LG KU580: nejlepší LG všech dob (test)

Klasická a stylová čokoláda byla poněkud fádní. Její nástupce byl obohacen o žádané funkce a teď zachutná i vám!

IMG_6970.jpg IMG_6968.jpg IMG_6999.jpg  

Klíčové vlastnosti

  • stylový a uhlazený design
  • pevná konstrukce
  • senzorová tlačítka
  • vnitřní paměť 45 MB rozšířitelná paměťovými kartami microSD
  • vícepoložkový telefonní seznam pro pět set jmen
  • dvoumegapixelový fotoaparát
  • GPRS a EDGE třídy 10
  • podpora 3G a videotelefonie
  • podpora multitaskingu
  • FM rádio a hudební přehrávač
  • podpora streamingu televize
  • dobře řešená handsfree s možností připojit vlastní sluchátka
  • QVGA displej s orientací na šířku...

Hlavní nedostatky

  • ... který je naprosto nečitelný na přímém slunci
  • nesenzorové klávesy mají tužší stisk
  • červené sluchátko nezvykle na boku telefonu
  • pro kontrolu zmeškaných událostí nutno telefon oživit
  • povrch přístroje velmi náchylný na otisky
  • některé položky zbytečně a mnohdy nelogicky zanořené v menu
  • omezená délka diktafonu
  • mezi horním a dolním vysouvacím dílem poměrně výrazná mezera

IMG_6967.jpg IMG_6969.jpg IMG_6975.jpg IMG_6976.jpg

Když byla na jaře minulého roku představena Chocolate (přesné označení LG KG800), právem vzbudila ve světě pozornost. Vždyť který mobilní telefon se mohl chlubit v senzorovými tlačítky? Spolu se stylovým designem si získala srdce nejednoho uživatele, ovšem díky absenci mnoha funkcím nejedno srdce i ztratila. Původní čokoláda prostě byla a je telefon především pro reprezentaci, případně pro nepříliš náročného telefonistu. Návrháři LG popřemýšleli, upravili koncept osmistovky a přidali funkce, po kterých mnoho uživatelů volalo a které jsou dnes „v módě“. A tak se zrodila se nová hrdinská čokoláda. Ano, nový LG KU580 má označení Hero a v době psaní testu je exkluzivně prodáván pod křídly operátora Vodafone.

Kingston_partner_small.jpg

Miluji bublinky, nenávidím otisky

Při prvním pohledu na testovaný mobil se mi zalíbil jeho design. Je to malá elegantní krabička vkusně ozdobená širokou chromovou linkou na spodní straně, která se táhne po středu bočních stran až k horní části, kde se „kruh“ uzavírá. Zajímavá a možná trošku zvláštní je dvojbarevnost chromovaného dílu u horního a dolního dílu. Horní má chrom leštěný, zatímco dolní díl je matný.

IMG_6988.jpg IMG_6989.jpg IMG_6990.jpg 
Chrom a skleněný lesk: atraktivní kombinace

Přístroj je vyroben z černého lesklého plastu. To znamená, že každý váš dotyk na povrchu přístroje zanechá památku. Ze začátku je to hodně obtěžující, časem si ovšem zvyknete a rezignujete. Automaticky se naučíte při zasouvání telefonu do kapsy otřít jej o tričko či jiný oděv.

Hrdina (LG KU580) je na zvyklosti klasických mobilních telefonů trochu širší. Příčinou je displej s orientací na šířku. Oproti původní Chocolate narostla šířka o 6 mm na 53 mm. Zbylé rozměry jsou 94 mm na délku a na hloubku 16,5 mm. Hmotnost činí velmi příjemných 73 g. V zavřeném stavu telefon dobře padne do ruky. Pro otevření ovšem není na těle přístroje žádný výčnělek, tudíž pro otevření musíte palcem zatlačit na spodní pochromovanou část. Jakmile překonáte počáteční odpor pružiny, horní díl se sám odsune do krajní polohy oznámené hlasitým cvaknutím. Stejně tak pro zasunutí je nejvhodnější a nejpohodlnější vyvinout tlak na horní hranu vrchní části. Jinou možností otevření/zavření telefonu je položení bříška palce na středový křížový ovladač, ovšem je nutné býti opatrný kvůli nechtěnému stisku některé z kláves.

