LG Shine: blýskněte se (test)

LG Shine je nablýskaný, kovový, vysouvací krasavec. Špičkových funkcí sice moc nepobral, ale záleží na tom někomu?
Kapitoly článku

Vzpomínka na Razr

Stačí se podívat na numerickou klávesnici a musí vám být jasné, že tady se LG více než inspirovalo od Motoroly Razr. Klávesnice má takřka naprosto shodný design, také modré podsvícení se hlásí k Razru. U LG ale nejvíce září klávesy pro příjem a ukončení hovoru, zbytek klávesnice svítí z neznámého důvodu o dost méně. Rozdíl oproti Razru je i ve velikosti tlačítek, Na LG Shine potřebujete o něco menší prsty.

 LG_09.jpg LG_11.jpg LG_12.jpg
Klávesnice se docela povedla

Celá klávesnice je v jedné rovině, odlišení mezi tlačítky je nepatrné. Také tady se výrobce rozhodl pro větší tuhost kláves. Nemusíte se tak alespoň bát překlepů, pokud na tlačítko pořádně nezatlačíte, prostě se nestiskne. LG pak musím rozhodně pochválit za pohodlnou práci s vrchní řadou tlačítek, ke kterým se dostanete bez problémů. Horní vysunutý díl telefonu vám nijak nebude překážet.

LG_24.jpg LG_25.jpg
Podsvícení je modré

Displej se leskne až moc

O tom, že displej funguje jako zrcátko už byla řeč, podívejme se ale také na nějaké další praktické využití. Tabulkové parametry jsou vynikající, máme tu vysoké rozlišení 240 × 320 bodů a podporu 262 tisíc barev. Přesto ale displej budete proklínat. Odrazy na něm totiž jsou vidět, i když s ním zrovna pracujete. V praxi to tedy funguje tak, že se pohybujete nabídkou, nebo třeba píšete SMS a kromě textu na displeji ještě vidíte sami sebe soustředěně vyťukávající zprávu. Pokud do toho ještě připočtete ostré sluneční světlo, je úplně jedno, že displej LG Shine je aktivní. Neuvidíte nic, zato váš rozzlobený výraz se bude LG odrážet dokonale. Nové LG se zkrátka nejmenuje Shine jen tak pro nic za nic.

LG_07.jpg LG_23.jpg
Displej je schovaný za zrcadlem

Kromě oprávněné kritiky si ovšem displej zaslouží i pochvalu. Může za to hlavně zcela přepracovaná hlavní nabídka. LG konečně přepracovalo font u všech podnabídek, místo otravného rolování textu nyní na displeji rovnou uvidíte celý popisek. Vypadá to o sto procent lépe než na starších modelech.

Na pohotovostním displeji vidíte kromě klasických údajů, ještě informaci o tom, zda je do telefonu vložena paměťová karta a na displej také můžete vložit jednu textovou poznámku. Škoda, že její délka je omezena na pouhých patnáct znaků. Pokud jste ale zapomětlivý, i to by vám mohlo pomoci.

37.jpg 39.jpg 02.jpg 04.jpg 35.jpg
Pohotovostní displej • rychlé přepínání profilů • hlavní nabídka ve formě seznamu • maticová nabídka

Hlavní nabídka je uspořádána buď do obvyklé matice ikon, díky ovládání válečkem je ovšem mnohem praktičtější seznam. Kromě písma LG přepracovalo také ikonky, připravte se tedy na úplně jiný vzhled. Vnitřní struktura nabídky ovšem zůstalo zachována po vzoru starších modelů.

38.jpg 33.jpg 34.jpg
Uživatelská nabídka nejpoužívanějších funkcí • možnosti nastavení

Kdopak to volá

Příchozí hovor na LG přijmete vysunutím telefonu, pokud zrovna nemůžete mluvit a zvonění vás obtěžuje, můžete jej ztišit pravou kontextovou klávesou. Při hovoru jde zapnout hlasité handsfree, dostat se do nabídky přístroje nebo si hovor nahrát. Po ukončení hovoru na displeji ještě několik vteřin bliká, jak dlouho probíhal. Stejnou informaci se ale dozvíte i z registru hovorů. Zde pochopitelně nechybí ani informace o všech přijatých, zmeškaných a uskutečněných voláních. V této nabídce LG informuje i objemu přenesených dat.

05.jpg 36.jpg 06.jpg 15.jpg
S vytáčením čísla si výrobce vyhrál • seznam vyzváněcích profilů • registr hovorů

Nejrychlejší cesta do telefonního seznamu je přes pravou kontextovou klávesu. LG Shine pojme tisíc vícepoložkových kontaktů, údajů, které si k jednomu jménu můžete uložit ale není příliš. Čekal bych trochu více než jen jméno, tři telefonní čísla, fax, e-mail a poznámku. Kontakty si navzájem odlišíte přiřazením do skupiny, speciálním vyzváněcím tónem nebo obrázkem. Nejpoužívanější čísla doporučuji přiřadit pod rychlou volbu, k dispozici máte osm míst.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 20.jpg
Telefonní seznam • vyhledávání v seznamu • náhled na kontakt • zápis nového kontaktu

LG Shine umí ukázat současně záznamy ze SIM karty i vnitřní paměti telefonu. Na displej se standardně vejde šest řádků seznamu kontaktů, v tom sedmém se objevuje informace, které všechny údaje máte u aktuálního kontaktu uloženy. Vyhledávání v seznamu je řešeno postupným zadáváním znaků.

V telefonu najdete celkem pět profilů vyzvánění, editovat ale jdou pouze dva z nich. Profily také nijak nespolupracují s telefonním seznamem, filtrování tedy není možné. Nejsnadnější způsob pro jejich přepínání je v pohotovostním režimu pootočením ovládacího válečku.

Chtělo by to silnější motor

Psaní zpráv není na LG Shine nijak skvělý zážitek. Tlačítka klávesnice jsou najednou menší než se vám původně zdálo a telefon také prokazuje, že nepatří k žádným rychlíkům. Pokud budete psát se slovníkem T9 situace bude trochu lepší, ale vyťukávání každého znaku není žádná slast. Shine sice není tak pomalé jako Chocolate, ale pořád by to chtělo o něco větší rychlost.

Při psaní vidíte na displeji osm řádků textu, písmo se mi žádným způsobem nepodařilo zvětšit. V horním pravém rohu telefon informuje o počtu napsaných znaků, nechybí ani přehled o tom kolikátou SMS aktuálně píšete. O slovník T9 nemusíte mít strach, sice píše s diakritikou, ale před odesláním se jí zbaví. Také slovní zásoba není špatná, výborné je přepínání mezi nabízenými slovy pomocí válečku.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

U multimediálních zpráv najdete pod nabídkou Vložit tyto nejdůležitější možnosti: symbol, obrázek, video, zvuk. Pro vytvořenou MMS můžete použít funkci náhledu, při její tvorbě zase máte přehled o počtu zbývajících volných kilobajtů. Více jak tři sta se vám najednou odeslat nepodaří.

E-mail sice nenabízí nijak pokročilé možnosti, ale spravovat můžete až pět účtů. LG si rozumí s protokoly POP3 a IMAP4, z nastavení snad stojí za zmínku jen možnost výběru maximální velikosti přijímané zprávy. E-mail má jinak stejné omezení velikosti jako MMS – nepošlete zprávu větší než 300 kB.

Témata článku: LG, , , LG KG800 Chocolate, Motorola Razr, Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Krásný telefon, Skvělý zážitek, Bubbles, Šedý odstín, Fishing, Stejné omezení, Test, Plastová část, LG Shine, Rozevřený telefon