Logo Manager: práce všeho druhu pro všechny Nokie

Logo Manager je asi nejlepší program pro editaci a posílání log a zvonění na mobily Nokia. Umí je posílat jak vzduchem, tak přes kabel a SMS. Kromě toho posílá SMS, edituje seznam a aktivuje servisní menu. Jak s ním pracovat?
Logo Manager je asi nejlepší program pro editaci a posílání log a zvonění na mobily Nokia. Umí je posílat jak vzduchem, tak přes kabel a SMS. Kromě toho posílá SMS, edituje seznam a aktivuje servisní menu. Jak s ním pracovat?

Co neumí demo verze

Demo verze programu je dostupná i u nás. Je docela funkční, na rozdíl od plné je však v některých možnostech omezena:

  • Nakreslená loga označuje malým nápisem „DEMO“ v levém horním rohu, a to jak loga operátorů, tak skupin, obrázkových zpráv i úvodního obrázku.
  • Nelze po kabelu poslat melodii do mobilu.
  • Pokud pošlete melodii přes SMS, bude se implicitně jmenovat „Demo“.

To, že nejde poslat melodii do mobilu přímo, celkem nevadí, stačí, když si ji pošlete na svoje číslo přes SMS. Jen se bude jmenovat Demo. Loga lze z mobilu stahovat i posílat po kabelu (infraportu), musíte se ale smířit s tím, že tam ten malý nápis DEMO bude. Nicméně, dá se to překousnout.

Nakreslete si logo

Už z názvu programu je patrné, k čemu je primárně určen – k posílání log do mobilu. Můžete si nakreslit vlastní logo (k tomu slouží velké okno uprostřed), nebo využít již existujícího loga v souboru BMP nebo soubory s logy – NOG, LGG, NLM apod. U log v souborech BMP si dejte pozor na to, aby byly v černobílé paletě a měla požadované rozměry:

  • logo operátora: 72 x 14 bodů,
  • logo skupiny: 72 x 14 bodů,
  • obrázková zpráva: 72 x 28 bodů,
  • úvodní logo: 84 x 48 bodů.

Načtené logo se vám vždy ukáže v okénku pro kreslení; zde si ho také můžete dodělat podle libosti. Nástrojů, které k tomu máte, je celkem dost: čáry, vybarvení plochy, obdélníky, elipsy, texty apod. Levým tlačítkem danou funkci používáte (kreslíte), pravým pak mažete. Vlevo pak máte obrázek Nokie 8210 s displejem, abyste viděli, jako logo vypadá v životní velikosti. Můžete také použít klávesovou zkratku Ctrl+Z, která vrací poslední provedenou operaci. Editor dokonce umí pracovat s okny! Tj. označíte si nůžkami určitou část, kterou můžete zkopírovat nebo přesunout. Fíha.

Logo šupky do mobilu

Dejme tomu, že máte logo nakresleno a chcete si jej poslat do mobilu. Připojte mobil přes infraport nebo kabel (jak bude mobil připojen volíte v nabídce Tools Options – sekce Communications, tlačítko Change) – v pravé dolní části okna se mobil ze škrtnutého změní na normální – a z nabídky File vyberte příkaz Upload image to phone, nebo zvolte stejnojmennou ikonku na panelu nástrojů.

Tip: Logo, které máte v mobilu, můžete stáhnout příkazem Get current image from phone z nabídky File.

Logo operátora, skupiny a obrázkovou zprávu můžete také poslat jako SMS (obrázkovou zprávu jinak nepošlete). Zvolte příkaz Send image via SMS z nabídky File nebo patřičnou ikonu na panelu nástrojů. Klidně si logo můžete poslat i na svůj mobil, ale proč byste to dělali, když ho můžete nahrát po kabelu nebo přes infraport. Spíše tak můžete překvapit kamaráda nebo přítelkyni.