IMG_6977.jpg IMG_6978.jpg
LG by jistě slušelo i jemné dámské ručce

Celá přední strana vyvolává pocit jednoduchosti a jednolitosti. Díky absenci mechanických tlačítek (až na středové) působí LG velmi elegantně. Při bližším zkoumání objevíme napravo vedle otvoru pro reproduktor schovanou čočku přední VGA kamerky, poté rozměrný displej a nakonec vkusně kulatým chromovým prvkem ohraničený čtyřsměrný křížový ovládač s potvrzovacím středem. Slabě viditelných popisků si do okamžiku aktivace podsvícení prakticky nevšimneme. Po obou krajích přední strany se nacházejí dvojice senzorových tlačítek.

IMG_6991.jpg IMG_6992.jpg IMG_6993.jpg 
Nenápadné oko kamery • jediný mechanickým ovládacím prvkem je hlavní navigační klávesa

Pro jejich aktivaci stačí lehounký dotyk. Nahoře pod displejem jsou obligátní kontextové tlačítka, pod nimi pak nalevo sluchátko pro příjem hovoru a napravo korekční tlačítko C. Velmi nezvyklé je, že „červené sluchátko“ pro ukončení nebo odmítnutí hovoru nalezneme na pravém boku. Pod ním na stejné straně nalezneme ještě tlačítko multitaskingu a konektor pro nabíječku, datový kabel a redukci ke sluchátkům. Konektor je krytý pevně přichycenou krytkou s dobrou manipulovatelností.

IMG_7017.jpg IMG_7019.jpg IMG_7020.jpg
Funkčního bloku kláves si všimnete patrně až po aktivaci podsvícení
IMG_7001.jpg IMG_7009.jpg IMG_7010.jpg
Neobvyklé obsazení pravého boku přístroje: červené sluchátko, tlačítko multitaskingu a pod krytkou...
IMG_6979.jpg IMG_6980.jpg IMG_6983.jpg 
IMG_6984.jpg IMG_6986.jpg IMG_6987.jpg 
...univerzální konektor poslouží jak nabíječce, tak i sluchátkům, která jsou rozdělena redukcí pro klasický jack 3,5mm

Na levém boku pak uvidíme kryt slotu pro paměťovou kartu typu microSD, dvojtlačítko regulace hlasitosti a klávesu pro rychlý přístup k hudebnímu přehrávači. Horní strana je prostá jakéhokoliv funkčního prvku, na spodní pak nalezneme jen tlačítko pro odstranění krytu, jenž sám o sobě je akumulátorem. Ten je typu Li-Ion s kapacitou 860 mAh. Mobil mi během testu vydržel okolo tří až čtyř dnů běžného používání (15 SMS a 5 minut hovoru denně). Baterie se dobíjí necelé tři hodiny ze stavu úplného vybití. Kromě toho zadní strana ještě obsahuje čočku fotoaparátu a zrcátko pro autoportréty.

IMG_7005.jpg IMG_7006.jpg IMG_7007.jpg IMG_7002.jpg 
Levý bok: slot pro paměťovou kartu (testovali jsme s produktem našeho sponzora fotomobilů, 2GB microSD značky Kingston) • korekce hlasitosti a tlačítko hudebního přehrávače
IMG_6974.jpg IMG_7011.jpg IMG_7014.jpg IMG_7015.jpg 
Zadní strana již tradičně skrývá baterii a místo našel i integrovaný fotoaparát

„Nová čokoláda“ je vyrobena velmi solidně, vysouvací díl se neviklá, ovšem mezi horním a dolním dílem je patrná zřetelná škvíra. Při silnějším stisku a promačkání se mi na testovaném kusu ozývalo slabé klapání baterie o zbytek těla mobilního telefonu, jinak je konstrukce příkladně pevná.

