LG KC550: nejlevnějších pět mega na trhu (test)

LG přináší na náš trh nový vysouvák, který vás překvapí svou bohatou multimediální výbavou i příznivou cenou.

 

LG KC550
KC550

Telefon zaměřený na zábavu, který má pětimegapixelový fotoaparát a vzhledem k němu mimořádně nízkou cenu. Šetřit se muselo hlavně na datových přenosech - KC550 podporuje jen GPRS a EDGE.

rozměry a hmotnost: 97 × 51 × 14 mm, 110 g
displej: 2,4'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 12, EDGE tř. 12
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 14 MB, paměťové karty microSD
baterie: 900 mAh, Li-Ion
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 5MPx (2 560 × 1 920), video, autofocus, diodový blesk, aktivní krytka

67 %
(182. místo z 912)
katalogpreview

cena: 4 480 Kč (koupit)

Klíčové vlastnosti

  • střídmý design
  • kvalitní výsuvná konstrukce
  • aktivní QVGA displej s podporou 262 tisíc barev
  • slot pro paměťové karty microSD až do velikosti 4 GB
  • 5 Mpx fotoaparát s autofocusem, diodovým bleskem a aktivní krytkou
  • natáčení videa ve vysokém rozlišení 720 × 480 bodů
  • hry využívající integrovaný pohybový senzor
  • hudební přehrávač a FM rádio
  • možnost připojení k televizoru
  • prohlížeč dokumentů Office a PDF
  • GPRS a EDGE ve třídě 12
  • příznivá cena

Hlavní nedostatky

  • lacině vypadající a povrzávající kryt baterie
  • přední strana je náchylná na otisky prstů
  • pomalejší reakce zejména při psaní zpráv
  • málo propracované organizační funkce
  • rádio nemá RDS
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG KC550 v zasunutém stavu

Jihokorejskému LG se v poslední době daří. Podle posledních čísel se tento výrobce v počtu prodaných telefonů drží na čtvrtém místě a dýchá na záda třetí Motorole. Za úspěchem LG stojí především vysoké prodeje stylových telefonů Velus a Viewty. V Koreji ale nespí na vavřínech a chrlí jeden zajímavý telefon za druhým. Jedním z nich je i nový model KC550, na který se nyní podíváme podrobněji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po vybalení z krabice • v ruce se drží příjemně • srovnání velikosti s platební kartou

Strídmost především

LG KC550 vypadá na první pohled jako „běžný“ mobilní telefon, jakých je na trhu mnoho. Design tohoto vysouváku nijak neprovokuje a působí velmi střídmě až usedle. V zasunutém stavu má novinka tvar pravidelného kvádru se zaoblenými hranami a vcelku příjemnými rozměry 96,9 × 51,4 × 14,9 mm. Černý lesklý plast telefonu oživuje kovová stříbrná linka táhnoucí se okolo přední strany. Kovové prvky zvýšily hmotnost telefonu. Ta podle oficiální specifikace činí 110 g, kuchyňská digitální váha ale při převážení testovaného kusu ukázala dokonce 122 g. Telefon se tak pro nošení na krku příliš nehodí. Při používání telefonu a jeho nošení v kapsy nebo za opaskem vám ale tato hmotnost vadit nebude.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon se vyznačuje decentním až nenápadným designem
Díky zaobleným hranám padne nové LG příjemně do ruky. Výsuvná konstrukce je kvalitní s minimální vůlí. Při vysouvání i zasouvání pomáhá pružina. Její počáteční odpor je ale dosti vysoký. Pro vysunutí telefonu lze palec opřít o spodní hranu horní části. U zasouvání je to ovšem horší. Palcem si často umažete spodní polovinu displeje. Ten je totiž náchylný na otisky prstů stejně jako celá přední strana telefonu. Pevnost telefonu lze pochválit i u jiných částí. Neplatí to ale u krytu baterie, který v jednom místě při silnějším stisku tiše povrzával.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na bocích telefonu se nachází několik ovládacích prvků, slot pro paměťovou kartu a systémový konektor
Nyní se podívejme na boky telefonu. Na levé straně objevíte jen multifunkční konektor pro připojení nabíječky, sluchátek i datového kabelu. LG se bohužel stále brání používání standardizovaných konektorů USB. Potěší tedy alespoň praktická posuvná krytka, která konektor spolehlivě ochrání před prachem a nečistotou. Pravá strana je na ovládací prvky podstatně bohatší. Ve své spodní polovině obsahuje dvoupolohovou spoušť fotoaparátu a dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a ovládání zoomu. O kousek výše pak najdete slot pro paměťovou kartu microSD. Ten chrání krytka, která je u svého okraje k telefonu přichycena. V horním rohu pravé strany pak nemůže chybět pouto pro šňůrku.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail spouště fotoaparátu, dvojtlačítka pro regulaci hlasitosti a ovládání zoomu • slot pro paměťovou kartu chrání krytka
Na horní straně nic zajímavého neobjevíte. Dole se nachází mechanické tlačítko pro odjištění zadního krytu baterie. Ten zaujímá celou zadní stranu telefonu a je vyroben z matného plastu, který bohužel vypadá dosti lacině. Kromě vylisovaného loga výrobce a štěrbin hlasitého reproduktoru je v zadním krytu integrována také rozměrná posuvná krytka fotoaparátu. Tu zdobí kartáčovaný kov a nápis chlubící se počtem megapixelů. S krytkou se manipuluje pohodlně. V obou polohách je pevně aretována, takže by nemělo při vytahování telefonu z kapsy docházet k jejímu nechtěnému otevření. Krytka vystupuje nad okolní povrch jen asi o jeden milimetr. V kapse tak překážet nebude. Na stole ovšem telefon neleží rovně, jeho mírné naklonění má ale výhodu v tom, že hlasitý reproduktor není utlumen.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod praktickou posuvnou krytkou se schovává hlavní chlouba telefonu: pětimegapixelový fotoaparát • sejmutí krytu
Po stisku odjišťovacího tlačítka lze kryt pohodlně sejmout. Pod ní objevíte Li-Ion baterii o kapacitě 900 mAh. Oficiální specifikace mluví o následující výdrži: 450 hodin v pohotovostním režimu a 360 minut hovoru. Pokud telefon nebudete příliš vytěžovat, v praxi na jedno nabití vydrží asi čtyři dny.
 

