LG Optimus L3 II, L5 II a L7 II: povedená rodinka [recenze]

Tři bratři, to jsou modely LG Optimus L3 II, L5 II a L7 II. Celá L-Series dospěla, k dobrému z první generace nabízí něco navíc a drží si rozumnou cenu.

Adresář: díky za abecedu

Seznam kontaktů a celkové provedení adresáře je jedním z míst, kde jsou přílišné zásahy výrobce na škodu. Proto je dobře, že i v LG si toto vzali k srdci a v adresáři nic speciálního nevymýšleli. Oproti čistému Androidu zde tak najdeme minimum změn. Kontakty lze řadit standardně dle jména nebo příjmení, zobrazit můžete kontakty ze všech vašich synchronizovaných účtů. V aplikaci kontaktů lze listovat mezi číselníkem, výpisem hovorů, adresářem, skupinami a oblíbenými kontakty. Vše je jasně odděleno a ve výpisu hovorů nechybí drobné piktogramy pro lepší orientaci. V samotném adresáři zase musím pochválit postranní lištu s písmeny pro rychlejší orientaci a navigaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přijetí a odmítnutí hovoru je s dostatečně velkými tlačítky, stejně tak jako číselník

Co se týče obrazovky příchozího a odchozího hovoru, interakce probíhá za pomocí stisku dostatečně velkých tlačítek. Pokud je ale telefon zamčený, probíhá interakce za pomoci tažení, což v kombinaci s předchozím způsobem působí nejednotně. Na kartě příchozího hovoru najdeme obvyklou trojici přijetí, odmítnutí a odmítnutí hovoru pomocí SMS zprávy, na kartě odchozího hovoru nesmí chybět tlačítka pro zobrazení číselníku, pro hlasitý odposlech či aktivaci Bluetooth sady. Ke kvalitě hovoru nemám žádné výtky, a to ani u jednoho z modelů. Hovorové sluchátko je dostatečně hlasité, odrušovací mikrofony též pracují spolehlivě a ani L3 II, který sekundární mikrofon nemá, netrpí sníženou kvalitou hovoru.

Na zprávy s uskočenou tečkou

Psaní zpráv a celkově chování aplikace Zprávy probíhá úplně normálně. Zprávy se samozřejmě řadí do konverzací, můžete si zvolit režim zadávání, našeptávání slov, lehce ovlivnit rozložení klávesnice, nastavit režim oprav, jednoduše připojit přílohu a vytvořit tak multimediální MMS nebo psát na šířku či na výšku. Velice kladně hodnotím odpočet znaků do konce zprávy v obou režimech, a to už od počátku psaní zprávy. Při zadávání příjemce probíhá přímo hledání, takže nemusíte znát přesnou podobu čísla. Při hledání příjemce zadáváte znaky na QWERTY klávesnici, ale adresář je prohledáván i v režimu čísel a to tak, jak jednotlivá písmena odpovídají číslům na alfanumerické klávesnici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V aplikací Zprávy chválím odpočet zbývajících znaků od prvního napsaného písmene

Na klávesnici v modelech Optimus se mi nepsalo vůbec špatně, pokud tedy pominu prohranou bitvu s titěrnými klávesami na L3 II, kterému z již tak malého displeje ubírá řádek našeptávání. I přes relativně blízko k sobě usazené klávesy se chybovost zadávaného textu pohybovala v únosných mezích, autokorekce a našeptávání slov fungovalo také v pořádku. Jedinou výtku mám k tlačítku tečky, které uskočilo na pravou stranu od mezerníku, takže jsou tlačítko tečky a čárky společně napravo. Jedná se ale jen o drobný nezvyk, který případně vyřeší alternativní klávesnice. Čistě kosmetická kritika míří k možnosti vkládat emotikony. Neděje se tak přes tlačítko klávesnice, ale přes senzorové tlačítko kontextové nabídky, a nabídka emotikon je spíše odstrašující, nežli příkladně vyjadřující emoce.

