LG KG275: Volání a SMS za 900 Kč (test)

Utopie? Kdepak, LG je naplno ve hře o nejlevnější mobil na trhu. Kdo by mu za tu cenu vyčítal levný plastový vzhled?

V nejvyšším segmentu mobilních telefonů jsme zvyklí vídat souboje výrobců, který z nich nabídne „nejnadupanější“ telefon. Ovšem na opačné straně trhu se schyluje k neméně zajímavé bitvě o co nejlevnější a co nejprostší mobil. Jako reminiscenci na léta nedávno minulá máme Motorolu Motofone, která nabídne černobílý displej s technologií elektronického inkoustu. Již s barevným zobrazovačem se vytasil Vodafone. A nyní, od operátora T-Mobile, se k nám dostává i LG KG275 s cenou (o jednu korunu) pod 1000 Kč. Na internetu jej však seženete ještě daleko levněji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti

  • velmi nízká cena
  • barevný displej
  • velmi lehký
  • budík
  • kalendář
  • hlasitý reproduktor
  • 300 pozic pro kontakty
  • velká výdrž

Hlavní nedostatky

  • velmi „plastový“ vzhled
  • spletité cesty k některým nabídkám
  • kryt baterie vrže
  • žádné hry 

Nesplést si s hračkou

Na první pohled LG zaujme svojí velikostí, ale především hmotností. Ta činí včetně akumulátoru 59 gramů! Podobně lehkých přístrojů na trhu moc nenajdete. Ostatní rozměry jsou také příjemné. Jejich hodnoty jsou 98 × 45 × 13 mm. Ovšem dobré dojmy z rozměrů a hmotnosti kazí celkový dojem z telefonu. Narozdíl od Vodafonu 225, který oživuje stříbrná linka kolem celého boku telefonu, je LG KG 275 velmi fádní a jen umocňuje plastový dojem. Zadní kryt baterie o sobě při promačkání dává hlasitě vědět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Sympatické rozměry, minimální hmotnost

Velmi stručný budu při popisu ovládacích prvků telefonu. Po stranách totiž žádné nejsou. V pravém horním rohu nalezneme poutko a na levém boku v úrovni displeje je pouze zdířka nabíječky, respektive handsfree sady.

Na čelní straně je v poměrně velkém černém rámu vidět čtvercový displej o úhlopříčce 1,5 palce a s rozlišením 128 × 128 obrazových bodů. Co jistě potěší je technologie, kterou je vyroben. Displej je aktivní, TFT. Jeho podsvícení lze úplně vypnout, i tak ale bude zářit s intenzitou ideální do nočního prostředí. Naopak při nejvyšších hodnotách jasu displej září až přespříliš. Při pozorování z různých úhlů se projevuje inverze barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jasným displejem si v noci posvítíte třeba na klíčovou dírku • jediný konektor narušuje prázdnotu bočnic

Klávesnice je sice vyrobena z pryže, ale mačkání jednotlivých tlačítek není až tak strašné, jak se může zdát. Napomáhá tomu jasný stisk, i když je k němu třeba vyvinout větší sílu. Obdobně jako u displeje i podsvícení klávesnice lze vypnout, tentokrát úplně. Jinak je rovnoměrné a modré. Zajímavé řešení, pokud víte, že po tmě nebudete telefon používat. Ušetříte hodně energie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Samotná klávesnice je v pořádku, horší už je to s její umělou zvukovou odezvou

KG275 pohání baterie typu Li-Ion s kapacitou 750 mAh. Díky celkově prostému vybavení telefonu (absence her, multimédií, prostě jakýchkoliv pokročilých funkcí), budete telefon používat k jen nejzákladnějším úkonům, ke kterým byly mobily vytvořeny, a to psaní SMS a telefonování. Tudíž budete překvapeni ohromnou výdrží. Na začátku testování jsem plně nabil akumulátor a po týdnu mi stále zbývá energie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Na zádech přístroje nečekejme překvapení: krytka, baterie, slot na SIM

Na ovládání se dá rychle zvyknout

Hlavní ovládací prvky jsou dvojice kontextových kláves a křížový ovladač bez potvrzovacího středu, kterým sekundují telefónky pro příjem a odmítnutí hovoru. Na hlavní obrazovce kromě standardních stavových ikon může, ale nemusí být zobrazen název sítě a ikonky funkcí křížového ovladače. Tyto funkce nelze změnit a jsou napevno přiřazeny. Nahoru se dostaneme do výběru profilů, pravému směru je přiřazen kalendář, v telefonním seznamu budete vyhledávat stiskem dolní klávesy a výběrem vlevo začnete psát novou SMS.