Klávesy v šachu

Klávesnice se u modelu KC550 povedla. Funkční části vévodí čtyřsměrné navigační tlačítko s potvrzovacím středem. Má nezvyklý čtvercový tvar a vystouplé tlačítko uprostřed by někdo mohl zpočátku považovat za joystick. Vychylovat do stran jej ale nelze. Kolem navigační klávesy nechybí tradiční tlačítka pro zahájení a ukončení hovoru a dvojice kontextových kláves. Tento blok dvou kláves je navíc na pravé straně narušen korekčním tlačítkem s „céčkem“. Klávesy mají optimální zdvih, s jejich ovladatelností tedy nebudete mít potíže.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Numerická klávesnice je oživena kombinací světlého a tmavého plastu
Design numerické části klávesnice je efektně oživen dvoubarevnou kombinací, která se pravidelně střídá. Klávesy tak vytvářejí malou šachovnici. Tento designově prvek ale LG již využilo například u modelu Shine. Numerickým klávesám lze vytknout jen horší hmatové rozlišení. Jinak jsou dostatečně rozměrné, jejich stisk je jistý s tichým cvaknutím. Abyste ale nedělali překlepy, budete se muset na klávesnici občas podívat. Ve tmě jsou popisky klávesnice podsvíceny dostatečně intenzivním bílým světlem. Po zasunutí telefonu se klávesnice automaticky uzamkne.
Klepněte pro větší obrázek
Displej nabízí v dnešní době standardní parametry i velikost

LG KC550 je vybaveno kvalitním QVGA displejem o úhlopříčce 2,4”, který dokáže zobrazit 262 tisíc barev. Zobrazení je dostatečně jemné. Displej zaslouží pochvalu i za kvalitní podání barev. Dnes již ale tento výkon nikoho nepřekvapí. V nabídce lze regulovat intenzitu a dobu podsvícení, kontrast nikoliv. Jako u většiny současných telefonů, displej se po chvíli nečinnosti zcela vypne, takže pro kontrolu zmeškaných událostí je nutné telefon oživit.

Témata článku: LG, , , LG KC550, LG Viewty, Sony Ericsson K850i, Hlavní chlouba, Nenápadný design, Čtvercový tvar, Skateboard, Odpalování, Trh, Střídmý design, Vrzající kryt, Ostrý přechod, Nejbližší konkurent, Maximální délka, Rybaření, Mega +, Mírné naklonění, Mega, Vodní hladina, Kvalitní podání, Test, Měření času