LG Optimus G: boří zažité předsudky [recenze]

Pozdě ale přece. LG Optimus G se nyní začíná prodávat na českém trhu. Telefon, u kterého neuvěříte, že ho vyrobila společnost LG.

Stejně jako většina ostatních výrobců, i LG svoji bývalou vlajkovou loď osadila množstvím vlastním unikátních aplikací a funkcí. Leckdy se pravděpodobně inspirovala u konkurence a nejednou přišla s vlastním řešením. Důležité však je, že větší část těchto vylepšení využijete při běžném používání. LG totiž přidalo kupříkladu vlastní poznámky, zápisník, obdobu Google Goggles, aplikaci ke stříhání videa nebo ryze praktické vylepšení typu automatické kontroly aktualizací systému. Na druhé straně například slovník na českém území zřejmě nevyužijete, protože český překladový slovník chybí.

Pojďme však dle pořadí abecedy. První na seznamu tak je aplikace Backup, která jak název napovídá, slouží k zálohování seznamu aplikací, kalendáře, kontaktů, nastavení systému apod. Před obnovením továrních dat je nutno soubor se zálohou přesunout do počítače či na jiné médium, jinak se samozřejmě smaže. Následně je potřeba ho nahrát zpět do telefonu a je možné okamžité obnovy. Samotný proces zálohování záleží samozřejmě na počtu zálohovaných položek. Může se tak protáhnout i na několik (desítek) minut.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zálohu provedete v několika jednoduchých krocích.

Pod Budík/Hodiny se skrývá krom možnosti nastavení alarmů na určitý čas a den i časovač, možnost sledování času v různých světových městech a stopky. Stopky navíc dokáží měřit jednotlivá kola (max. 100 mezičasů). Nezbytnou součástí je také přehledný e-mailový klient, který zvládá obvyklé funkce jako automatického stahování, manuální stažení příloh apod. Účet na Seznamu dokonce nastavíte, aniž byste museli ručně zadávat porty příchozích a odchozích serverů.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Budík je aplikace sdružující i jiné možnosti týkající se času. V režimu na šířku se e-mailový klient přizpůsobí rozměrům.

Nechybí ani jednoduchý Editor videa, když lze ke klipu přidat hudbu, proložit ho obrázky s nejrůznějšími přechody, či přidat textové popisy nebo vzkazy. Lze tak z několika klipů složit jeden menší film například z rodinného výletu. Možnosti aplikací není tolik, proto je výroba klipu intuitivní a přehledná. Pomocí aplikace Video Wiz můžete ve čtyřech krocích vytvořit vlastní hudební video. Pro představu, jak vypadá prostředí aplikací, poslouží následující screenshoty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Můžete se stát i amatérským střihačem.

Aplikace FileShare slouží k jednoduchému přenosu více souborů pomocí Bluetooth. Takto lze mezi jednotlivými zařízení přenášet obrázky, hudbu, videa i obyčejné dokumenty. Takové dokumenty lze vytvářet například v aplikaci Notebook. Ta slouží jako čistá elektronická čtvrtka papíru (ať to zní jakkoliv šíleně), na kterou lze psát pomocí softwarové klávesnice, ale i „ručně“ pomocí dotyků. Navíc na ni lze přiložit také multimediální soubory (obrázky, hudbu, videa). Jeden zápis v notebooku pak může mít i několik stránek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Propracovaný zápisník je dnes již téměř povinností telefonu s velkou úhlopříčkou.

Pokračovat lze dalším typem editoru textu, jímž je balík kancelářských programů Polaris Office 4, ve kterém lze editovat a prohlížet wordovské, excelovské i powerpointové soubory. Posledním v řadě podobných aplikací jsou Poznámky, jenž fungují jako klasický zápisník. Dojem dotváří také grafika opravdového bloku, na který lze tentokráte psát pouze prostřednictvím klávesnice. K textu lze ale znovu připojit i mediální soubory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Optimus G se snaží být také kancelářským pomocníkem.

Nyní se dostáváme k dvojici překladatelských aplikací, z nichž první je Quick Translator. Jedná se o obdobu Google Goggles, které jsou schopný naskenovat tištěný text v cizím jazyce a přeložit ho do jazyka jiného. Lze překládat samostatná slova, věty ale i větší odstavce. V posledním případě je však poměrně složité zachytit text, aby ho telefon správně rozpoznal. V online režimu je k dispozici i čeština, pokud byste však chtěli překladač využívat i offline, je nutné si stáhnout jeden z připravených slovníků, tam však ty české chybí. Stejný problém je i u aplikace Slovník, který lze využívat pouze offline a je tak nutné stáhnout příslušné slovníky. I zde české mutace chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V telefonu není nouze o všemožné správce (aplikací, běžících aplikací, souborů).

Další se souboru podobných aplikací sdružuje ty, které využívají vzdálených přístupů. Skrze aplikaci RemoteCall Service lze vzdáleně ovládat váš smartphone skrze jiné zařízení. SmartShare pak poslouží ke sdílení galerie „Géčka“ v domácí síti. To vše prostřednictvím DLNA technologie. SmartWorld je privátní obchod aplikací, her nebo videí speciálně pro zařízení LG. Musím se však přiznat, že to byla jedna z prvních aplikací, které jsem odinstaloval, protože jak to tak bývá, kvalita takových aplikací a her nebyla příliš vysoká.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG nezapomíná na to, že dnes je možné mít propojený celý domov
 

K přehledu o všech vámi nainstalovaných aplikací, souborů v paměti, běžících aplikací a stažených položek je připraveno několik aplikací, které tyto aktivity sledují a přehledně zobrazují. Tím se dostáváme na konec dlouhého seznamu speciálních aplikací. Na závěr je třeba zmínit ještě přítomnost úkolovníku a aplikace pro Záznam zvuku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon lze využít také jako diktafon.

LG Optimus G obsahuje také několik funkcí, které ve většině ostatních zařízení nenajdete. LG se nechalo inspirovat například Samsungem a přidala funkcí Chytrá obrazovka, která detekuje činnost vašich očí, a pokud rozpozná, že se díváte na displej, automaticky ho nechá zapnutý. Již dříve jsem hovořil o Úsporném režimu, který dokáže mírně prodloužit výdrž telefonu. Díky přítomnosti NFC lze využít funkce Android Beam ke snadnému přenosu souborů použitím právě této technologie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přepnutí do Úsporného režimu lze nastavit také automaticky při určitém stavu baterie.

Na závěr nelze opomenout QSlide aplikace. Mezi ty patří Videopřehrávač, Internet, Poznámky, Kalendář a Kalkulačka. Specifické jsou tím, že je lze zobrazit na obrazovce i ve chvíli, kdy máte zobrazenou aplikaci jinou. Tyto aplikace jsou zobrazeny formou oken, které lze zvětšovat a jinak uzpůsobovat. V každé z uvedených aplikací je speciální softwarové tlačítko, které rychlou volbou zmenší podporovanou aplikaci do menšího okna.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
QSlide aplikace lze spustit přímo z roletky. 

Témata článku: LG, , , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), LG Nexus 4, LG Optimus, LG Optimus G, LG Optimus G Pro, Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z, Tištěný text, Pohodlné užívání, Boří,