LG se CES vydařil, oceněny byly tři mobily

Jihokorejské LG na CESu zabodovalo a jeden z oceněných mobilů se dostane i k nám. Těšme se na vysouvák se dvěma displeji.

Jak už jste jistě postřehli, v posledních dnech probíhal v americkém Las Vegas každoroční veletrh spotřební elektroniky (CES). K vidění bylo skutečně mnoho zajímavého, od plazmových televizí s vysokým rozlišením přes parní myčky na nádobí až k mobilům, stačí jen nahlédnout do specializovaného přehledu zpráv partnerského serveru Živě.cz. V tomto článku se podrobněji podíváme na trojici přístrojů z dílny LG, které byly mimo jiné oceněny Asociací pro spotřební elektroniku (CEA). Letošní veletrh je pro Jihokorejce vůbec vydařený, celkem bylo společnosti uděleno 14 prestižních cen za inovaci CES 2008 Innovations Awards. Asociace tím vyslovila uznání za vynikající kvalitu v oblasti designu a technologie výrobků LG, více se o zbylých třinácti oceněných produktech dočtete na naší partnerské AVmanii.

LG KF600: nejjasnější hvězda

V kategorii „Inovace“ získaly pro LG Electronics na veletrhu CES 2008 ocenění modely LG Voyager, Muziq a Venus. Jedinou novinkou, kterou lze očekávat i na evropském trhu je bohužel jen poslední jmenovaná Venus, neboli LG VX8800. Na starém kontinentu ponese ještě jiné označení – LG KF600. Dle slov výrobce vyniká Venus tím, že v sobě spojuje to nejlepší ze všech mobilních světů. Tento přístroj s výsuvnou konstrukcí bude k mání v černé a růžové barvě, vybaven je dvojí obrazovkou s interaktivní dotykovou navigací, hudebním přehrávačem, 2 Mpx fotoaparátem, videokamerou a slotem pro karty microSD. Aby podával perfektní výkon i na cestách, disponuje i funkcí Bluetooth a V CAST.

Samotný výrobce na Venus hodně sazí, je to přístroj který je do jisté míry revoluční. Má totiž něco, co jej od ostatních odlišuje. Na přední straně telefonu v zavřeném stavu totiž najdete hned dva displeje, ten spodní je dotykový a funkci tlačítek přizpůsobí tomu co se s telefonem právě děje. Po rozevření telefonu se samozřejmě ukáže standardní alfanumerická klávesnice, bez které se neobejdete. KF600 toho nabídne poměrně hodně, neumí ovšem pracovat v sítích třetí generace, což na druhou stranu nemusí spoustě tuzemských zákazníků vůbec vadit. Datová výbava v podobě GPRS/EDGE je na naše poměry dostačující, pro americký trh byl telefon ještě vybaven podporou CDMA. Na telefonu mne zaujala ještě doporučená cena, kterou uvádí výrobce. Cenovku 149,99 dolarů ale najdeme asi pouze v amerických obchodech, v Evropě odhaduji tuto cifru spíše v eurech.

Klepněte pro větší obrázek
Venus disponuje dvěma displeji, ten spodní je dotykový a slouží k ovládání telefonu

LG VX8800 ve zkratce

  • sítě a datové přenosy: GSM (900/1800/1900 MHz) / GPRS (class 10) / EDGE
  • rozměry a hmotnost: 101,2 × 50,7 × 14,1 mm, 94 g
  • displej: horní: TFT LCD s rozlišením 240 × 320 bodů, 262 144 barev, úhlopříčka 5,1 cm ; spodní: dotykový TFT LCD s rozlišním 176 × 240 bodů. 262 144 barev, úhlopříčka 3,8 cm
  • fotoaparát: rozlišení 2 Mpx, automatické zaostřování, 2× digitální zoom, záznam videa v rozlišení až 240 × 320 bodů
  • paměť: 64 MB vnitřní + slot pro kartu microSD o kapacitě až 8 GB
  • konektivita: Bluetooth 2.0, USB Mass Storage
  • výdrž baterie: 4 hod (hovor), 480 hod (pohotovost)
  • multimédia: přehrávač hudby, podpora formátů MP3, WMA, AAC, & AAC+, přehrávání videa (WMV, MP4, 3GP, 3G2)
  • další funkce: GPS, synchronizace adresáře, kalendáře, poznámek a úkolů, hlasový záznamník, 1 000 kontaktů, každý 5 čísel a 2 emailové adresy, Java, silný reproduktor pro přehrávaní hudby a další.

