LG KF750 Secret: pět mega v karbonu (test)

Z karbonu se vyrábí vozy Formule 1 a třeba také kryt nástupce modelu LG Shine. Korejci mu říkají Secret. Bude se vám líbit.

Stačí lehký dotek...

Jedním z hlavních marketingových taháků LG KF750 Secret je tzv. neonové dotykové ovládání. Nejedná se o nic jiného než o senzorové klávesy navigačního tlačítka okolo potvrzovacího středu. Mají sytě modré podsvícení, které připomíná neonové reklamy. Ve stavu nečinnosti je podsvícení tlačítek vypnuto a volnou plochu po displejem tak narušuje jen vystouplá potvrzovací klávesa. Tlačítka se rozsvítí až po vysunutí telefonu. Mohou být přitom zobrazeny pomocí teček nebo dvou soustředných elips. Stisk tlačítka je doprovázen efektem – postupně se rozsvěcují i další vnější kruhy a tečka uprostřed tlačítka blikne. Jako odezva na stisk může telefon navíc krátce zavibrovat. Kromě směrů navigační klávesy jsou senzorová i dvě kontextová tlačítka pod displejem.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hladkou plochu pod displejem narušuje jen potvrzovací střed navigační klávesy
Citlivost senzorových tlačítek na dotek je velmi dobrá, jenže stačí, abyste se jen lehce některého tlačítka omylem dotknuli, a dojde k jeho aktivaci. Senzorové ovládání je proto náchylnější na překlepy. Navíc jej nelze ovládat v rukavicích. Oproti klasickým tlačítkům jsou senzorová tlačítka sice efektní, ale praktický přínos pro uživatele je dle mého názoru nulový. Více než senzorová tlačítka bych tak ocenil malý dotekový displej, kde by se „tlačítka“ zobrazovala přesně podle toho, co lze v dané situaci s telefonem provádět, jak to známe např. ze Samsungu U900 Soul nebo LG KF600.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Směry navigační klávesy mohou být zobrazeny pomocí teček nebo elips • aktivace tlačítka je doprovázena efektem • podsvícení je dobře viditelné i na světle
Pod senzorovými tlačítky se nachází trojice běžných tlačítek. Jedná se o tlačítka pro zahájení a ukončení hovoru, mezi které se vklínila korekční klávesa s „céčkem“. Jejich ovladatelnost je bezproblémová. Numerická část klávesnice se objeví až po vysunutí telefonu. Odhalí se nám dvanáct dostatečně rozměrných kláves z lesklého plastu s nízkým zdvihem, které se příjemně tisknou a vydávají pouze tiché cvakání. I když jejich hmatové rozlišení není dokonalé, na telefonu se píše velmi dobře. V šeru jsou popisky numerické klávesnice podsvíceny nepříliš výrazným bílým světlem, jehož délku lze upravit v nabídce. Po zasunutí telefonu může být klávesnice automaticky uzamčena.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Numerické klávesy mají nízký zdvih a dostatečné rozměry • píše se na nich velmi dobře

Velký displej za trvzeným sklem

Do těla telefonu se vešel poměrně velký QVGA displej o úhlopříčce 2,4 palce, který dokáže zobrazit až 262 tisíc barev. Kvalita zobrazení je na standardní úrovni a těžko na ni lze v současné době něco zlepšit. Zobrazovač je překryt tvrzeným sklem odolným proti poškrábání, které je ale dosti zrcadlové. Čitelnost displeje na přímém slunci je ale dobrá díky automatickému nastavování jasu v závislosti na okolním osvětlení. Světločivné čidlo se nachází nad displejem společně s kamerkou pro videohovory.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sklo, který displej překrývá, je zrcadlové • nenápadná kamerka pro videohovory a světločivné čidlo nad displejem
Dobu podsvícení displeje lze regulovat v nabídce. V případně potřeby je možné ručně upravit i jas. V době nečinnosti je ale displej zcela vypnut a nezobrazuje informace o zmeškaných událostech. Pro kontrolu zmeškaných hovorů je tedy nutné telefon oživit.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro očištění displeje od otisků prstů slouží tento přívěšek, který je součástí základního balení

Zvládá multitasking

Uživatelské prostředí novinky je obdobné jako u ostatních telefonů této značky. Nabídku lze zobrazit s černým nebo bílým pozadím. Černé pozadí se k telefonu hodí více. Ikonky hlavní nabídky jsou v něm pouze jednobarevné, takže působí velmi decentně a podtrhuje stylovost telefonu. Hlavní nabídka je zobrazena jako klasická matice ikon. V černém tématu si navíc můžete zvolit seznam s velkými ikonami, které se při přechodu animují. Bílé téma nabízí kromě matice klasický seznam s popisem a ikonkami pod sebou. Nižší úrovně nabídky jsou klasicky textové. Každá položka v nabídce je očíslována, takže lze menu rychle procházet pomocí číselných zkratek.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pohotovostní displej si lze umístit kalendář i světový čas
Některé funkce lze vyvolat navigační klávesou přímo z pohotovostního displeje. Směrem vlevo změníte vyzváněcí profil, směrem vpravo vstoupíte do nabídky zpráv, směrem dolů otevřete telefonní seznam a směrem nahoru uživatelskou nabídku, kam si můžete umístit až deset oblíbených funkcí. Kříž s ikonkami na pohotovostním displeji vám může připomínat, kde se která funkce nachází. Reakce telefonu nejsou při pohybu v nabídce bleskové ale čekat příliš nebudete.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka může mít černé nebo bílé pozadí a různé formy vzhledu • nižší úrovně menu jsou textové
Stejně jako u LG KC550 je novinka vybavena pohybovým senzorem, který registruje pohyb i polohu telefonu. V telefonu najdete několik her, které tento senzor využívají. Zajímavostí je, že si z těchto her můžete udělat tapetu. Přímo z pohotovostního displeje tak lze pouhým nakláněním telefonu ovládat kuličku v bludišti, házet šipky na terč apod. Nechybějí ani jiné animované tapety. Na pohotovostní displej si dále lze umístit digitální hodiny včetně času vybraného města ve světě nebo měsíční pohled na kalendář. Aktivní pohotovostní režim ale nečekejte.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelská nabídka • přehled spuštěných aplikací • multimediální nabídka
Překvapením je, že telefon nabízí plnohodnotný multitasking. Speciálním tlačítkem na boku telefonu otevřete nabídku, ve které vidíte všechny spuštěné aplikace. Snadno se tak třeba při psaní zprávy přepnete do kalendáře. Na více spuštěných aplikací upozorňuje malá ikonka na pohotovostním displeji. Tlačítko kousek výše pak po krátkém podržení otevře multimediální nabídku pro rychlý přístup k hudebnímu přehrávači, FM rádiu, fotografiím, dokumentům Office a hrám. Vnitřní paměť telefonu činí velmi dobrých 160 MB.

Témata článku: LG, , , LG KC550, LG KF600, LG KF750 Secret, Sony Ericsson C902, Rezonance, Karbon, Tenká konstrukce, Marketingový tahák, Mega +, Hodnotný materiál, Mega, Běžné video, Měření času, Sec, Běžný formát, Test, Velký rozsah, Maximální délka, Tenký design, Vybraná hudba, Oslava, Potvrzovací tlačítko