LG Optimus L5: pracant s kompromisy [recenze]

LG Optimus L5 přichází s kontroverzní výbavou. K Androidu 4.0 a dalším šikovnostem přidává pomalý hardware a zbytečné chyby.
Kapitoly článku

Fotoaparát a multimédia

Fotoaparát na zadní straně Optimusu L5 jde ruku v ruce s LED diodovým bleskem, který na vzdálenost do dvou metrů odvádí svoji práci velmi dobře. Čočka 5Mpx fotoaparátu, s níž pořídíte snímky o maximálním rozlišení 2 560 × 1 920 bodů, bohužel není nijak zapuštěna, takže může dojít k nechtěnému poškrábání. Samotnému se mi to sice nepovedlo, ale to jen proto, že po zkušenosti s (ne)odolností předního skla displeje už jsem byl na foťák velmi opatrný.

Klepněte pro větší obrázek
Čočka foťáku není zapuštěná a hrozí tak její poškrábání

Optimus L5 disponuje autofokusem i širokou škálou nastavení. Korigovat můžete vyvážení expozice, nastavit režim sekvence či panorama, aktivovat blesk a pod ozubeným kolečkem nastavení dále naleznete režim scény, hodnotu ISO, vyvážení bílé, barevný efekt, samospoušť a další volitelné položky. K fotoaparátu mám tři výtky. Nejprve nejde nijak vypnout zvuk závěrky, dále pak chybí hardwarová spoušť, a v opravdu tichých podmínkách při přeostřování uvnitř telefonu jaksi cvaká. Pokud tedy nebudete někoho šmírovat, asi vám ani jedna věc nijak zvlášť vadit nebude. Pochvala naopak míří k přetáčení piktogramů jednotlivých voleb na displeji do směru, ve kterém telefon zrovna držíte.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Makro i fotky s bleskem dopadly na jedničku, zato při špatných světelných podmínkách fotky šumí, až to hezké není

Z prostředí fotoaparátu a samozřejmě i z hlavní nabídky telefonu se dostanete do galerie. V ní se fotky řadí do alb podle času, nebo podle lokality pořízení (se zapnutým GPS tagováním). Fotografie lze následně mírně upravit, žádný Photoshop ale nečekejte. V telefonu po aktualizaci potěší funkce QuickMemo, která v každém místě, kde lze stáhnout stavovou roletku, pořídí screenshot, na kterém se můžete graficky vyřádit dle libosti. Prst používáte jako stylus a kreslíte si. O natáčeném videu snad nemá ani cenu se zmiňovat, neboť jeho kvalita při rozlišení 640 × 480 bodů znamená mizérii. Vestavěný přehrávač potom podporuje formáty AVI, MP4 a 3GP.

Ukázkové video pořízené fotoaparátem:

To hudební přehrávač odvede svoji funkci přesně tak, jak má. Neoplývá sice nějakými extra schopnostmi, ale playlisty, alba či umělce spolehlivě rozezná a nesmí chybět ani náhodné/opakované přehrávání. Hlasitý reproduktor i 3,5 mm jack hodnotím z hlediska kvality přednesu nadprůměrně, jenom jsem měl subjektivní pocit, že některé tóny telefon přednesl moc „pleskavě“. Jinými slovy basy a hlasitý reproduktor nejdou moc dohromady. Rádio jinak než se sluchátky nezahraje, k ničemu jinému ale ani není. Bohužel nedisponuje funkcí RDS, natož pak nějakým nahráváním. Jediné, co umí, je automaticky vyhledat a uložit dvacet stanic, které si můžete sami pojmenovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vestavěné rádio a hudební přehrávač

