LG KU580: nejlepší LG všech dob (test)

Klasická a stylová čokoláda byla poněkud fádní. Její nástupce byl obohacen o žádané funkce a teď zachutná i vám!
Kapitoly článku

Prostředí a ovládání: černá, bílá, červená, to jsou barvy mé

Prostředí mobilního telefonu Hero uzpůsobilo LG k celkovému designu přístroje. Kromě tapety, která může být jakákoliv, pracují veškeré nabídky jen se třemi barvami (a jejich odstíny) – s červenou a černou a bílou pro text.

Na hlavní obrazovce se zobrazují (kromě nastavení zmíněné v kapitole Displej) v horní liště stavové ikony síly signálu včetně indikace přítomnosti GPRS, EDGE a 3G, ikonky nové zprávy, emailu, hudebního přehrávače na pozadí, kufříku (roaming) atp., stav baterie a čas. Zhruba uprostřed uvidíme název operátora a v dolním řádku už jen funkce kontextových tlačítek. Levá a středová klávesa slouží pro přístup do hlavní nabídky, pravá je přiřazena portálu Vodafone live!

IMG_7031.jpg IMG_7032.jpg IMG_7022.jpg
Grafika prostředí skvěle sekunduje stylu přístroje samotného

Všem čtyřem směrům křížového ovladače je přiřazena funkce, která ovšem nejde změnit. Stiskem nahoru měníte vyzváněcí profily, dolů vstoupíte do kontaktů, výběrem vlevo se dostanete do nabídky zpráv a kalendář se vám zobrazí po stisku pravého směru.

Hlavní nabídka může být zobrazena buď jako seznam se zvýrazněnou vybranou ikonou, nebo jako matice 4 × 3 ikon (neanimovaných). Toto uspořádání mi přišlo nejpraktičtější. Další nabídky jsou již textové, v seznamu pod sebou. Samozřejmě fungují klávesové zkratky až do nejposlednější podpoložky (v hlavním menu fungují i klávesy mřížka a hvězdička (#, *) pro zkratky; kopíruje se rozložení 12 ikon na 12 numerických tlačítek).

IMG_7033.jpg IMG_7034.jpg 
IMG_7023.jpg IMG_7024.jpg
Dvě podoby hlavní nabídky

Pohyb v položkách je rychlý, telefon reaguje okamžitě. Členění menu považuji za poměrně logické, byť bych uvítal některé nabídky přístupnější nebo aspoň jejich snazší aktivaci. Například pro započetí focení musíte vstoupit do menu, vybrat Fotoaparát, potvrdit režim (fotoaparát × videokamera) a teprve pak je vám umožněno focení. Celkem čtyři kliknutí. Pro pohotové zachycení momentek nepraktické. Hlavní nabídka obsahuje položku Výpis volání, ve které najdete volané, přijaté a zmeškané hovory. Další položky do této kategorie logicky patřící, jako například objem dat, délka hovoru, cena hovoru atp., jsou ovšem skryté až v nabídce Nastavení pod Hovory.

IMG_7104.jpg IMG_7082.jpg
Další informace k těmto položkám najdete v úplně jiné části nabídkového stromu • ani přes „rychle menu“ není spuštění fotoaparátu dostatečně rychlé

Tyto nedostatky lze šikovně eliminovat uspořádáním položek do Rychlého menu. V něm lze vybrat deset prakticky jakýchkoliv libovolně zanořených nabídek. Opět škoda, že k tomuto Rychlému menu se musíme zase proklikat, jeho navolení na jeden ze směrů navigačního tlačítka není možné. Naštěstí existují klávesové zkratky i zde.

Další zajímavou vlastností hrdinské čokolády je multitasking podobný tomu, co známe ze Sony Ericssonů. Nacházíme-li se například v editoru zpráv a máme rozepsanou esemesku a potřebuje zkontrolovat událost v kalendáři, stiskneme boční tlačítko multitaskingu a z hlavní nabídky se můžeme dopracovat až do kalendáře. V kalendáři pak stačí opět stisknout klávesu multitaskingu, z výčtu vybrat editor zpráv a dostanete se přesně na místo, kde jste zprávu zanechali. Pohodlné. Narozdíl od švédsko-japonského výrobce nejdou minimalizovat Java aplikace.

IMG_7038.jpg 
Praktický správce aplikací připomíná chytré telefony

Občas je nutné dát si při pohybu v nabídce pozor na rozdílnou funkci potvrzovacího tlačítka. Jednou slouží pro výběr, podruhé pro uložení změn. Mobilní telefon nedisponuje tématy ani hlasovým ovládáním.

Telefonujeme z očí do očí

Telefonování s novou čokoládou uspokojí nejednoho náročného telefonistu. Během klasického hovoru vidíte na displeji obrázek volaného (je-li přiřazen), čas hovoru, případně funkce kontextových tlačítek. U obrázku volaného se na chvíli zastavím. Není neobvyklé, nabídne-li vám mobil možnost přiřadit obrázek z galerie, případně dotyčn(ou/ého) rovnou vyfotit. LG jde ovšem ještě dál a v jednoduchém editoru si můžete vytvořit osobu kreslenou – přiřadit jí typ vlasů, obličej, změnit trup, případně dolní část těla, to vše zasadit do několika připravených scenérií.

