LG Optimus L9 II: rovnováha v plastu [recenze]

Na pohled nenápadný smartphone se během testu vyloupl v černého koně střední třídy. LG Optimus L9 II má výborný displej i dostatečný výkon.

Překvapivě výkonný

LG nadělilo vůdci L-Series poměrně slušnou hardwarovou výbavu. Qualcomm dodal čipset Snapdragon 400 a v něm dvoujádrový procesor Krait 300 o taktu 1,4 GHz. O grafiku se stará čip Adreno 305. Ve specifikacích uvádí výrobce velikost paměti RAM 1 GB, z této kapacity je po startu telefonu dostupných zhruba 200 až 220 MB a obsazených je až 600. Přestože se volná paměť může jevit jako dost malá na rutinní provoz a nedostačující na hraní her, telefon nás přesvědčil o opaku.

Bezproblémové je hraní her jako Shadow Gun, Dead Trigger nebo Real Racing 3, stejně tak běží plynule několik simultánně spuštěných aplikací. Jediná výtka v ohledu výkonu putuje směrem ke startování mobilu. Tato činnost zabere zhruba 10 sekund a po tuto dobu je telefon takřka zamrzlý zásluhou pomalého načítání všech potřebných modulů systému. Pak už jde ale všechno jako po másle a spouštění aplikací je svižné stejně jako chod celého prostředí. Pokud aplikace po jejich používání raději vlastnoručně ukončujete, abyste uvolnili paměť jiným, L9 II tuto možnost nabízí prostřednictvím vestavěného ukončovače.

Kromě již zmíněných her jsme otestovali telefon i prostřednictvím několika benchmarků, jejichž výsledky jsou zaznamenány v tabulce níže. Zkouškou prošly všechny hardwarové komponenty zařízení od procesoru, přes interní a RAM paměť až po grafický čip. Po zhodnocení celkového výkonu telefonu jej řadíme do kategorie mezi vyšší třídu. Telefon za to vděčí z největší části samozřejmě pokročilému čipsetu vyrobenému 28nm technologií.

Výsledky benechmarkových testů:

AnTuTu11 141
Linpack singlethread116,435
Linpack multithread198,198
Quadrant4 349
CF-bench native8 752
CF-bench java5313
CF-bench overall6 688
3D Icestorm4 381
3D Icestorm Extreme2 136

Co se týče interní paměti sloužící jako úložiště pro stažený, případně importovaný obsah, nečekejte žádná závratná čísla, spíše naopak. Instalovaných je v útrobách telefonu 8 GB paměti, z ní je uživatelsky přístupná jen polovina. Pokud potřebujete pro svou hudbu, fotky, videa, hry nebo jakákoli jiná data dodatečný prostor, budete muset použít microSD kartu. Telefon zvládne kooperovat s kartou o maximální velikosti 32 GB.

Host do mobilu

Stejně jako většina chytrých telefonů současnosti využívá i LG Optimus L9 II operační systém Android. Na verzi 4.1.2 Jelly Bean je pak posazena nástavba z dílen výrobce, uživatelské rozhraní LG UI 3.0. Prostředí telefonu bylo díky němu během testování uživatelsky přátelské, přehledné a intuitivní. Zamykací obrazovka nabízí hned několik režimů zobrazení informací včetně čtyř modifikovatelných zástupců aplikací pro jejich rychlé spuštění. Po rozsvícení displeje a stisku tlačítka Domů na vás vyskočí dálkový ovladač elektroniky. Můžete ho tak mít po ruce hned a bez hledání v hlavním menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka nabídne řadu rychlých spuštění • grafický efekt odemykání odhaluje část pohotovostní plochy

Pohotovostní režim nabídne minimálně jednu a maximálně sedm ploch, z nichž můžete kteroukoli nastavit jako výchozí. Ať už budete na první, druhé nebo třeba šesté ploše, bude vás neustále provázet sada ikon ve spodní části obrazovky. Jednu až pět jich můžete umístit dle vlastního uvážení, poslední sloužící pro vstup do hlavní nabídky bude přítomná vždy. Všemi plochami lze cyklicky procházet. Notifikační lišta nabídne kromě obvyklých údajů i širokou škálu přepínačů. Najdeme mezi nimi jak ty klasické (například na bezdrátové moduly a vyzváněcí profily), tak i některé unikátní pro LG, jako je třeba spuštění grafických poznámek QuickMemo nebo dálkový ovladač QuickRemote.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní režim nabízí několik grafických variant rotace ploch

V notifikační liště najdeme i řadu miniaplikací, u kterých lze využít funkci QSlide. Tu LG Optimus L9 II sdílí s vlajkovou lodí LG G2. Nejen že L9 II umí spustit až tři miniaplikace zároveň, zvládne je i zprůhlednit. Tato funkce může přijít vhod, miniaplikace se totiž rády drží v popředí a blokují tak výhled na aplikace za nimi. Transparentní okno například využijete, potřebujete-li se dostat k datům ukrytým za vznášející se kalkulačkou nebo kalendářem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Volba domovské obrazovky z řady ploch je zcela na uživateli • notifikační lišta pojala širokou škálu přepínačů a rychlých spuštění aplikací

V hlavní nabídce čeká matice ikon seřazených abecedně nebo podle data stažení. V horní části menu nechybí tři záložky, které určují typ zobrazených aplikací, případně widgetů. Ozubené kolečko spouští editační režim a kontextová klávesa dovoluje krom jiného i změnu počtu zobrazených aplikací na jedné kartě. Mřížka o rozměrech 4 × 5 ikon je definována jako režim velkých ikon a jak říká sám telefon, pokud si vyberete, že chcete „zobrazit malý ikony“, poskočí počet sloupců a řádků na 5 × 6. I přesto, že jsou ikony dost barevné, a tvarově různorodé, dá se v nich najít požadovaná aplikace poměrně rychle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Menu umí zobrazit na jedné kartě dvacet až třicet ikon • zařízení umožňuje spustit maximálně tři miniaplikace zároveň

Zmíněný QSlide není jedinou funkcí, kterou modely L9 II a G2 sdílejí. Další z nich je i takzvaný Guest Mode, česky Režim Host. Jedná se o jednoduchou aplikaci, díky které můžete hodit za hlavu strach z nechtěného zhlédnutí osobního obsahu telefonu, pokud jej někomu zapůjčíte. Vlastně se nemusíte bát o žádný obsah, kterému nepovolíte prohlížení. V aplikaci stačí zadat gesto pro odemknutí telefonu hostem a nastavit aplikace, které může návštěvník vašeho telefonu používat. Upřímně si moc nedovedu představit, že bych někomu věřil natolik, abych mu půjčil mobil, ale ne zas tolik, aby měl přístup do jeho celého obsahu. Třeba se ale najdou jedinci, kteří tuto funkci upotřebí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V Režimu Host lze nastavit spustitelné aplikace • telefon obsahuje nativní ukončovač aplikací

Témata článku: LG, , , , , , Alcatel One Touch Idol, LG G2, LG Optimus, LG Optimus L3, LG Optimus L3 II, LG Optimus L3 II Dual, LG Optimus L7, LG Optimus L7 II, LG Optimus L7 II Dual, LG Optimus L9, LG Optimus L9 II, Nokia Lumia 625, ZTE Grand S, ZTE Grand S Flex, Nainstalovaná aplikace, Dlouhodobý poslech, Funkční tlačítko, Skupina lidí, Nepříjemné vrzání,