Kancelářský standard

V této cenové kategorii nemůžeme čekat plnohodnotný kancelářský balík s možností dokumenty editovat a vytvářet. Spíše stojí za to ocenit, že i tak levný telefon, jako je L3 II, nabízí kancelářský balík. Je jím shodně pro celou trojici aplikace Polaris Viewer 4, který zvládá poslední dokumenty, oblíbené dokumenty a měnit režim zobrazení. Pochvalu zaslouží i kalendář. Na L3 II je to sice nouzovka, kdy na celý displej je roztažen jen měsíční (denní, týdenní, agenda) náhled, na zbylých dvou už je v horní části napevno měsíční zobrazení, a ve spodní části volíte mezi agendou a dalšími typy zobrazení. Samozřejmé je i barevné rozlišení více kalendářů a synchronizace s více účty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Polaris Viewer 4 a lehce upravený kalendář

Z dalších klasických aplikací jsou samozřejmě přítomny stopky, časovač, budík, kalkulačka, aplikace pro poznámky a pro úkoly, hlasový záznamník, hlasové vyhledávání, správce aplikací, správce souborů, správce stahování, speciálně pro L7 II správce úloh a všem společná aplikace kontrolující aktualizace softwaru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budík, stopky, odpočet, kalkulačka, aplikace poznámek a aplikace úkolů 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záznamník, správce aplikací, správce souborů, aktualizace softwaru, počasí AccuWeather.com a funkce QuickMemo 

Z dalších stojí zmínit počasí od AccuWeather.com, již známou aplikaci QuickMemo, speciální aplikace pro LG v obchodě SmartWorld a aplikace SafetyCare, která v určité situaci dovede automaticky varovat vaše známé. Nejvyšší L7 II si potom ještě mezi bonusovými aplikacemi přináší bezchybný QuickTranslator, tedy překladač skrze fotoaparát, RemoteCall Sevice pro vzdálenou diagnostiku, textový slovník s jednou jazykovou dvojicí zdarma a SmartShare pro sdílení souborů mezi DLNA zařízeními.

Hudba a web: při starém i při novém

Ani LG se nevyhnulo schizofrenii Internetu a Google Chrome, respektive Hudbě a Hudbě Play. První jmenovaná dvojice je obsažena ve všech třech telefonech, druhá dvojice jen v L7 II, ostatní dva tedy Hudbu Play od Googlu neobsahují. Opět přikládám jen srovnání pomocí screenshotů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížeč Internet vs. prohlížeč Google Chrome 

Dále obsažená aplikace Videa slouží jako přehrávač videosouborů, ty natočené se společně s fotografiemi ukládají v galerii. Ta dokáže třídit fotografie podle alb, lokality či času pořízení a zvládá i jednoduché úpravy, jako je oříznutí a otočení, odstranění červených očí, aplikace filtrů, projasnění či zatmavení scén a vyhlazení obličejů. Všechny tři telefony také obsahují FM rádio, které umí vyhledávat stanice, nastavit automatické vypnutí přehrávání a ani RDS mu není cizí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace pro videosoubory, galerie, jednoduchá úprava fotografií a rádio 

Zvukový projev celé trojice telefonů skrze 3,5 mm Jack lze označit jako průměrný, bez zbytečných přesahů ve výškách nebo hloubkách. Dodávaná sluchátka za moc nestojí, takže si zřejmě brzo seženete vlastní, možná i proto, že ty dodávané neuvěřitelně špatně padnou do uší. Hlasitý výstup u L3 II skrze hovorový reproduktor je opravdu hlasitý, avšak až příliš plechový. Ve své kategorii ale nehraje vůbec špatně. L5 II má hlasitý výstup asi nejlepší z celé trojice. Je nejvyrovnanější a na rozdíl od lepšího L7 II se nesnaží přílišnou hlasitostí nahrazovat kvalitu tam, kde jí není dostatek.

Témata článku: LG, , , , , , LG Optimus, LG Optimus L3, LG Optimus L3 II, LG Optimus L3 II Dual, LG Optimus L5, LG Optimus L5 II, LG Optimus L5 II Dual, LG Optimus L7, LG Optimus L7 II, LG Optimus L7 II Dual, Xvid, Rod, Útroby, Senzorové tlačítko, Stříbrné logo, Hlasitý výstup, Levný samsung, Praktické řešení, Automatické vypnutí,