LG KU580, jak napovídá písmeno U v označení, je telefon podporující sítě třetí generace. Pokud jste zákazníkem v současnosti jediného českého 3G operátora – O2, můžete vyzkoušet i videohovory. Pro onen účel je i v hlavní nabídce samostatná položka. Při videovolání můžete využít funkce hlasitého odposlechu. I na nejvyšší úrovni, která ovšem v hlučnějším prostředí tak tak dostačuje, je zvuk srozumitelný. V případě klasického hovoru oceňuji z vestavěného sluchátka kvalitu a čistotu hlasu, stejně tak i mikrofonu. Jinak Hero kromě UMTS zvládá i sítě GSM na frekvencích 900, 1800 a 1900 MHz, tedy triband.

IMG_7105.jpg
Videohovory dostaly zvláštní položku v hlavním menu

Telefonní seznam LG schopný pojmout až 500 záznamů je vícepoložkový. Při procházení adresářem vždy vidíme v horní části vyhledávací pole, pak seznam tří kontaktů a nakonec telefonní číslo právě vybrané položky. Během listování je možné si zobrazit i obrázek dané osoby (je-li přiřazen/vytvořen). Vyhledávání je realizováno postupným psaním jména. Je možné mít zaráz zobrazeny adresáře jak z paměti telefonu, tak z karty SIM, a kontakty řadit buď podle jména, nebo příjmení.

Při vytváření nového kontaktu samozřejmě lze uložit jméno a příjmení, poté až pět telefonních čísel různých druhů, dvě emailové adresy, skupinu (pět přednastavených - rodina, přátelé, kolegové, škola, VIP; další lze vytvořit), webovou stránku, domácí, pracovní adresu a poznámku. Dále je k dispozici připojení obrázku a odlišení volajících podle vyzváněcí melodie. Tou lze odlišit i celou skupinu.

IMG_7097.jpg IMG_7098.jpg 
IMG_7099.jpg IMG_7100.jpg 
IMG_7101.jpg IMG_7102.jpg 
IMG_7103.jpg IMG_7106.jpg
Co se týče kontaktů, nedovolilo si LG vážnější klopýtnutí

Příjemné doplňkové funkce jsou minutové pípaní nebo nabídka k uložení neznámého čísla po skončení hovoru. Hero disponuje sedmi vyzváněcími profily. Telefon dokáže zároveň vyzvánět i vibrovat, lze odlišit zvlášť příchozí audiohovor i videohovor. Kromě polyfonního vyzvánění lze navolit i MP3 soubor nejen pro hovory, ale i pro zprávy atd.

IMG_7026.jpg IMG_7027.jpg
Přehledné přepínání a nastavení profilů

Jediné, co mi na telefonování s LG KU580 vadilo, je velmi nezvyklé umístění červeného sluchátka na pravém boku přístroje. Dlouho jsem si zvykal a i teď kolikrát pátrám a omylem mačkám intuitivně umístění, kde ho očekávám (symetricky naproti zelenému), ovšem tam najdu jen korekční tlačítko C. Hrozí také překlep díky blízkosti s multitaskingovou klávesou. Ergonomie zde bohužel ustoupila designu. Nepřijaté hovory nebo naopak přijaté zprávy atp. nejsou nijak po zhasnutí displeje signalizovány, pro kontrolu je nutné telefon oživit. Taktéž škoda. A přitom by stačilo málo, jedna malá LED diodka...

Zprávy všech druhů

Nová multimediální čokoláda je, co se týče zpráv, vybavena na výbornou. Napíšeme jak SMS zprávu, tak i obohacenou EMS, případně rovnou multimediální MMS. A komu by nestačil ani předchozí výčet, email to jistí. Pokud narazíte při výběru nové zprávy na položku Hlasová zpráva, pak vězte, že se jedná jen o uživatelsky přívětivou formu vytvoření MMS zprávy s vloženým zvukem.

Během psaní zprávy SMS vidíme v editoru pět řádků textu, což postačí k zobrazené celé jedné 160 znakové textovky. Při psaní může pomoci slovník T9, u něhož lze volbou kódování vybrat režim nezkracující diakritikou celkovou délku zprávy. Velmi kladně hodnotím způsob odečítání již napsaných znaků a na kolik standardních esemesek se dlouhá zpráva rozdělí. Narozdíl od jiných výrobců, kteří začínají počítat od maximální délky a od povětšinou nic neříkajícího velkého čísla (například 1836), u kterého si musíte pamatovat mezníky dělící dlouhé SMS, je LG dokonalé. V pravém rohu krásně vidíte počet znaků konkrétní zprávy a v druhém, levém rohu je pak zobrazen celkový počet zpráv SMS. Kéž by takovéto rozvržení používaly i jiné značky.