Klávesnice: senzor vs. mechanismus

Po vysunutí horního dílu se odkryje standardních mechanických dvanáct numerických kláves. Jsou rozloženy do oblouku, vertikálně jsou rozděleny chromovou linkou, horizontálně se však jedná o spojitou, hmatově nepřehlednou plochu. V horní části kromě již zmíněných senzorových tlačítek je umístěn křížový ovladač s potvrzovacím středem, opět standardně mechanicky provedený. Při podsvícení, které je červené a rovnoměrné, se zvýrazní jak funkce senzorových tlačítek, tak i doplňkové funkce čtyřsměrného tlačítka, který též může sloužit pro ovládání hudebního přehrávače.

IMG_6995.jpg IMG_6996.jpg IMG_7000.jpg IMG_7016.jpg 

Při přechodu ze senzorových kláves, pro jejichž stisk opravdu stačí jen nepatrný dotyk, působí nutný zvýšený tlak pro zmáčknutí mechanických tlačítek trochu nepohodlně. Nepomáhá tomu ani fakt, že hlavní ovladač má tužší stisk. Numerická tlačítka mají nízký, avšak jistý stisk. Aby se palec moc nenatahoval při jejich mačkání, je vhodné telefon držet co nejníže za spodní díl. Chválím dostatečnou mezeru mezi horní a dolní částí, kde má prst dostatek prostoru i pro volbu kláves ve vrchní řadě. Naopak trochu nepohodlný je stisk kláves v řadě nejnižší, u které musíte nepříjemně ohýbat palec a navíc se začne projevovat gravitace a výše situované těžiště. Dochází k překlápění mobilu přes horní stranu, což je nutné prsty korigovat, a po delším psaní se může ozvat únava a bolest v zápěstí. Celkově ale hodnotím klávesnici na jedna mínus.

Displej: na slunci naprosto nečitelný

Displeje s orientací na šířku se začínají pomalu stávat módou. A proto není žádným překvapením, že jej ve svém módním a stylovém telefonu LG použilo. Parametry na papíře ukazují na standard doby, ale s provedením telefonu a grafikou prostředí je radost se na displej dívat. Parametry displeje jsou: rozlišení QVGA (320 × 240) obrazových bodů s úhlopříčkou dva palce. Nová čokoláda zobrazí více než 256 tisíc barev, jejichž podání je vynikající. Samozřejmě se jedná o aktivní TFT zobrazovač s velmi jemnou kresbou s takřka nepostřehnutelným rastrem.

Kámen úrazu a největší negativum tohoto jinak povedeného telefonu je naprostá nečitelnost na přímém slunci. Už dlouho jsem nepotkal telefon, u kterého jsem měl tolik potíží přečíst údaje během cesty venku. V nabídce jsem nastavil nejvyšší jas, stínil rukou, a přesto jsem málem nepřečetl zobrazované údaje. Přitom by velmi pomohla možnost změnit téma z černého pozadí a drobnými bílými písmenky na inverzní variantu, ale to by byl narušen ráz a styl černé čokolády. Pak je ještě jedna možnost, jak situaci napravit. To by se ale LG muselo inspirovat u Nokie a jejích takřka zázračných reflexních fólií, které jsou na pozadí displeje.

Nastavení displeje je jinak velmi bohaté. Standardně je možné nastavit tapetu (jedna z připravených je i animovaná) a dále široké možnosti zobrazení doplňujících údajů na hlavním displeji: nápověda funkcí čtyř směrů křížového ovladače, kalendář (na výběr je měsíční, ale i týdenní přehled), duální čas (zobrazení dvou měst v jiných časových pásem), hodiny (velké, malé, analogové) nebo kombinace kalendáře i hodin. U hodin se zobrazí vždy i aktuální datum. Lze změnit obrázek odchozího hovoru či obrázek při zapínání, vypínání telefonu. Je možné si vybrat mezi dvěma fonty písem – serifové a bezpatkové Vodafone. Druhá varianta mi osobně přišla mnohem vkusnější.

Témata článku: LG, , , LG KG800 Chocolate, LG KU580, Černobílý obrázek, Širokoúhlý LCD, Samostatná položka, Kompletní nabídka, Denní přehled, Malá LED, Únava, Týdenní přehled, Základní výběr, Pracovní týden, Dlouhá zpráva, Esemeska, Test, Hlasová zpráva, Klasický jack, Největší negativum