Kompletní konektivita

Společnost LG do Optimusu L5 přidala sice nějaké aplikace navíc, většinou jde ale o dublování nativních aplikací Googlu. Docela zajímavý je SmartWorld, odkud můžete stahovat aplikace přímo od výrobce. S přítomností NFC v telefonu se pojí aplikace LG Tag+, která spolupracuje s NFC štítky. Ty od LG jsme ale k dispozici neměli, ty ostatních výrobců, stejně jako třeba NFC sluchátka od Nokie, se přihlásily jen jako neznámé zařízení bez možnosti další interakce. Zato GPS čip mě mile překvapil. I bez použití a-GPS se fixace satelitů v husté městské zástavbě pohybovala v hodnotách okolo půl minuty, s použitím dat pak v řádech vteřin. K navigaci a dalšímu potom slouží obligátní Google Maps.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mapy od Googlu potěší především satelitním pohledem, či zobrazením bodů zájmu

Jak jsem již nastínil výše, Optimus L5 disponuje funkcí Wi-Fi Hotspot, díky níž dokáže do okolí šířit data od operátora. Wi-Fi podporuje klasické standardy b/g/n, Bluetooth s A2DP je v telefonu obsažen ve verzi 3.0. Komunikace s PC přes USB probíhá bez problémů, a to, co v PC nenajdete, s lehkostí stáhnete a nainstalujete z Google Play Store. Internetový prohlížeč nabídne příjemnou práci se záložkami, stránky zobrazuje plnohodnotně a nabízí možnost uložit si obsah k pozdějšímu offline čtení. I když je ale na displeji relativně malé množství bodů, při rychlejším scrollování či gestech pinch-to-zoom je slabší hardware znát, a tak vykreslování lehce trvá. O technologiích GPRS, EDGE, UMTS snad netřeba se zmiňovat, HSDPA je potom omezeno na maximálních 7,2 Mb/s.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížeč lze charakterizovat heslem: „malý, ale šikovný“. Jen klávesnice zabírá do výšky víc místa, než by se nám líbilo

Měl přijít dřív

LG Optimus L5 není a ani nechce být špičkově vybaveným smartphonem. S poměrně atraktivní cenovkou 5 000 korun dokáže překvapit Androidem ve verzi 4.0, technologií NFC, funkcí Wi-Fi Hotspot a zaujmout lehce neotřelým designem. Bohužel také ale dokáže rozzuřit černou obrazovkou ve chvílích, kdy telefon nestíhá, špatnou ochranou displeje či nízkým rozlišením displeje samotného.

Klepněte pro větší obrázek

To však neznamená, že je to špatný telefon, rozhodně ne. Optimus L5 si dokážu představit jako smartphone pro nenáročné, kteří chtějí větší displej, než nabízejí ryze low-endové smartphony s Androidem. Mobil je vhodný i pro aktivnější používání s dobrým pocitem, že majtel nemusel zaplatit velké peníze za víc pixelů, jader a dalších „víc pruhů, víc Adidas“.

Proti konkurenci to ale Optimus L5 nebude mít lehké. Na trh přichází později, než bylo plánováno, a díky tomu se mu jako konkurenti staví i přístroje, které při svém uvedení stály o nějaký ten tisíc víc. Pokud vám nevoní LG jako značka, sáhněte po alternativním HTC Desire C, ale v rychlosti prostředí si nepomůžete. Pokud chcete lepší výkon, nabízí se Huawei Ascend G300. Proti Optimusu L5 získáte dravého koně, ale zase v nudnějším kabátu. Alternativní operační systémy zastupují smartphony od Nokie. Symbianový model Nokia 603 nabídne srovnatelný uživatelský komfort na menším displeji, a toužíte-li po inovaci, ani Lumia 610 s Windows Phone nemusí být krok vedle.

Témata článku: LG, , , , , HTC Desire, HTC Desire C, Huawei Ascend G300, LG Optimus, LG Optimus L3, LG Optimus L5, LG Optimus L7, Nokia 603, Nokia Lumia 610, Jednotlivý kart, Dobrý pocit, Fruit Ninja, Hraniční hodnota, Pouhý dotyk, Designová linie, Případ nákupu, Adidas, Komp, Vestavěný přehrávač, Klasický smartphone,