IMG_7071.jpg IMG_7072.jpg 
Ještě dnes dokáží někteří výrobci pokazit takovou základní aplikaci, jakou editor SMS jistě je. LG se to však naštěstí netýká

Přímo do editoru MMS se nelze dostat, musíte nejdříve přes SMS zprávu a poté z nabídky vložit vybrat další položky. V přehledném MMS editoru na čtyřech rádcích píšeme text, lze vkládat video, fotky, zvuky atp., přidávat stránky, nastavovat dobu prezentace, barvu textu i pozadí. Velké obrázky telefon automaticky zmenší na úroveň vhodnou pro poslání pomocí multimediálních zpráv, které mohou mít maximální velikost standardních 300 kB (o niž jste opět přehledně informováni).

IMG_7074.jpgIMG_7073.jpg
MMS editor se spouští jako rozšíření SMS editoru

Přijaté zprávy vidíte v přehledném zobrazení třech posledních zpráv (přijaté MMS se ukládají do stejné složky jako SMS), kde je zobrazen datum i čas přijetí a rolující část textu spolu s odesílatelem. Zajímavé a účelné. Pro čtení máme k dispozici znovu pět řádků textu. Pro přejití na následující či předcházející textovku nemusíme opustit její čtení a vrátit se do přehledu, postačí tisknout horizontální směry křížového ovladače. Do paměti zařízení se vejde až 300 zpráv. Doručenky jsou standardně přítomny, přicházejí jako běžná esemeska. Jako upozornění na zprávy lze použít jak polyfonní MIDI soubory, tak i MP3. Jejich rozlišení podle typu (SMS, MMS) není možné.

IMG_7076.jpg IMG_7077.jpg IMG_7078.jpg
prohlížení přijatých zpráv: všechny typy naráz

E-mailový prohlížeč zvládne obsloužit několik účtů a rozumí si s protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Zprávy mohou být stahovány v automatických intervalech od 15 minut až po osm hodin. Obousměrná spolupráce s přílohami je samozřejmostí, jejich maximální velikost je omezena na „hloupý mobil“ výborný 1 MB.

IMG_7035.jpg IMG_7036.jpg  IMG_7075.jpg
Jednoduché prostředí, široké možnosti: e-mailový klient 

Čokoláda s organizační příchutí

Ač se jedná o vyloženě stylový telefon, jak jsem předznamenal na začátku, LG KU580 je i telefon vhodný pro pracovní nasazení. To dokládají i pokročilé organizační nástroje. Najdeme je v nabídce Organizér. První položku – Rychlé menu – jsme si už objasnili. Další z výběru je budík. Je jich možno vytvořit až pět a navolit jakoukoliv melodii, přidat poznámku, nastavit den, opakování.

IMG_7083.jpg IMG_7084.jpg IMG_7085.jpg
Prostředí pro nastavení až pěti budíků

Stěžejní funkcí organizéru je ovšem kalendář. Ten nabízí všechny tři možnosti zobrazení, tj. měsíční, týdenní i denní přehled. Pracovní týden správně začíná pondělkem (lze nastavit). Dny s událostmi jsou zvýrazněné, přičemž zobrazují i počet událostí. Při vytváření nového záznamu můžete volit ze tří typů – schůzka, výročí, narozeniny. Pak lze nastavit dobu trvání, opakování, alarm, předmět, případně podle typu i umístění události.

IMG_7086.jpg IMG_7087.jpg IMG_7088.jpg
Pohled do kalendáře
IMG_7089.jpg IMG_7090.jpg 
Kalendáři zdatně sekundují úkoly. Ty jsou provedeny jednoduše, nastaví se jen den, přidá poznámka a stupeň důležitosti. Zamrzí omezení počtu položek každé kategorie (kalendář, úkoly, ...) na limitujících 100 záznamů

Patříte-li mezi osoby zaznamenávající si poznámky, LG vás potěší. Nabídne vám jak textové poznámky, kde jedna může být dlouhá až tisíc znaků (mohou být i soukromé – chráněné kódem přístroje), tak i hlasové. Pro tento účel tu máme Záznam hlasu – diktafon. Délka jednoho záznamu je omezená, nabídne tři druhy kvality záznamu a podle toho se odvíjí i maximální délka. Ta může být tedy od tří do šesti minut.

IMG_7081.jpg IMG_7091.jpg
Kompletní nabídka sekce Organizér

Kalkulačka po prvním shlédnutí nijak nepřekvapí, ovšem zvládne i pokročilejší operace jako výpočet trigonometrických funkcí, logaritmů, exponenciál, atd. Poradí si i s prioritou operátorů. Převodník jednotek převede měnu, povrch, délku, hmotnost, teplotu, objem a ani na rychlost se nezapomnělo. Poslední položkou v organizačních funkcích je světový čas, které při ručičkovém zobrazení času indikují i den či noc v daném městě.

IMG_7092.jpg IMG_7093.jpg 
IMG_7094.jpg IMG_7095.jpg 
Příklady vestavěných aplikací

Témata článku: LG, , , LG KG800 Chocolate, LG KU580, Klasický jack, Pracovní týden, Černobílý obrázek, Kompletní nabídka, Hlasová zpráva, Týdenní přehled, Denní přehled, Esemeska, Největší negativum, Test, Širokoúhlý LCD, Dlouhá zpráva, Únava, Samostatná položka, Základní výběr, Malá LED