LG PF50KS je nejmenší Full HD projektor. Baterie stačí i na celovečerní film

Přenosné projektory jsou prostě sexy: vezmete je s sebou kamkoli, třeba na dovolenou či na chalupu, abyste si dlouhé večery zkrátili skvělým filmem. Nebo je připojíte k herní konzoli a získáte doslova ohromný obraz.

Na český trh dorazily projektory s logem LG. Hned po prvních minutách víte, že nemáte tu čest jen s přejmenovaným produktem neznámé čínské fabriky, ale že si korejský výrobce dal záležet a uplatnil své zkušenosti ze světa televizorů.

Poprvé s Full HD

Nestává se často, abych si nebyl jistý parametry určitého produktu. Výrobce neudává – a panují dohady –, zda se uvnitř skutečně nachází nativní Full HD čip, nebo je tohoto rozlišení dosaženo rychlejším kmitáním zrcátek na DLP čipu (jak to dělají levnější 4K projektory). Nicméně: 4K vytvářené Full HD čipem jsem viděl a obraz byl při pohledu zblízka mírně nestabilní. Zde nic takového nepozoruji. A nejen to, nevidím ani typický problém DLP projektorů – rainbow efekt. A věřte, že jsem na něj hodně citlivý. Vždy se nejvíce projeví při skákání zrakem mezi obrazem a titulky.

Jindy než za úplné tmy se bohužel z obrazu těšit nebudete, a to vinou nízkého světelného výkonu. Po soumraku pak i 600 ANSI lm dokáže vykreslit pěkný obraz na dvoumetrové úhlopříčce. Klasická projekční vzdálenost vás přinutí umístit projektor dále, což bude v menších místnostech limitující. Na druhou stranu – u projektorů s krátkou projekční vzdáleností často narážím na problém korektního doostření v celé ploše obrazu, to je zkrátka pro lacinou optiku těžký úkol. LG jsem krásně doostřil v celé ploše obrazu. V nouzových podmínkách pomůže automatická korekce lichoběžníkového zkreslení, doporučuji se jí ale vyhnout, zbytečně obraz ořízne a stejně zůstane patrný nepravidelný jasnější rám.

Bohatá portová výbava

Na zadní straně překvapí nejen rovnou dvojice HDMI portů, ale především moderní USB-C, přes který lze pohodlně streamovat obraz z chytrého telefonu, tabletu či notebooku. Projektor má vestavěnou Wi-Fi, ale nechybí ani poctivý ethernetový konektor. Podporuje Miracast a streamování z mobilu přes vlastní aplikaci.

Vestavěné reproduktory jsou oprávněným cílem kritiky, zvuk je plochý, ostrý a třeba v efektových filmových trailerech máte problém porozumět mluvenému slovu. Řešení nabízí jak výstup na sluchátka, tak vestavěné Bluetooth, přes které jsem připojil bezdrátový reproduktor Sony SRS-XB10. Na první dobrou a bez jakýchkoli problémů.

Systém známý z televize

Důkazem, že na projektoru pracovali i inženýři z LG, je použití vlastního televizního rozhraní webOS 3.0. To přináší řadu výhod, především velmi příjemné a přehledné ovládání, k čemuž dopomáhá i pořádné dálkové ovládání.

Systém samozřejmě podporuje instalaci dalších aplikací, nicméně nejsou mezi nimi všechny, které bych očekával. Postrádám Netflix, chybí HBO GO, ocenil bych Kodi. Nechybí Plex, Voyo či Televize Seznam. U posledně jmenované jsem ale stejně zaznamenal problémy, docházelo k nepříjemnému trhání obrazu i zvuku. Výrobce neuvádí, jaký procesor projektoru podaroval, nebude však tak výkonný, jak by systém a jeho aplikace vyžadovaly.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Článek vyšel v zářijovém Computeru a tady máte verdikt šéfredaktora Jirky Kuruce.

Přehrávání z externích zdrojů, ať už přes HDMI či USB-C, bylo bez problému. Projektor nabízí tři úrovně jasu, přičemž na tu nejvyšší trpí nepřijatelnou hlučností. Avšak již druhá úroveň jas příliš neponíží, zato hlučnost klesne znatelně a patří jednoznačně k nejlepším mezi malými projektory. Pak se můžete těšit i na více než dvouhodinovou výdrž vestavěné baterie.

Novinka od LG se zkrátka povedla. Mezi přenosnými projektory nabízí nejlepší obraz, skvělou výdrž na baterii a vynikající možnosti připojení. WebOS má své limity, budete-li jako zdroj používat jiné zařízení, nenajdete vážnějších chyb.

Diskuze (9) Další článek: Xiaomi už nestačí prodávat se skvělým poměrem výkon/cena. Chce být i technologickým lídrem

Témata článku: LG, , , , , , , HD +, Full HD projektor, Čip, Ethernet konektor, F +, Celovečerní film, Aplikace, Kodi, Celá plocha, HBO go, SRS, Pro +, Film +, Obraz, Computer, Full HD, DLP, Ful HD,