Loterie do mobilních telefonů?

Sazka spustila bleskovou loterii s názvem Keno, která je jako stvořená pro využití v mobilních telefonech. Dle vyjádření Sazky si však na loterii v mobilu ještě chvíli počkáme.

Sazka spustila novou číselnou loterii s názvem Keno, která je podobná hře Šťastných deset. A proč nás loterie Sazky zajímá? Díky tomu, že jsou výherní čísla tažena každých pět minut, dozví se sázející svou (případnou) výhru okamžitě. Tímto se hra Keno přímo nabízí do mobilních telefonů.

Mobilní sázení

Loterie typu Keno by přes mobily mohla sklidit úspěch. Sázení by probíhalo prostřednictvím textovek, WAPu či Sim Toolkitu a operátor by sázené částky fakturovat v měsíčním výpisu či strháváním kreditu.

Dotázali jsme se tedy přímo Sazky, zda plánují rozšíření svých loterií i do mobilních telefonů. Odpověď byla poměrně překvapivá. O sázení na číselné hry prostřednictvím mobilních telefonů Sazka do budoucnosti uvažuje, avšak v současné době toto není možné zejména z technických důvodů.

Loterií v mobilních telefonech se tedy dočkáme. Otázkou zůstává, kdy tomu tak bude.

Chceme loterie?

Myslím, že si nemusíme klást otázku, zda-li by se loterie na mobilních telefonech uchytila. Musíme si však položit mnohem zásadnější otázku v ohledu bezpečnosti. Vlastnictví mobilních telefonů je v dnešní době značně anonymní, a to hlavně díky předplacenkám. Tvůrce loterie by musel přijít s účinným způsobem, jak zabránit v sázení osobám neplnoletým. Jistě byste nechtěli, aby vaše dítě promrhalo většinu kreditu sázením, nehledě na možnou návykovost. Řešením by bylo zpřístupnit tuto hru jen paušálním uživatelům, kde je plnoletost zajištěna. U předplacenek by šlo situaci vyřešit tím, že by uživatel předplacenky podepsal na sběrně Sazky potvrzení o plnoletosti. Zároveň by bylo ke jménu „přivázáno“ telefonní číslo, ze kterého by uživatel loterii hrál.

Zatím nebudou

Jak jsem se již zmínil v článku, otázkou loterií v mobilních telefonech není jestliže ale spíše kdy. Do doby, než se z nás stanou milionáři díky mobilům, se však musí dořešit technická stránka věci (Sazka, operátoři) a hlavně i stránka bezpečnosti. Nechceme přeci, aby se naše děti připravovaly o kredit sázením.

Otázka do diskuse: Chtěli byste loterie typu Keno na svém mobilním telefonu? Máte nápad, jak v takovém případě zamezit sázení nezletilým?

Diskuze (10) Další článek: Změřte displej svého mobilu a pomozte nám při přípravě článku

Témata článku: , Mobilní telefon, MOBI, Mobil, Telefon, