LG L3100: vybočilo z řady véček (test)

Pokud jste už přestali pomalu doufat, že asijský výrobce LG představí kromě oblíbených véček i nějaký telefon klasické konstrukce, nový model L3100 vás mile překvapí. Vůbec nevypadá zle, je kvalitně zpracovaný a navíc ho pořídíte za cenu, kterou by čekal jen málokdo.

Stále modrá tapeta

LG L3100 používá nový vzhled nabídky, tedy ikony postavené v matici 3 × 3. Jak už jsem psal u mnohých telefonů stejného výrobce, i ve druhé úrovni se můžete dostat do podsložky úrovně první, a to pomocí horizontálních směrů ovládacího kolečka. Všechny položky jsou zřetelně označeny číslem, které slouží k rychlému vyvolání požadované funkce. Tyto číselné zkratky fungují v celé nabídce kromě prostředí Javy.


Hlavní displej s různými tapetami; tradiční rybičku LG v redakci zbožňujeme

Model L3100 patří do nové generace, takže grafika je oproti dřívějším modelům poupravena. Při procházení nabídky je na displeji modrá tapeta, kterou uživatel nemůže bohužel změnit. Tapetu lze nastavit pouze na displej v pohotovostním stavu. Podobné je to u barevných schémat – přístroj má pouze jedno základní. Oceňuji však funkci informačního okénka, které vám po označení položky sdělí aktuální nastavení. Nemusíte tedy jen kvůli zjištění názvu zvolené melodie zamířit až do seznamu melodií, což je šikovné.

 
Hlavní nabídka

Z pohotovostního režimu se lze rychle dostat pomocí pravé funkční klávesy do kontaktů, levá slouží ke vstupu do hlavní nabídky. Klávesám 2–9 lze přiřadit telefonní číslo pro rychlou volbu, jednička je klasicky vyhrazena pro hlasovou schránku. Příjemné je rychlé zapnutí vibrací pomocí dlouhého stisku hvězdičky; podržíte-li stejným způsobem korekční klávesu, začne telefon nahrávat hlasovou poznámku o maximální délce 19 sekund. Máte-li nějaké záznamy uloženy, k jejich seznamu se dostanete krátkým stiskem stejné klávesy. Obrázek fotoaparátu symbolizuje funkci takto označeného tlačítka, dlouhým stiskem se tedy dostanete přímo do nabídky pro pořizování snímků. Stejnou funkci plní i boční klávesa, při snímaní scény fungují obě i jako spoušť.


Vnořené nabídky • ukázka informačního okénka nad dolním stavovým řádkem

Kurzorová klávesa má všem směrům přiřazené funkce tak, jak jsme u LG zvyklí. Vlevo najdete rychlé menu pro přepnutí profilu, vpravo pak rychlý přístup ke zprávám, kalendáři a budíku. Chcete-li listovat okamžitě v telefonním seznamu, poslouží vám směr nahoru. Velmi praktickou funkci naleznete při stisku kurzorové klávesy dolů: tento směr označený srdcem skrývá volbu Oblíbené, kam si můžete navolit až 9 nejpoužívanějších funkcí telefonu. Klávesa se zeleným telefonem vás dostane k seznamu naposled volaných čísel, klávesou s červeným telefonem přístroj vypnete a zapnete.

V nabídce LG se tedy pohybujete pomocí kurzorové klávesy, klávesy pod displejem mění svou funkci v závislosti na vybrané položce. Většinou je ale pravá klávesa potvrzovací, levá pak slouží k návratu o úroveň výše (stejně poslouží i korekční klávesa). Klávesa pro vypnutí/zapnutí telefonu vás odkudkoli vrátí do pohotovostního režimu. Pohybovat v nabídce se můžete i pomocí již zmiňovaných číselných zkratek.

 Spořič displeje

Komfortní ovládání

Fotoaparát modelu L3100 se může pochlubit především čtyřnásobným zoomem, který ale funguje jen při nižším rozlišení. Telefon pořizuje snímky v rozlišení VGA, přičemž si lze zvolit i další tři – 320 × 240, 160 × 120 a 48 × 48 bodů. Poslední dvě rozlišení jsou zde především pro použití fotek v telefonu, pro tapety na displej a pro fotografie přátel, které si pak jednoduše přiřadíte ke kontaktům. LG vás jistě překvapí množstvím nastavení, které při focení nabízí. Kromě rozlišení lze nastavit i barevný efekt či kvalitu snímku. Telefon nabídne i úpravu kontrastu a samospoušť, pro pobavení jsou připraveny vtipné rámečky.

Klepněte pro větší obrázek Čočka fotoaparátu je doplněna zrcátkem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Fotografie se ukládají do vnitřní paměti přístroje, kde máte pro obrázky vyhrazen 1 MB paměti. Pochválit musím LG za možnost prohlížení fotografií ve formě, kdy jsou jejich zmenšeniny poskládány do matice. Ovládání fotoaparátu je velmi jednoduché a intuitivní, pozor si musíte dát jen na klávesu, kterou snímanou scénu fotíte. Často se mi stávalo, že jsem místo klávesy s fotoaparátem stiskl některou z funkčních kláves.

  
Hledáček fotoaparátu v běžném režimu • v režimu pro fotografování portrétu do adresáře • ve zvláštním režimu s rámečky

Rozený Evropan

Telefon je duální (900/1 800 MHz), což znamená, že na daleké cestování se vám moc hodit nebude. Pro uchování telefonních čísel má ale velké ambice, telefonní seznam je vícepoložkový a kromě čtyř čísel lze uložit ke kontaktům i e-mailovou adresu. Kontakty můžete třídit do skupin a přidávat k nim buď charakter, nebo fotografii. Do telefonu se jich vejde maximálně 200. Kontakty se zobrazují v seznamu dle zvolené paměti, vybrat si můžete paměť v telefonu i na kartě SIM zároveň, nebo pouze jednu z těchto pamětí. Vyhledávání je v každém okamžiku řešeno pomocí řetězce znaků, ale telefon při hledání dost přemýšlí a trvá mu to, než kontakt najde.

 
Vyhledávání v seznamu • editace záznamu

LG se může pochlubit polyfonním vyzváněním. K dispozici máte také šest profilů, které si můžete upravit podle sebe. Bohužel nelze filtrovat hovory pomocí skupin volajících. Zvukové podání telefonu je kvalitní, a to co se týče vyzvánění i hovoru. Zvuk není tak plochý jako u jiných přístrojů. Během hovoru neztrácíte přístup k základním funkcím telefonu.

 
Zobrazení seznamu i s obrázky • skupiny • přiřazení nejčastěji volených čísel tlačítkům rychlé volby


V další kapitole  se zaměříme na psaní zpráv, organizační funkce a zbývající doplňkové funkce.

Témata článku: LG, , , LG L3100, Nokia 3310, Přehledná aplikace, Stařičká nokia, Boční klávesa, Test, Celková kapacita, První řešení, Zvolené datum