LG T5100: první dojmy z nového megapixelu

S megapixelovými mobily se v dnešní době setkáváme stále častěji. Všichni přední výrobci již mají ve své nabídce alespoň jeden model s takto kvalitním rozlišením integrovaného fotoaparátu. Zanedlouho se u nás objeví další mobil s rozlišením 1,3 Mpix, tentokrát od LG.
Kapitoly článku

Model T5100 jsme viděli už na jarním CeBITu v Hannoveru, kde jsme ho ale nemohli moc vyzkoušet. Na stánku výrobce byl střežen jako oko v hlavě a běžní návštěvníci měli jen malou šanci se s ním seznámit blíže. Díky masivní reklamní kampani na jeho největšího rivala, Samsung SGH-P730, o tomto LG nebylo téměř slyšet. Pozornost si ale určitě zaslouží, navíc bude brzy uveden na český trh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG T5100 na oficiálních fotografiích

Rozdvojená osobnost

Novinka asijského výrobce LG se svým vzhledem pyšně hlásí ke klasickým stylovým telefonům véčkové konstrukce. Jeho antracitová lesklá barva mu velmi sluší a spojení se stříbrnými plochami a chromovým lemováním některých prvků dělá z tohoto modelu opravdového elegána. Podobně jako nové Sony Ericssony se i toto LG tváří z každé strany jako jiný přístroj. Zezadu vám LG připadá jako klasický kompaktní fotoaparát, zpředu zase jak telefon. Zdá se, že tato koncepce se uživatelům zamlouvá a nejspíše ji uvidíme i u dalších modelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mobil tří tváří

Ačkoli je LG vyrobeno z plastu, jeho hmotnost je přinejmenším překvapující - v kapse 120 g téměř jistě ucítíte. Na jeho velikost 103 × 48 × 26 mm je hmotnost větší, než jsem čekal. Designem nikterak nepřekvapí, jedná se o jednoduchý kvádřík se zaoblenou horní hranou, která tvoří kloub telefonu. Vpředu najdete stříbrnou plochu s chromovými prvky, logo výrobce a malý vnější displej. Ten má rozlišení 96 × 96 bodů a podporuje 65 tisíc barev, což je na původně pouze informační displej více než dostačující. Záměrně jsem použil slovo „původně“, jelikož u LG může tento displej sloužit i jako hledáček integrovaného fotoaparátu. Posledním detailem je otvor reproduktoru, ze kterého se linou čtyřicetihlasé polyfonní melodie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je to kus telefonu, ale rozhodně nepatří mezi největší...

Barevný svět v hrsti

U LG jsme byli většinou zvyklí na kvalitní, ale pouze pasivní displeje typu STN. Ty už jsou však minulostí a v prvním zástupci nové řady T se usadil aktivní TFT displej s podporou až 262 tisíc barev. Hlavní zobrazovací prvek pracuje v jemném rozlišení 176 × 220 bodů, které používá většina dnešních chytrých telefonů, mezi něž ovšem T5100 nepatří.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej je velký a má brilantní zobrazovací schopnosti • vnější displej už je jen pasivní, ale postačí

Ve spodní části rozevřeného telefonu najdete klávesnici rozdělenou do dvou samostatných bloků. První z nich skrývá kurzorový kříž s potvrzovací klávesou, klávesami pro rychlý přístup ke kalendáři a fotoaparátu a dvěma softwarovými tlačítky. Celý blok se ovládá velmi příjemně, s přehmaty díky velké ploše kláves nebudete mít sebemenší problém. Druhá část klávesnice v sobě ukrývá numerická tlačítka a klávesy pro ovládání hovoru. Zapomenout nesmím ani na korekční klávesu. Psaní na telefonu je příjemné, díky profilu tlačítek se lze jednoduše orientovat pouze hmatem. Vše je rovnoměrně podsvíceno efektní modrou barvou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plochá klávesnice a hlavní ovládací prvek • podsvícení je modré a velmi efektní

