Linuxová lahůdka – Motorola A760

Doba uvedení „našlapané“ Motoroly na trh se kvapem blíží a už teď některé internetové obchody přijímají první objednávky. Je tedy na čase představit si model A760 trochu podrobněji.

Začátkem roku jsme na MobilManii psali o nově připravované Motorole ve stylu staršího modelu Accompli. Nejzajímavější na ni bylo, že měla běžet na netradiční platformě využívající operační systém Linux. Termín uvedení na trh byl tehdy stanoven na konec letošního roku, což je už za chvíli.

   

I když některé internetové obchody novou Motorolu A760 již anoncují a přijímají první objednávky, podle našich informací se s ní u nás setkáte nejdříve v první polovině příštího roku. Rovněž cena (33 000 Kč) uvedená u Motoroly A760 v jednom nejmenovaném internetovém obchodě je podle našich informací asi dvakrát vyšší než bude v oficiálním prodeji.

Bohatá nadílka pod kožichem

Zopakujme si, co vše může nová Motorola A760 uživateli nabídnout. Svou nabídkou funkcí bude vhodná pro technicky zdatnější uživatele, kteří dokáží využít v mobilu ukrytý potenciál kapesního počítače. Motorola A760 je totiž jeden z nástupců modelu Accompli 008, který jako jeden z prvních vtipně zkombinoval mobil a kapesní počítač s dotykovým displejem. Novinka však přichází se zcela odlišným operačním systémem, stejně jako u Accompli ale i zde hraje jednu z největších úloh Java.

  
Zvláštní véčko s potenciálem kapesního počítače

Telefon se na fotografiích zdá větší než ve skutečnosti je, rozměry A760 se ale pohybující se v hranicích běžného telefonu. Motorola díky konstrukci falešného véčka může uživateli nabídnou obrovský displej s rozlišením 240 x 320 pixelů. Jeho kvality oceníte při pohybu grafickým uživatelským rozhraním telefonu a při prohlížení fotografií. Jednou z novinek, kterými se od třídy Accompli liší, je právě vestavěný fotoaparát na zadní straně. Fotografie se budou hodit asi jen pro práci se zprávami MMS, neboť jejich rozlišení bude průměrných 640 x 480 pixelů.

Bez doteku ani ránu

Kvalitní displej s barevnou paletou pětašedesáti tisíc odstínů bude stejně jako u předchůdců dotykový. K ovládání bude již tradičně sloužit vysouvací pero – stylus. Kromě zábavy reprezentované foťáčkem a s ním spojenými službami (fotky, video), bude umět A760ka přehrávat i skladby ve formátu MP3. Z dostupných informací však není jasné, zda bude k dispozici i přídavná paměť v podobě paměťových karet. V opačném případě by tento druh multimédií neměl většího smyslu. Na informace o velikosti paměti v telefonu je snad uvaleno embargo – žádné zdroje se k ní totiž nevyjadřují.

   
Podoba vzešlá ze starších modelů Accompli se nezapře (Zdroj: www.phonescoop.com)

Motorola Accompli byla silná ve dvou věcech – e-mail a PIM Nový model A760 bude mít navíc přímo ve výbavě předinstalovaný webový prohlížeč. Poslední aplikací, která bude mít co do činění s internetem, bude klient pro práci se zprávami – něco na způsob oblíbeného ICQ.

Uspokojí všechny

Když se podíváte na stručný výčet funkcí pod článkem, záhy zjistíte, že Motorola A760 toho nabídne poměrně dost. Počínaje souborem zábavných funkcí, které titulujeme multimédia, velkým barevným displejem a konče moderní GPRS spolu s technologií Bluetooth. Připočtěte k tomu snadnou synchronizaci se stolním počítačem a čtyři pásma, ve kterých lze s telefonem pracovat, a vyjde vám, že podobně vybavený mobil, byste dnes těžko hledali.

     

Potěšující zpráva je, že telefon se podle našich informací nevyhne ani českému trhu. Teď jen stačí počkat, s jakou cenou na české uživatele vyrukuje.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Motorola A760
  • Síť: GSM 850/900/1800/1900 Mhz
  • Rozměry: 100 x 53 x 21 mm
  • Hmotnost: 120 g
  • Displej: dotykový, 240 x 320 pixelů, 65 000 barev, TFT
  • Baterie: neznámá
  • Udávaná pohotovostní výdrž: až 180 h
  • Udávaná doba hovoru: až 5 h
  • Zprávy: SMS, EMS, MMS, E-mail
  • Připojení: GPRS, IrDA, Bluetooth, miniUSB
  • Operační systém: Linux
  • Zábava: foťáček, přehrávač MP3, vícehladé vyzvánění
  • Další funkce a vlastnosti: Java, hlasité handsfree, aplikace pro organizaci času, WAP, webový prohlížeč, klient elektronické pošty (POP3, SMTP), aplikace podobná ICQ, diktafon, hodiny
Diskuze (10) Další článek: Samsung SGH-E700 téměř naživo

Témata článku: Motorola, , Potěšující zpráva, Motorol, Přídavná paměť, Stručný výčet, Motor