Klepněte pro větší obrázek
Kromě přijatelného podsvícení si všimněte výchozí obrazovky uživatelského prostředí

Levou kontextovou klávesou se dostanete do Menu, pravá v sobě ukrývá až dvanáct, pro každé tlačítko vámi vybraných položek (obdoba tlačítka Jdi na u Nokií). Nabídka je tvořená seznamem jednotlivých neanimovaných ikon přes celou obrazovku. Ty jsou stylizované do barev operátora T-Mobile. Její členění je poměrně logické, jen občas narazíte na zbytečné potvrzování jednotlivých voleb. Jak by se dalo čekat, LG není největší rychlík, co se týče reakcí.

Telefonní seznam nabízí 300 volných míst pro vaše kontakty. Ke každému číslu kromě jména a příjmení lze uložit mobilní číslo, číslo domů a do kanceláře. Během hovoru lze zapnout hlasitý reproduktor a nebo rychle ztlumit mikrofon. Stejně tak je vám nabídnuta možnost se přesunout během hovoru například do zpráv SMS. Kvalita hovoru je velmi dobrá. Registr zmeškaných událostí zobrazí z každé kategorie až 40 posledních záznamů. Telefon hraje 16hlasou polyfonií, výběr melodií bych hodnotil za méně zdařilý.

Editor zpráv nabídne pouze klasické a nejpoužívanější textové zprávy SMS. Při psaní je možné využít slovníku T9, který ač zobrazuje diakritiku při psaní před odesláním ji ořeže. Lze napsat dlouhou zprávu o velikosti tří standardních 160znakových. Zvláštností je zobrazení „záhlaví“ při čtení textovek. Ta začíná položkou <Datum> s patřičnými údaji. Část s textem pak začíná uvozením <Zpráva>. Pro čtení máme k dispozici pět řádků, stejně tak pro psaní.

Telefon po funkční stránce ze středověku

Další výčet funkcí bude poměrně rychlý. Tento telefon toho opravdu moc navíc kromě telefonování a psaní zpráv nenabízí. Začneme budíkem, u kterého si lze nastavit název, vybrat melodii, jedno ze čtyř opakování (jednou, denně, Po-Pá, Po-So). Tyto alarmy můžete mít až tři.

Další funkcí je kalendář, který správně začíná pondělím. V nových záznamech lze nastavit čas, předmět, upozornění na událost a její opakování a závěrem délku platnosti. Na výběr je ze tří zobrazení – měsíční, denní a zobrazení všech událostí, což se jeví jako velmi praktické. Stejné uspořádání má třeba i populární a po funkční stránce v úplně jiném segmentu zařazený iPhone. Kromě toho lze přidat až 80znakové poznámky. Posledními položkami v nabídkách je prostá kalkulačka, stopky, převodník měn a jednotek a graficky znázorněný světový čas.

LG KG275 je duální telefon, pracuje v sítích GSM 900 a 1800 MHz. Co se týče výčtu konektivity, budu stručný – není. Žádné GPRS, EDGE, IrDA, Bluetooth a jiné vymoženosti v tomto telefonu opravdu nehledejte.

Základy splní bez závažnějších nedostatků

Lze tento telefon doporučit? Určitě. Zaujme svou velikostí, dlouhou výdrží a především cenou. Je určen pro opravdu nenáročné zájemce. I starším lidem bych ho doporučil, právě kvůli absenci všech funkcí. I když font není největší, stále je dobře čitelný. Chcete telefon za co nejméně peněz? Popřemýšlejte o LG KG275.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Plusy a mínusy

+ rozměry a hmotnost
+ výborná výdrž
+ aktivní displej

- chybí WAP, hry
- vrzající kryt baterie
- laciný vzhled

Diskuze (91) Další článek: Vteřina nebo sekunda? V navigaci to není totéž

Témata článku: LG, , , , Apple iPhone 4GB, LG KG275, Remini, Plastový vzhled, Test, Poslední položka, Duální telefon, Volání, Výborná výdrž, Nejvyšší segment, Vrzající kryt, Velká výdrž