Jako slunečnice

LG T5100 je prvním zástupcem značky s fotoaparátem s rozlišením 1,3 Mpix (1 280 × 960 bodů) na evropském trhu. V Asii má LG s megapixely již velké zkušenosti, jeho přístroje pro CDMA sítě se s tímto rozlišením seznámily již mnohem dříve než GSM modely. Oproti jiným výrobcům sází LG na velké množství nastavení. V testovaném kousku lze nastavit například jas, barevnost snímku, vyvážení bílé, rozlišení či typ orámování výsledné fotografie. Hledáte-li fotomobil s možností co největšího uživatelského zásahu, je tento model ideální. S hodnocením kvality snímků si ale počkáme až na finální verzi. O paměti se výrobce sice nezmiňuje, ale našel jsem v telefonu hodnotu blížící se 30 MB pro mediální soubory. Paměťové karty LG nepodporuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zezadu připomíná digitální fotoaparát • čočka vzadu.. • .. a vepředu (všimněte si diody na přisvícení)

Vlastnímu fotografování je přizpůsobena i konstrukce telefonu. Displej je otočný o 180° a lze jej tedy překlopit na vrchní část přístroje. Během otáčení lze s trochou dobré vůle zvolit jakýkoli úhel a natočit tak displej podle toho, jak se vám to hodí. S touto konstrukcí jsme se seznámili již u dřívějšího modelu G7100. Oproti němu má ale novinka integrovaný fotoaparát v kloubu umístěn zcela jiným způsobem. Při zavřeném telefonu se objektiv nachází na zadní straně, při otvírání se otáčí společně s kloubem a objeví se pod hlavním displejem. Takto lze jednoduše pořizovat autoportréty, pro focení jiné scény je určen zavřený telefon s velkým displejem nahoře. V tomto případě se s přístrojem pracuje stejně jako s klasickým fotoaparátem, k ovládání funkcí poslouží klávesy na boku přístroje. K focení v tmavých prostorách může pomoci světelná dioda nad objektivem, která svítí dostatečně intenzivně. Telefon nabídne i samospoušť a zvládá nahrávat videa v rozlišení QCIF, S-QCIF a speciálního pro použití v MMS zprávách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S displejem můžete kroutit, jak se vám zlíbí...

Funkcí dostatek

Funkční výbavou T5100 nikoho neurazí. Pro správu času je zde jednoduchý kalendář a povedený opakovaný budík. Hodit se můžou i poznámky, a to textové nebo hlasové. Moderní telefon nesmí postrádat ani podporu MMS, EMS a SMS, e-mail však v LG nehledejte. Tento nedostatek lze jednoduše napravit pomocí implementované Javy ve verzi 2.0. Pro datové nadšence si LG připravilo podporu rychlých přenosů GPRS třídy 10. K prohlížení mobilního internetu lze použít wap 2.0. Nabídnuty jsou i základní funkce, které se mohou často hodit jako převodník jednotek, jednoduchá kalkulačka či světový čas. Pro práci sice nové LG přímo stavěné není, ale běžným uživatelům bude nabídka plně vyhovovat.

Máme se na co těšit

Nové LG T5100 je zajímavý telefon s futuristickým designem, bohatou funkční nabídkou, zajímavou konstrukcí a vestavěným megapixelovym fotoaparátem. Uvidíme, jak bude nasazena cena a zda bude mít šanci zatopit zatím nejrozšířenějšímu megapixelovému fotomobilu Nokii 7610 nebo třeba luxusnímu Sony Ericssonu S700.

Základní parametry:

  • rozměry: 103 × 48 × 26 mm
  • hmotnost: 120 g
  • vnější displej: 96 × 96 bodů, 65 tisíc barev, TFT
  • vnitřní displej: 176 × 220, 262 tisíc barev, TFT
  • GPRS: třída 10 (4+2)
  • wap: verze 2.0
  • Java: MIDP 2.0
  • fotoaparát: 1,3 Mpix, podpora videa
  • vyzvánění: čtyřicetihlasé
  • připojení: infraport, USB


Mnohem více obrázků naleznete ve fotogalerii, která je připravena v druhé kapitole

Témata článku: LG, , LG T5100, Mega, Klasický styl, Nov, Mega +