Voyager aneb americký sen

Vybavený sofistikovanou otevírací konstrukcí s klávesnicí QWERTY se LG Voyager pyšní novými pokročilými multimediálními funkcemi, které uspokojí milovníka hudby, vášnivého pisatele textových zpráv i televizního diváka. Zde je ovšem podotknou, že se jedná o amerického diváka a pisatele, přístroj je totiž určený pro tamějšího operátora Verizon Wireless, který provozuje síť CDMA. Zařízení disponuje dvěma displeji, oba mají rozlišením 400 × 240 bodů, oba jsou aktivní a oba mají úhlopříčku 7,1 cm. Rozdíl spočívá jen v tom, že vnější displej je dotykový. Díky technologii VibeTouch navíc vibracemi reaguje na ovládání prsty (že by se LG inspirovalo u Neonode?).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Voyager je jedním slovem zajímavý. I z hlediska ceny bude v Americe dostupný v podstatě každému

I tento přístroj má 2 Mpx fotoaparát s automatickým ostřením, umí natáčet video v rozlišení QVGA, podporuje karty microSD, jeho majitel ho může využít k poslechu hudby, prohlížení webu, organizaci času nebo třeba jako hlasový záznamník. Přístroj je oproti průměru větší a těžší. Při hmotnosti 133 gramů a rozměrech 118 × 54 × 18 mm to ale není zase tak strašné. Jeho cena se bude pohybovat okolo 300 dolarů, což je v přepočtu jen něco málo nad 5 000 Kč. V našich končinách by taková věcička přišla dle mého soudu nejméně na dvojnásobek.

Muziq: nechte hudbu hrát

Poslední oceněný kousek je zaměřen především hudebně. Telefon véčkové konstrukce je opět určen pro americký trh, tentokráte pro operátora Sprint. Nic to ale nemění na tom, že si rozumí jen se sítí CDMA. I Muziq, neboli LG LX570 nabídne atraktivní design, dva displeje, hudební ovládací prvek na přední straně přístroje, širokou podporu hudebních formátů, FM rádio, stereo zvuk, Bluetooth, 1,3 Mpx fotoaparát, podporu karet microSD. Muziq se už prodává, cena doporučená výrobcem činí baťovských 99,99 dolarů (asi 1 700 Kč).

Klepněte pro větší obrázek
Muziq je rovněž určen pro sítě CDMA a do Evropy se nedostane

MPH: americká telka v kapse

LG toho má na svědomí víc než „jen“ výrobu spotřební elektroniky. Pro podmínky amerických CDMA sítí spoluvyvíjela také systém mobilní digitální televize. Mobile-Pedestrian-Handheld (tedy přístroj do dlaně použitelný za chůze) je technologie, která umožní sledovat místní televizní stanice kdekoli, kde je signál už v roce 2009. To co vidíte na obrázku je osobní přenosný přijímač digitální televize, ale těmi výčet podporovaných zařízení teprve začíná. Příjem bude možný na mobilech, noteboocích a přijímačích do auta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Američané si život bez televize neumí ani představit, její mobilní podoba má v sobě velký potenciál

Jako vejce vejci

LG na CESu samozřejmě vystavoval více než-li tři modely. Ostatní telefony rovněž nejsou nezajímavé, rovněž jsou si hodně podobné. Musíme také vzít v úvahu, že jejich určení na americký trh hodně snižuje jejich atraktivitu z pohledu evropského, potažmo českého spotřebitele. Informace o dalších telefonech proto soustředíme do samostatného článku.

Diskuze (5) Další článek: Apple iPhone plný superlativů

Témata článku: LG, , LG KF600, Telka, Innovation award, Každoroční veletrh, Innovation Awards, Mobil, T - Mobil, MOBI, Silný reproduktor, T Mobil