LG Optimus Pro: chytrý a levný pisálek [recenze]

Chytrých telefonů s QWERTY klávesnicí není dost. A když chcete zároveň levný mobil, abyste si na hledání vzali lupu. Naštěstí je tu LG Optimus Pro.
Kapitoly článku

Klávesnice hraje prim

Psaní kterékoliv textové komunikace je s plnohodnotnou QWERTY klávesnicí velmi jednoduché a díky její přítomnosti vám nebude softwarová klávesnice zabírat na displeji ani kousek. Tlačítka jsou od sebe dobře odděleny, a proto ani větší pánské prsty nebudou mít s psaním problémy. Klávesnice podporuje české znaky, které se zobrazí po delším podržení dané klávesy. Háčky a čárky ale zkracují délku textových zpráv, a tak stejně budete psát většinou bez diakritiky. Vítám také funkci, která v pravém horním rohu místa pro text ukazuje počet zbývajících znaků zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon obsahuje polohové čidlo a podle směru držení otáčí i displej

E-mailový klient je zde zpracován velmi dobře, rozhodně daleko lépe než u čistého Androidu. E-maily jsou přehledně odděleny dle dnů, kdy dorazily do vaší schránky a nezobrazuje se jich pouze 25, ale zobrazují se všechny, které vám přišly. Lze je řadit dle data, odesílatele, podle toho zda obsahují přílohu a samozřejmě klasicky podle toho, zda jsou přečtené či nikoliv. Díky speciálnímu mechanickému tlačítku ve spodní řadě se do tohoto klientu dostanete velmi rychle. K dispozici je také klasický klient pro Gmail. Další příjemným prvkem je zobrazování nepřečtených e-mailů v rohu samotné ikony klienta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
E-mailový klient

Organizování a správa souborů

Pokud se rozhodnete spravovat si v tomto telefonu svůj diář, budete mít příležitost v kalendáři, který je notně upraven od toho výchozího u Androidů. Lze zde jednoduše překlikávat mezi měsíčním, týdenním, denním zobrazení, stejně tak jako agendou všech událostí. Pokud máte v daný den něco naplánováno nebo je nějaký státní svátek, objeví se u měsíčního zobrazení v příslušném čtverečku dne modrý levý horní růžek. Přidávání jednotlivých událostí je pak velmi podobné tomu defaultnímu systémovému.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář a kancelářský balík Polaris Viewer

Z dalších kancelářských funkcí je připravena už pouze kalkulačka, ve které můžeme najít i pokročilejší funkce a záznam hlasu. Ostatní aplikace jako poznámky apod. si však můžete stáhnout z Marketu. Práci se soubory můžete provádět v předinstalované aplikaci Polaris Viewer, jež umožňuje vše, na co si běžný uživatel vzpomene, jako bonus vám umožní otvírat dokonce i soubory s koncovkou .zip. Upravený systém dále obsahuje také předinstalovanou aplikace LG World, kterou však asi většina z nás využívat nebude, protože slouží pouze k rychlému přístupu na web LG. Příjemnou funkcí je také možnost aktualizovat software OTA (over-the-air), tedy bez nutnosti připojit zařízení k počítači. Bojím se ale, že k tomu nikdy nedojde a upřímně řečeno ani není důvod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč, galerie a přehrávač videa

K zábavě je v telefonu určen mj. webový prohlížeč. Jedná se o klasickou androidní verzi, a tudíž se s ním zde nebudu tolik zaobírat. Zmíním jen, že prohlížeč podporuje zobrazování flashových prvků a funguje také přibližování obsahu stránky pomocí pinch-to-zoom. Stejně tak je na tom hudební přehrávač, jež dokáže přehrávat všechny běžné formáty hudby včetně MP3. Aby těch stejných prvků nebylo málo, tak se k nim přidává i přehrávač videí, který si ale s moc formáty neporadí, a tak neznámější, který zvládne, je MP4. K dispozici je také FM tuner, pro poslech rádia, k tomu je však nutné připojit sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač, FM rádio a diktafon

Vystihl mezeru na trhu

Fotoaparát u tohoto modelu vám zrovna neposlouží k focení panoramatických snímků, ale svou práci si odvede. S rozlišení 3MPix ale zázraky čekat nemůžete, bohužel jsme se nedočkali funkce automatického zaostřování. Příjemné bylo zjištění, že fotoaparát zvládne digitální přibližování. Umožní vám také fotit například v černobílých nebo sépiových barvách. Na funkci videokamery budete ale přepínat jen ve chvílí opravdové nouze, protože s rozlišení 640 × 480 pixelů už dnes opravdu neohromíte. Počet fotek i délka záznamu videa je poté závislá na volném místě na vaší paměťové microSDHC kartě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu a nastavení

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Díky přítomnému A-GPS čipu a předinstalované Navigaci od Googlu můžete C660, jak zní kódové označení tohoto telefonu, klidně použít i jako navigaci na kolo či do auta. S fixací polohy jsem byl poměrně spokojený, polohu to dokázalo zobrazit většinou do půl minuty. To, kde se právě nacházíte, můžete následně sdílet přes nainstalované klienty sociálních sítí Twitteru a Facebooku. Videa a zážitky z případných výletů můžete také rovnou nahrávat na YouTube přes příslušnou předinstalovanou aplikaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pohodlnou navigaci má telefon přece jen malý displej

Po několika dnech, kdy jsem měl možnost tento telefon vyzkoušet, můžu říct, že se samozřejmě nejedná o žádnou hvězdu mezi telefony, to ale vzhledem k jeho ceně ani nikdo nečeká. Svoji práci odvede jak má, sice občas trochu za delší dobu, než by se vám líbilo, ale odvede. Také si myslím, že LG se tento tah povedl, protože podobný telefon na trhu dlouho chyběl. Společnost na trhu mu nyní dělá o něco dravější korejský konkurent Samsung Galaxy Y Pro, který se prodává za podobnou cenu, tedy kolem 4 000 Kč.

Témata článku: LG, , , , LG Optimus, LG Optimus Pro, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, Samsung Galaxy Y Pro, Samsung Galaxy Y Pro Duos, Facebookový profil, Chytrý, Růže, Rozhodující faktor, Pro +, Dotykový model, PISA, Růžek, Podobný telefon, Hladký chod, Státní svátek,