LG Nexus 4: za pět minut dvanáct [recenze]

LG na náš trh konečně uvede 4. generaci referenčního telefonu Googlu – Nexus 4. Je skvěle vybavený, přichází však s velkým zpožděním.
Kapitoly článku

V průběhu března na český trh snad konečně zamíří v pořadí už čtvrtý Nexus, tedy plným názvem LGE Nexus 4. Referenční chytrý telefon Googlu tentokrát vyrobilo LG Electronics, které jej u nás bude také distribuovat. Na mnoha západních trzích se ale telefon prodává skrze elektronický obchod Google Play a za o něco přívětivější cenu. Ta tuzemská a doporučená by se měla při výkopu pohybovat okolo 12 500 korun, přestože se očekává, že pod tlakem konkurence brzy klesne.

Klepněte pro větší obrázek
LG Nexus 4 na tiskové fotografii

Stojí ale ten telefon za podobné peníze? Na to vlastně nelze jednoduše odpovědět. Hned na úvod je třeba konstatovat, že je to kousek, který byl v zámoří představen vlastně už loňský rok na podzim a v mezičase jsme tu měli mobilní kongres v Barceloně, kde se vyrojila celá plejáda nových kousků. Samsung brzy představí další model z řady Galaxy S a do boje o technologický vrchol vyrazilo také HTC se svým supertelefonem One. Nejnovější Nexus to tedy bude mít složité. Kdyby byl k dispozici už na sklonku loňského roku, neřeknu ani ň.

Klíčové vlastnosti:

  • vždy nejnovější verze Androidu
  • možnost bezdrátového nabíjení
  • slušný výkon
  • zatím nejlepší Nexus

Hlavní nedostatky:

  • několikrát odložené pozdní uvedení na český trh
  • vědomí nižší pořizovací ceny přes nedostupný Google Play
  • citelnější zahřívání skleněného krytu při zátěži
  • žádná revoluční novinka

LG Nexus 4
E960
rozměry a hmotnost: 134 × 69 × 9,1 mm, 139 g
displej: 4,7", kapacitní IPS+ LCD, 768 × 1 280, 318 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, RAM: 2 GB, baterie: 2 100 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Pro (4× Krait 200, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
31 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Skoro celý ze skla

Design telefonu je poměrně spartánský a rámcově vychází ze svého předchůdce Galaxy Nexusu. Jeho rozměry a tvar jsou tedy prakticky identické. Čtyřka ale dostala do vínku lepší 4,7“ IPS displej s rozlišením 1 280 × 768 pixelů a tvrzeným sklem Gorilla Glass 2. Písmo na displeji je naprosto jemné, pixelová hustota totiž odpovídá 320 ppi. Při pohledu na ostatní chytré telefony je to sice nadstandard, rozhodně to ale není nejlepší displej. Nedávno představený HTC One bude mít hustotu 468 ppi a aktuální iPhone 5 má hustotu 326 ppi. No a jen pro lepší představu, Galaxy S3 má hustotu 306 ppi a Galaxy Nexus 318 ppi, kterému ale mnozí puntičkáři vytýkají subpixelovou konstrukci PenTile.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velikostí je N4 prakticky identický s Galaxy Nexusem, jeho záda jsou ale pokrytá tvrzeným sklem, takže ve tmě nepoznáte, jaká strana je vlastně skutečný displej

U modelu Nexus S se Google rozloučil s podporou SD karet a Nexus 4 není žádnou výjimkou. Budete si muset vystačit s 16 GB interní paměti. Tato placka jde ale ještě dál a tentokrát neumožňuje ani vyjmutí baterie. Není to ale na škodu, konstrukce telefonu je totiž díky tomu opravdu velmi pevná a při jakékoliv snaze nepocítíte sebemenší náznak vůle. Snad jen když budete telefonem divoce třepat sem a tam, uslyšíte z těla určité cvakání, asi něco z optiky fotoaparátu. Kdybych si o tom ale nepřečetl v zahraničí, nevšiml bych si toho.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sklo na zádech má v nitru tečkovaný vzorek vytvořený leptáním, který vytváří při natáčení telefonu cosi jako efekt perleťového blýskání. Sklo přerušuje jen čočka, LED dioda, hlasitý reproduktor a velké nápisy Nexus a LG.

