LG Optimus L3: hranatý prcek s výdrží [recenze]

LG Optimus L3 patří do rukou méně náročných uživatelů. Má však Wi-Fi, rychlá data, kvalitní zpracování, příjemný design a oslovit může i cenou.
Kapitoly článku

Základ pro Android 2.3

Jak už jsme si řekli, LG Optimus L3 patří k smartphonům s nižší výbavou. Od toho se odvíjí také výkon. Pod kryty tiká procesor s taktem 800 MHz, kterému sekunduje operační paměť RAM s kapacitou 256 MB. Pro data uživatele je připraven vnitřní paměťový prostor 1 GB, na ukládání aplikací je ve vnitřní paměti vyhrazeno pouze 157 MB. Rozšířit paměť můžete pomocí karet microSD o dalších až 32 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní plocha a notifikační roleta v podání grafického prostředí Optimus UI 2.0

Rychlost telefonu i jeho odezva v prostředí nás příjemně překvapila. Výrobce si odpustil kýčovité (a hlavně na výkon grafiky náročné) animace, za což ho musíme jednoznačně pochválit. Méně je někdy více, v případě LG Optimus L3 to platí dvojnásob. Nemá totiž výkonu na rozdávání. Z toho důvodu také výrobce zvolil tradiční Android 2.3 Gingerbread. Aktualizace na nejnovější Android 4.0 Ice Cream Sandwich se vzhledem k obsaženému hardwaru neplánuje, Gingerbread s osvědčenou nadstavbou Optimus UI 2.0 smartphonu naprosto vyhovuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace v hlavní nabídce lze rozdělit do uživatelsky vytvořených a pojmenovaných podskupin

Z další výbavy musíme zmínit konektivitu. V této oblasti se LG Optimus L3 kromě GPRS a EDGE spoléhá i na HSDPA s rychlostí 3,6 Mb/s. K dispozici je samozřejmě Wi-Fi, která podporuje standardy 802.11 b/g/n. Potěší i přítomnost Wi-Fi hotspotu, díky kterému můžete prostřednictvím bezdrátového připojení sdílet mobilní internetové připojení s dalšími Wi-Fi zařízeními. Na krátké vzdálenosti poslouží Bluetooth 3.0 s A2DP a microUSB konektor, pomocí kterého se novinka připojuje k počítači a zároveň dobíjí. Za zmínku stojí integrovaná GPS s asistovaným startem, které využijete například při brouzdání Google mapami. Díky šikovně zpracované notifikační roletě, která vedle zmeškaných událostí obsahuje i rychlé přepínače modulů, se pro vypnutí Wi-Fi nebo zapnutí tichého režimu vyzvánění nemusíte brodit hluboko do nastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka nastavení a základní informace o systému

Dostatek aplikací

Optimus L3 bez potíží plní i svůj primární úkol - telefonování. Zvuk v reproduktoru je dostatečně hlasitý, jeho čistota je spíše průměrná. Na zvuk si nestěžovala ani protistrana, takže hodnotit jako bezproblémový můžeme i mikrofon. K psaní SMS nebo MMS zpráv slouží virtuální klávesnice, která je vzhledem k malé úhlopříčce displeje opravdu titěrná. Pokud máte větší prsty, vyzkoušejte si raději psaní na klávesnici ještě v prodejně před nákupem telefonu. K psaní e-mailů slouží vestavěný klient, který zvládne většinu úkonů včetně posílání a stahování příloh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč v podání na výšku i na šířku. Kvůli slabšímu hardwaru chybí flashové prvky

LG Optimus L3 těží ze síly Androidu. Díky internetovému obchodu Google Play můžete doinstalováním aplikací třetích stran vyřešit prakticky jakýkoli softwarový nedostatek nebo chybějící funkci. Omezením je pouze zmiňovaný slabší výkon, který telefonu nepovolí spuštění některých graficky náročných her. Oblíbené Angry Birds si ale bez obav zahrajete. Jinak na vás čeká plnohodnotná výbava. Samozřejmostí je kalendář, kalkulačka, poznámky či editor dokumentů. Budík či hlasový záznamník zřejmě ani netřeba jmenovat. Novinka přichází s celým zástupem předinstalovaných aplikací z dílny Google. V nabídce najdete například aplikaci sociální sítě Google +, Gmailu či YouTube.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galerie, obchod Google Play a kalendář