Umí i melodie

Logo Manager umí nejen složit melodii, kterou si můžete do mobilu poslat, zvládá také poslání melodie ze souboru MID. Skladatel není nijak jednoduchý – neskládáte v hudební osnově, ale přímo do editačního okna vepisujete kódy tónů. Z toho důvodu se Logo Manager opravdu hodí spíše na poslání souboru MID; klidně můžete použít i zvonění určená pro mobily Siemens, např. z adresy www.exit99.cz/s25. Poslat melodii můžete v demoverzi pouze přes SMS, navíc se melodie bude jmenovat demo.

Chcete poslat SMS?

Logo Manager jako jednu ze svých vedlejších funkcí také posílá zprávy – ostatně to musí umět už je z toho důvodu, že posílá přes SMS loga a melodie. Z nabídky Tools vyberte položku Send text message.

Dialogové okno, které se objeví, má tři záložky:

  • Graphics – této záložky využijete jen tehdy, pokud posíláte obrázkovou zprávu – zde uvidíte obrázek, který jste si nakreslili a text, který k němu připisujete.
  • Text – sem píšete text a volíte, zda se má zpráva ukládat do paměti nebo má jít o zprávu pouze na displej (flash).
  • VCard – zde vyplníte vizitku, kterou majitelé Nokií umí uložit přímo do seznamu.

Do horní části okna vyplňte SMS centrum, resp. tlačítkem Get default jej načtěte z mobilu, a do okénka Phone number pak číslo adresáta. O můžete načíst ze seznamu buď z karty SIM, nebo z telefonu. Klepněte na tlačítko Phone book a zde na tlačítko Reload, pokud jste seznam nenačetli už dříve. Pak už jen napište zprávu a odešlete. Zobrazí se okno SMS Send, kde uvidíte stav odesílání zprávy. Příznak Sent říká, že zpráva byla odeslána úspěšně.

Jak aktivovat v Nokii servisní menu

Logo Manager také umí aktivovat servisní menu, net monitor. Postup je velmi prostý – v nabídce Tools zvolte položku Network selection, stiskněte na tlačítko Enable a v okně si vyberte jednu z těchto možností:

  • Deactivate – vypnutí monitoru,
  • Field test – testy 1–20, jsou ve všech Nokiích stejné,
  • Engineering – všechny testy,

a pokračujte tlačítkem OK. Mobil se restartuje a v menu přibude položka Net monitor.

Tip: Test 130 u Nokie 7110 ukazuje, kolikrát byl vysunut kryt (v šestnáctkové soustavě).

Jak editovat seznam

Poslední důležitou funkcí Logo Manageru je Phone explorer, který umí v omezené míře pracovat s telefonním seznam. V pohodě zpracuje seznam z karty ze SIM, u jmen z mobilu vidíte ale vždy jen standardní číslo – u Nokie 7110/6210/6250 je to buďto číslo označeno jako „normální“ nebo to, které z menu označíte jako standardní. Pokud chcete vidět zbylá čísla, musíte poklepat na daný kontakt, aby se ukázalo editační okno – zde uvidíte všechny údaje ke jménu. Pokud je změníte, klepněte na tlačítko Save, aby se změny uložily do mobilu.

Co dalšího Phone explorer umí? Stáhnout seznam ze SIM a z paměti mobilu; kromě jména a čísla si také přečte jména skupin volajících a jména rychlé volby. To vše můžete měnit a poté do mobilu zapsat. U skupin lze měnit jak vyzváněcí tón, tak to, zda se má či nemá zobrazovat logo skupiny. Stačí, když na skupinu poklepáte, a v pravé část okna můžete údaje upravit. Poté stiskněte tlačítko Save.

Můžete také změnit číslo na rychlé volbě. Stačí, když poklepáte na Speed Dials, ukáže se seznam kláves 2–9. Pokud na některou klepnete, v pravé části okna se ukáže, které jméno je klávese zrovna přiřazeno. Tlačítkem Change pak můžete ze seznamu vybrat jiné.

Na editaci seznamu se ale Logo Manager příliš nehodí, pro tyto účely jsou vhodnější jiné programy.

Diskuze (6) Další článek: Příručka pro začátečníka: co dělat, když je mobil blokovaný

Témata článku: Nokia, Ctrl + Z, Logo, Druh, Práce, Man, Net Monitor, Pro +, Log