Přední a zadní tenkou skleněnou vrstvu pojí naštěstí nepříliš výrazný stříbrný lakovaný rám a plastový lem pokrytý jemnou vrstvičkou gumy, která má jeden praktický důvod – telefon vám nevyklouzne z ruky. Nějaké to sklouznutí zde opravdu hrozí, člověk má totiž neustále tendenci pokládat telefon na nějaký chráněný povrch, přestože by mělo být tvrzené sklo odolnější než většina ostatních používaných materiálů. Když ale položíte telefon ze zbytečného strachu třeba na koženou peněženku, do dvou minut po svém hladkém skle prostě sklouzne a může vám spadnout třeba ze stolu. Sklo Gorilla Glass může být sice pevný materiál, ale bude zároveň i relativně křehký, doporučuji si tedy dávat zvlášť velký pozor na pády. Já křehkost skla pochopitelně nezkoušel, na webu jsou ale zprávy o tom, že prý až tak superodolné není. Mně během testu spadl telefon ze stolu třikrát na plovoucí podlahu a naštěstí bez újmy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oproti Galaxy Nexusu je sluchátkový jack umístěný na horní straně, hlavní vypínač a kolébkový ovladač hlasitosti jsou ale umístěny standardním způsobem na boku telefonu

Až příliš dobře schované indukční nabíjení

Pevná záda bez odnímatelného krytu tu nejsou jen tak. Pod vrstvou skla a plastu je totiž schovaná cívka pro indukční bezdrátové napájení standardu Qi. Žádná taková napájecí poduška ale bohužel není součástí balení a na trhu se teprve v těchto dnech objevil první oficiální indukční napájecí dok, který je zatím k dispozici opět jen na nám nedostupném Play Storu za zbytečně vysokou cenu 60 dolarů. Je mi záhadou, co je tak drahého na plastovém výlisku s jednou cívkou a elementární elektronikou.

Klepněte pro větší obrázek
První oficiální bezdrátová nabíječka pro Nexus 4

Je opravdu škoda, že nový majitel nenajde v krabičce alespoň nějakou slabší a lacinou napájecí podušku, takto se totiž o této funkci telefonu většina uživatelů vůbec nedozví. Telefonů s indukčním bezdrátovým napájením je přitom stále jako šafránu a toto tedy mohla být zajímavá konkurenční výhoda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obsah krabičky je skromný: mobil, micro USB kabel se zdrojem a klíč na micro SIM

Micro SIM hledejte na boku

Poslední významnou a pro leckoho možná i kritickou konstrukční změnou bude použití micro SIM karet. Do telefonu se instalují ze strany pomocí zavřeného slotu stejně jako na iPhonu. Vedle slotu je tedy drobný otvor, do kterého strčíte buď sponku, nebo plechový klíček, který je součástí balení. Po zatlačení se vusune kryt s lyžinkami, do kterých vložíte SIM. 

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Slot pro Micro SIM je umístěný pod kolébkovým ovladačem hlasitosti

Výroba micro SIM naštěstí není nic komplikovaného a v každé normální prodejně mají štípačky, kde vám ji vycvaknou z klasické telefonní karty během okamžiku a bez zbytečného papírování. Takto ořezanou SIM ze štípaček zároveň můžete vždy vložit do původního výlisku a opět používat na většině telefonů s klasickými sloty pro kartu SIM. U některých konstrukcí ale pochopitelně hrozí zaseknutí, takže se vyplatí pořídit si obě velikosti SIM přímo od operátora.

Exotický router s WPA2 může dělat občas neplechu

Na webových fórech se už na sklonku roku objevily nářky uživatelů (stačí zadat do Googlu Nexus 4 WiFi issues), kterým se nechce Nexus 4 připojovat k některým Wi-Fi sítím. S většinou sítí by neměl být žádný problém, pokud však používáte nějakou netypickou konfiguraci, může se vás to teoreticky týkat. Doma mám UPC modem s Wi-Fi, ke kterému se Nexus 4 bez problému připojí. Pak tu mám ale ještě Mikrotik a přestože ho Nexus 4 vidí, nedokáže se k němu připojit. Galaxy Nexus to dokáže bez problému.

Čtenář Andrej Bencur nicméně poradil, že stačí snížit zabezpečení z WPA2 na základní WPA. Tak lze vyřešit problém přinejmenším s Mikrotiky a nejspíše i ostatními routery. To mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, ale budu se v konfiguraci nadále rýpat, abych odhalil skutečný problém s WPA2.

V každém případě mobil nemá problémy s WPA2 u všech routerů. Jak jsem již napsal výše, s drtivou většinou Wi-Fi sítí se bez problému spojí a to s jakýmkoliv zabezpečením.

Témata článku: LG, , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Google Nexus One, Google Nexus S, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One S, LG Nexus 4, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy S, Leptání, Většina ostatních, CBP, Hlavní kamera, Dobrá cena,