony rychlého přístupu k funkcím nelze upravit. A aby toho nebylo málo, telefon v zamčeném stavu neupozorňuje na zmeškané události. Tlačítkem zámku musíte displej rozzářit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka s logickým členěním

Hlavní nabídka je rozdělena do čtyř částí: volání a zprávy, multimédia, organizační funkce a konečně nastavení. První úrovně jsou ikonové, další již textové. Nabídka a práce v ní mi přišla bezproblémová a pokud by šly vypnout animace se zrychlením odezvy telefonu, pak bych byl zcela spokojen. Nicméně ani s animacemi nejde o žádnou hrůzu, telefon celkové působísvižným dojmem.

Televize na prvním místě

Největším tahákem je samozřejmě přijímač digitálního pozemního vysílání DVB-T. Zřejmě bych se opakoval, půjčím si tedy pár vět z recenze modelu HB620T. LG již podruhé zabíjí veškeré ambice na úspěch technologie DVB-H optimalizované pro přenosná zařízení. DVB-H má z pohledu uživatele v podstatě jedinou výhodu: nižší náročnost zpracování signálu a tedy vyšší výdrž baterie mobilu (některé zdroje uvádí až 90ti procentní úsporu energie). Jenže k čemu to, když vysílání DVB-H nefunguje a v nejbližší době zřejmě ani fungovat nebude? Hřebíčkem do rakve pak bude každý nový mobilní telefon s DVB-T přijímačem. Slzu zamáčknou zejména operátoři, kteří hodlali DVB-H využít jako dobrou vycpávku vlastního strožoku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Anténa: okolo té se vše točí

DVB-T vysílání navíc funguje nejen u nás, ale i ve světě. Jde o standard vyzkoušený, hojně využívaný a především perspektivní. Navíc za sledování televize nemusíte vůbec nic platit (pokud tedy již vlastníte v domácnosti jeden televizor a platíte dle zákona koncesionářské poplatky). U nás zatím naladíte digitální vysílání v Praze, Brně, Ostravě, na Domažlicku a Ústecku. Podrobné informace o doposud aktivních lokalitách a programech v jednotlivých multiplexech najdete na těchto stránkách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Anténa je velmi tenká, dejte pozor na její zlomení

Na rozdíl od předchozího modelu nenajdete pro spuštění a ovládání televize žádná hardwarová tlačítka, vše probíhá prostřednictvím dotekového displeje. Před spuštěním televize nesmíte opomenout na vysunutí patnácticentimetrové antény, takřka identické jako u véčka. Vzhledem k tenkosti si na prut dávejte velký pozor, její poškození by znamenalo stoprocentní nefunkčnost televize.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Telefon vyhledává stanici, druhý obrázek značí nedostatečný signál

Po prvním spuštění provede telefon automatické vyhledání dostupných multiplexů a programů. Poté již můžete kanály jednoduše přepínat. Nechybí ani průvodce programy se stručným popisem aktuálního pořadu, na stranu druhou stále chybí teletext. Snadno můžete přepínat mezi klasickým a širokoúhlým obrazem, přičemž v případě prvního zbudou po stranách černé pruhy. Dokonce můžete pořizovat přímo screenshoty z oblíbených pořadů, záběry se přidají mezi obrázky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při dobrém příjmu nabídne LG perfektně ostrý a barevně věrný obraz

O kvalitě příjmu v podstatě nelze hovořit, v rámci digitálního vysílání je vždy kvalita pouze jedna. A stejně jako v digitálním světě buď je, nebo není. Vždy tedy záleží na signálu v daném místě. LG jsem testoval na území Brna, kde zatím vysílač funguje na desetinu plánovaného výkonu, proto bych se raději vyhnul hodnocení použitelnosti televize za pohybu ve městě. Zde vždy záleželo na konkrétním místě – při jízdě některými ulicemi byl příjem zcela bez výpadků, jinde televizi nebylo možné sledovat. Bohužel, digitalizace postupuje velmi pomalu a je zřejmé, že se tato novinka od LG bude těšit největší pozornosti právě v místech, kde již úplná digitalizace proběhla.

VIDEO: 569 'Širokoúhlá televize v mobilu' 

Na území Brna v současné době probíhá testování kanálu ČT1 ve vysokém rozlišení. Jakkoli je rozlišení 1440 x 1080 bodů v tomto zařízení zbytečné, zajímalo mne, zda si dvojnásobným datovým tokem přístroj poradí. Neporadí. Tedy, zvuk funguje bez problémů, avšak obrazovka zůstává černá. Při testu jsem odhalil ještě jednu nemalou chybu, telefon si neumí volit zvukový kanál při duálním vysílání. Některé pořady jsem tak poslouchal v levém sluchátku česky, v pravém anglicky. I když pro samouky angličtiny toto může být výborná pomůcka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Všimněte si především možnosti rozšíření obrazu na celý displej

LG HB620T jste v otevřeném stavu položili na stůl a véčková konstrukce zajistila ideální polohu pro sledování. Ne však KB770, ten na delší hraně držet nebude. Výrobce problém vyřešil přibalením plastového kabátku, který se nacvakne na zadní stranu. Na zadní straně pak vyklopíte nožičku, která drží přístroj na stole v ideální poloze pro sledování televize. Neustále si však kladu otázku: není to zbytečné? Jako ochranné pouzdro tento plast neobstojí, chrání pouze jednu stranu. A dělat telefon tlustší jen kvůli občasnému využití nožičky? Nesmysl. Výrobce měl nějakou malou nožičku přidat přímo na tělo telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přicvakávat plastové polo-pouzdro kvůli výsuvné nožičce nepovažuji za nejlepší řešení

Zbývá zodpovědět nejdůležitější informaci týkající se výdrže. Při uvedení na český trh nám byla slibována výdrž na dva fotbalové zápasy či několik dílů oblíbeného seriálu. Po našem testu můžeme říci, že jde o reálné hodnoty. Nám běžela televize se sluchátky tři hodny a deset minut. Véčku HB620T jsme naměřili výdrž těsně pod tři hodiny. Oba přístroje přitom disponují stejnou baterií s kapacitou 1000 mAh. Opět se budu opakovat a opět považuji tuto výdrž za slušnou. Zůstává však pravdou, že pokud budete televizi sledovat třeba hodinu denně, výdrž se sníží klidně na necelé dva dny. Bez sledování televize se lze přitom dostat klidně na čtyři dny při běžném používání a bez vypínání na noc.

Témata článku: LG, , , LG HB620T, LG KB770, LG Viewty, Společný konektor, Optimalizované prostředí, Dlouhý čas, Tenký kryt, Běžný rozměr, Stručný popis, Revoluční funkce, Občasné využití, Velký pozor, Test, Maximum, Rozmazané pozadí, Moderní přístroj, Širokoúhlý obraz, Nožička, Poklona, Druhý obrázek, KB +