Podobně je to v oblasti multimédií, kde nechybí hudební přehrávač s knihovnou, která třídí skladby podle interpretů, alb či názvu. Nechybí také FM rádio, na jeho poslech je však nutné připojit k telefonu sluchátka, které slouží jako anténa. Kvalita zvukového výstupu do sluchátek je dobrá, výhrady nemáme ani k podání zvuku hlasitého reproduktoru. Vestavěný videopřehrávač si poradí s celkem širkou škálou formátů včetně DivX/Xvid, limitem je ale slabší grafika Adreno 200, jež některá videa s vyšším rozlišením prostě odmítne zpracovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je sama o sobě šikovně provedená, při psaní ale budete limitováni fyzickou velikostí displeje

Foťák z povinnosti

LG Optimus L3 je vybaven fotoaparátem s rozlišením 3 megapixely. Fotoaparátu chybí automatické zaostřování i přisvětlení pomocí LED blesku. Přítomna není ani hardwarová spoušť fotoaparátu, takže pokud půjdete něco fotit, budete muset vstoupit do hlavní nabídky, případně si na domovskou obrazovku umístit příslušný odkaz. Díky integrovanému akcelerometru je možné fotit pohodlně na výšku i na šířku. Foťák LG Optimus L3 dokáže vyhotovit záběry s maximálním rozlišením 2 048 × 1 536 pixelů. Nahrávání videa je možné ve VGA rozlišení při 24 fps.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhledem k chybějícímu mechanickému tlačítku fotoaparátu je nutné použít virtuální spoušť

Kvalitou záběrů patří LG Optimus L3 k slabšímu průměru. Zaostává zejména při focení makra a velké problémy má rozhodně i v slabších světelných podmínkách. Během dne v exteriéru dokážete vyhotovit alespoň jakžtakž použitelné fotky. Také o videu platí, že slouží pouze k zachycení všedních momentů a na obrazovce počítače byste se s nahrávkami neměli příliš chlubit. L3 má zkrátka jiné priority než být nejlepším fotomobilem nebo kamerou.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tvrdá konkurence

Mezi tyto priority patří nabídnout za co nejpříznivější cenu základní chytrou výbavu v líbivém kabátku. A tato kritéria LG Optimus L3 bez výhrad splňuje. Nesnaží se hrát si na výkonné multimediální centrum. Je určen pro mladší, začínající uživatele se smartphony, mezi jeho cílovou skupinu se klidně mohou počítat ženy a dívky. Své majitele L3 potěší dobrou konektivitou, dlouhou výdrží a svižnými reakcemi. Na druhé straně zamrzí slabší displej, který i s přihlédnutím k cenovce mohl být o třídu lepší, či méně kvalitní fotoaparát.

Klepněte pro větší obrázek
LG Optimus L3 je povedený, ale mezi konkurencí to nebude mít lehké

Pokud ale všechno převedeme na řeč peněz, za Optimus L3 zaplatíme něco málo přes tři tisíce korun. To je jistě příznivá částka, ale je třeba mít na paměti, že v segmentu nejlevnějších Androidů panuje ostrá konkurence. Hlavním protivníkem bude jeden z nejlépe prodávaných smarphonů u nás, Samsung Galaxy Y, který má podobnou výbavu, ale nudnější design. Sony Ericsson může nabídnout za srovnatelnou cenu svůj loňský model Xperia Mini. Huawei, specialista na levné Androidy, má stále v nabídce svůj stylový Ideos X3 nebo jen o fous dražší Sonic. LG Optimus L3 tedy určitě nebude mít na růžích ustláno, ale své příznivce si jistě najde.

Témata článku: LG, , , , , Huawei Ideos X3, LG Optimus, LG Optimus 4X HD, LG Optimus L3, LG Optimus L5, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, Hrana, Podprůměrné rozlišení, Virtuální spoušť, Primární úkol, Hra, Nejslabší článek, Drobné písmo, Celý zástup, Mini SIM, Velká pozornost, Vypnutí wi-fi, Oblý tvar,