LG M6100: malá vysouvací MP3 tyčinka (test)

Malá podlouhlá tyčinka s displejem vypadá jako běžný MP3 přehrávač. Při poslechu hudby však můžete odsunout horní díl, vytočit na skryté klávesnici číslo a telefonovat. A také fotografovat, plánovat, surfovat po internetu nebo hrát hry. LG tento unikátní mobil brzo uvede na náš trh.

Rychlé odkazy

 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • miniaturní rozměry
  • výsuvná konstrukce
  • kvalitní a jemný displej
  • MP3 přehrávač
  • vnitřní paměť 128 MB
  • dálkové ovládání přehrávače na kabelu sluchátek
  • podpora USB Mass Storage
  • možnost připojit jakákoliv sluchátka
  • 1,3megapixelový fotoaparát
  • Bluetooth

Hlavní nedostatky

  • pomalejší reakce na stisk kláves
  • paměť nelze vzhledem k absenci paměťových karet rozšířit
  • malý displej
  • do kalendáře lze zapsat jen 20 událostí
  • příliš jednoduchý MP3 přehrávač
  • nemá FM rádio
  • neobsahuje e-mailový prohlížeč
  • větší tloušťka telefonu
  • v pohotovostním stavu není na displeji nic vidět

LG M6100 není telefon jako každý jiný. Svým vzhledem a provedením se pohybuje někde na pomezí mezi mobilním telefonem a MP3 přehrávačem. Právě s ním si lze nové LG na první pohled snadno splést. I přes své jasné zaměření na přehrávání hudby se ale stále jedná o celkem běžný telefon s miniaturními rozměry.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG M6100

Malá černá krabička

Vzhledově se LG M6100 docela povedlo a určitě s ním vzbudíte i zájem okolí. Takový telefon totiž nemá jen tak každý. Svými půdorysnými rozměry 90 × 40 mm patří mezi velmi malé telefony, škoda je jen, že výrobce neubral i na tloušťce, která činí dnes už nadprůměrných 20 mm a trošku tak kazí dojem z malého přístroje. Při vážení se ručička váhy zastaví na hodnotě 88 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý telefon se schová v dlani

Telefon má výsuvnou konstrukci a tak na přední straně najdete jen funkční klávesy, kterým vévodí čtyřsměrné hlavní ovládací kolečko s potvrzovacím středem. Kolem něj se pak nachází čtveřice klasických kláves – dvě pro příjem a ukončení hovoru a dvě kontextová tlačítka. Pod nimi se krčí korekční klávesa s „céčkem“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zavřený telefon lze ovládát funkčními klávesami na přední straně

Nad klávesnicí je šedý gumový výstupek, který slouží k opření palce při otevírání a zavírání telefonu, a o malý kousek výše již můžete najít displej. Ten je opravdu malý, jeho rozměry jsou pouhých 21 × 26 mm. Vzhledem k tomu ale dokáže být i s nevalným rozlišením 128 × 160 bodů velmi jemný. Díky aktivní TFT technologii zobrazuje každou z 262 tisíc barev věrně a s dostatečným jasem. Ani rychlé překreslování mu není cizí. Jedinou jeho nevýhodu spatřuji v tom, že v pohotovostním stavu neukáže vůbec nic. Pro informaci o zmeškaných hovorech nebo přijatých zprávách je nutné telefon oživit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je malý, ale kvalitní • černý plast zdobí chromové prvky

Stačí jen potlačit

Na levé straně telefonu najdete jen dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti, zato pravá strana je o něco zajímavější. Nachází se zde tlačítko pro rychlý vstup do nabídky multimédií, při delším stisku přímo spouští MP3 přehrávač a lze jej použít i jako spoušť vestavěného fotoaparátu. Nad ním je pak konektor pro připojení sluchátek, resp. jejich dálkového ovladače, který je zaslepen krytkou. Díky uchycení se nemusíte obávat o její ztrátu. Další konektor, tentokrát pro připojení datového kabelu a nabíječky, se nachází na spodní straně telefonu a kryje jej obdobná krytka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na levé straně jsou tlačítka pro regulaci hlasitosti, na pravé je multimediální tlačítko a konektor pro sluchátka

Zadní strana telefonu je poměrně nezajímavá. Nahoře v rohu je poutko na šňůrku, jinak ji z velké části tvoří plochá Li-Ion baterie s kapacitou 800 mAh, která se snímá pomocí odjišťovacího tlačítka. Podle údajů od výrobce s ní telefon dokáže být až 200 hodin na příjmu nebo 180 minut telefonovat. SIM karta se vkládá pod baterii a lze ji snadno vyjmout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Systémový konektor je chráněn krytkou • poutko na šňůrku je na horní hraně • vyjmutý akumulátor

Vysouvací mechanizmus je na velmi slušné úrovni a mám z něj dobrý pocit. Palcem umístěným na již zmíněném gumovém výstupku stačí mírně zatlačit, překonat počáteční odpor a zbytek již zařídí pružina, která horní část telefonu sama dotlačí do konečné polohy. Při zasouvání platí v podstatě to samé. Horní část jezdí bez znatelné vůle po kovovém vodítku za doprovodu tichého zašustění. V zavřeném stavu jsem ale objevil malou vůli horní části telefonu v příčném směru v místě kontextových kláves.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Po vysunutí se na zadní straně objeví fotoaparát

Po otevření telefonu se automaticky rozsvítí displej, podsvětlí klávesnice a odemknou tlačítka, která jsou v zavřeném stavu po pár sekundách automaticky uzamčena. Objeví se ale hlavně druhá, tedy numerická část klávesnice. Její černá tlačítka na stříbrném podkladu jsou vcelku malá, s nízkým zdvihem a bez znatelných výstupků. To zhoršuje hmatovou orientaci na klávesnici. Jejich stisk je ale jistý s tichým cvaknutím. Chce to trošku cviku a pak si na klávesnici zvyknete. Poměrně velký problém vidím hlavně v tom, že telefon občas nedokáže zaregistrovat rychlé vícenásobné stlačení jedné klávesy. Děje se tak při psaní SMS i při vytáčení čísla. Rychlým pisatelům SMS proto nemůžu telefon doporučit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je malá, což znesnadňuje rychlé psaní zpráv

Ve tmě je klávesnice podsvícena bílým rovnoměrným světlem s délkou svitu deset až šedesát sekund.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG M6100 ve tmě


V druhé kapitole se zaměříme na uživatelské prostředí a ovládání, megapixelový fotoaparát a telefonování

Témata článku: LG, , , LG M6100, Tyčinka, Rychlý stisk, Test, Absence paměťových karet, Podstatná chyba, Jedoucí auto, MALA, Tyč, Speciální ovladač, Nedostatečná kapacita