LG Optimus L9: velký displej za málo peněz [recenze]

Už od krabičky se tváří jako drahý elegán, přesto z vaší peněženky nevysaje moc peněz. Nejvyšší člen řady L-Style se až na drobné chybky povedl.

Na některá multimédia raději dvakrát

Není to situace jen u LG, že se mnohé aplikace vyskytují v telefonu dvakrát. Tak třeba Hudební přehrávač najdeme v telefonu jak poupravený od LG, tak výchozí nazvaný Hudba Play. Každý je laděn do jiné barvy a má jiné rozložení ovládacích prvků, ale zvládne třídit hudbu podle všech parametrů a přehrávat ji všemi způsoby. Obě aplikace mají také svůj widget v několika velikostech. Jediným rozdílem, který hraje do karet Hudbě Play, je uživatelsky nastavitelný ekvalizér. Ke kvalitě dodávaných sluchátek se sluší napsat jen to, že prostě hrají. Hlasitý reproduktor však hraje obstojně i ve vyšších hlasitostech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvakrát měř, jednou hrej

Stejně tak internetový prohlížeč najdeme v Optimusu L9 dvakrát. Jedním je prohlížeč upravený od LG, tím druhým je Google Chrome. První jmenovaný zvládá všechno, co byste od něj čekali, včetně uložení pro offline čtení, jako bonus navíc potom přidává možnost jednoručního zoomování za pomoci stisku tlačítka a naklánění telefonu. To sice Google Chrome neumí, naopak ale nabízí přívětivější uživatelské rozhraní a možnost synchronizace otevřených karet mezi PC a telefonem. Je také nepatrně rychlejší ve vykreslování stránek. Flashové animace na stránkách ale nezobrazí žádný z nich.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je libo prohlížeč základní, nebo Google Chrome? Nebo snad ještě jiný?

To Galerie je v telefonu pouze jedna, ta systémová. Dokáže snímky řadit podle času nebo lokality a nabízí rychlé možnosti úprav, jako je oříznutí či korekce expozice a barev. Stejně tak rádio je jen jedno. Stanice sice se zapojenými sluchátky vyhledá a zapamatuje si je, RDS už ale neumí. Alespoň si je však můžete sami přejmenovat, čímž chybějící RDS částečně nahradíte. Kdekoliv v telefonu je potom přítomý grafický náčrtník QuickMemo, který vyvoláte buď ze stavové lišty, nebo současným dlouhým stiskem tlačítek hlasitosti tam, kde lišta není. Výsledky vaší tvorby se potom ukládají do samostatné složky v galerii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S náčrtníkem QuickMemo si zaznamenáte cokoliv, kdykoliv

Fotoaparát v Optimusu L9 má rozlišení 5 Mpx (přední kamerka 1,3 Mpx a VGA video), automaticky ostří (i touchfocus) a dokáže si pomoci nadprůměrně svítivou LED diodou. V nastavení si zvolíte vše od scénických režimů přes ISO, kompenzaci expozice, režim ostření, vyvážení bílé a barevné efekty až po časovač spouště. Škoda jen, že nelze vypnout zvuk závěrky. Do fotoaparátu LG přidalo možnost pořízení fotografie jedním ze slov: Cheese, Smile, Whiskey, Kim-chi nebo LG. V praxi to ale funguje tak, že máte-li puštěnou hudbu, telefon cvaká jeden snímek za druhým. Stejné možnosti nastavení máte i u natáčení videa, což lze až ve Full HD rozlišení se snímkováním 30 fp/s. Chybí sice spouštění hlasem, naopak jsou tu ale efekty, které vaše video změní jak zrcadlové bludiště na Petříně.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Za slunečného dne fotí Optimus L9 lehce nadprůměrně, je-li ale zamračeno, chybí fotografiím výraznější detaily, fotky zbytečně šumí a zkreslují barevnou realitu. Makro fotky kupodivu vycházejí dobře, ale jen s bleskem.

Ukázkové video:

Připojí se všelijak

LG Optimus L9 disponuje všemi druhy konektivity, které byste si mohli přát. Bluetooth s A2DP profilem je ve verzi 3.0, nechybí NFC, Wi-Fi s funkci hotspot či DLNA. Z fyzických konektorů je zastoupen pouze microUSB a 3,5 mm Jack. Při připojení na internet vuyžijete teoretickou rychlost HSPA+ až 21 Mb/s, jinak Optimus L9 zvládá všechny standardní frekvence GSM i UMTS. Vestavěný GPS čip odvádí svoji práci velmi dobře a tam, kde nestačí, pomůže aGPS. Nikdy jsem neměl problém s nalezením polohy do deseti vteřin, často ani s vypnutým aGPS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V Google mapách nejvíce potěší výběr oblasti pro uložení podkladů do paměti na kompletní offline použití

Jako mapové podklady a navigace slouží Google Mapy, v nichž je užitečná například funkce uložení výřezu mapy pro celkovou pozdější práci offline. Nesmíme zapomenout zmínit senzorovou výbavu, která skýtá senzor přiblížení a natočení, nechybí ani elektronický kompas. A pokud by vás zajímaly sociální sítě, v telefonu najdeme klienta pro Google+ a widgety od LG pro Facebook a Twitter. Jakákoliv ostatní absence nebo preference jiných aplikací vás nasměruje do všudypřítomného Google Play store.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další aplikace stáhnete z Google Play

Konkurence? Ano i ne

Osobně dokážu Optimus L9 přesně zacílit. Jedná se o smartphone, jenž je určen pro lidi, kteří chtějí velký displej, ale nechtějí za něj hodně platit a proto také nepotřebují špičkový hardware. Jestli to tak myslel i samotný výrobce, těžko říct. Pokud tedy budeme brát telefon takto, s cenou okolo 8000,- Kč je konkurenční snad jen Huawei Ascend G600, který se v nejbližších dnech začíná prodávat. Ten nabídne papírově lehce výkonější procesor a fotoaparát, ale horší baterii nebo technologii displeje, navíc úhlopříčku pouze 4,5 palce. Jiná konkurence na trhu ale není, ostatní smartphony s takto velkým displejem totiž stojí více než 11 000 Kč.

Témata článku: LG, , , , , Huawei Ascend G600, LG Optimus, LG Optimus L3, LG Optimus L5, LG Optimus L7, LG Optimus L9, LG Prada 3.0, Velký, Celé tlačítko, Nejvyšší zástupce, Málo, M Pen, Luxusní vzhled, Špičkový hardware, Vestavěná GPS, Makro fotky, Pohodlné psaní, Zahraniční redakce, Největší telefon, ? Displej,