LG Optimus 2X: megarecenze

LG Optimus 2X znamená přelom ve výkonnosti smartphonů. Především prošlapává cestičku ostatním dvoujádrům, ani on však není zcela bez chybičky.

Po ruce budete mít i FM rádio. Sice nechybí automatické vyhledávání stanic a podpora RDS, na druhou stranu se rozpoznaný název neuložil při automatickém hledání do seznamu, což je škoda. Pouze velký nadšenec bude desítky stanic přejmenovávat ručně.

Z dalších aplikací zmíním čtečku kancelářských dokumentů Polaris Office. Vedle lokálního úložiště se umí připojit ještě k účtu na Box.net, což bude v našich končinách asi docela okrajová záležitost. V ceně pochopitelně nedostanete žádný kancelářský editor, tento nedostatek ale brzy vyřeší samotný Google, který pracuje na nativní aplikaci pro Google Docs.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
FM rádio, budík a časovač

Správce budíků naopak potěší, umí totiž nejen budit, ale i stopovat, najdete zde minutku (odpočet) a světový čas. Je to jednoduché, na zadek se z toho neposadíte, ale funguje to. Výčet drobností završuje nakonec jednoduchý editor poznámek, který můžete spustit přímo během hovoru (tlačítko v telefonní aplikaci) a diktafon, který ovšem nemůžete použít během hovoru a Android vás na to raději ještě laskavě upozorní. Škoda.

Zálohování

V telefonu najdete ještě dvě aplikace, které tu zpravidla od výrobce nebývají, asistenční službu RemoteCall a aplikaci pro zálohování (a obnovu) nastavení telefonu na SD kartu. Zálohy se dají i plánovat, takže se vám nastavení bude ukládat třeba jednou do měsíce.

Záloha uloží kalendáře, kontakty, seznam volání, MMS a SMS zprávy, záložky z webového prohlížeče a seznam volání. To samé dokáže už dnes hromada bezplatných programů (SMS a hovory třeba výtečný SMS Backup+) a v případě toho zbytku synchronizace s Google účtem, nicméně pro ty, kteří cloud nemají v lásce a chtějí mít zálohu na SD kartě, se to může hodit.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Software pro zálohu nastavení na SD

LG Optimus 2X je povedený telefon. Má sice několik drobných nedostatků, třeba místy tristní lokalizaci do češtiny, jako celek ale působí výtečně. Díky použité Tegře působí přeci jen přelomově – skutečně prošlapává cestičku ostatním a vedle výkonného čipsetu zaujme i schopností natáčet docela slušné Full HD video.

Asi největším kladem kapesního počítače je ale jeho cena, která má ke všemu tendenci dále klesat (alespoň při pohledu do cenové historie). Při ceně okolo jedenácti tisíc korun je v podstatě levnější než mnohé konkurenční a výrazně slabší kousky. Pokud tímto krokem LG srazí i ceny ostatní blížící se dvoujádrové konkurence, těžit z toho budete především vy.

LG Optimus 2X a jeho Tegru 2 nelze popsat jen formou textu a obrázků, v příštích dnech se k němu tedy ještě vrátím s kamerou a natočím vše, o čem jsem skálopevně přesvědčený, že na ostatních androidích telefonech tak rychle prostě nefunguje.

Témata článku: LG, , , , Google Nexus One, Google Nexus S, HTC One S, LG Optimus, LG Optimus 2X, LG Optimus One, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Omnia, Samsung Omnia 7, Lokální úložiště, Google Docs, ULV, Mega +, Automatické vypnutí, Vzdálená plocha, Nejvýkonnější android, Vzdálený objekt, Jednodenní telefon, RPG hra, Stejná logika,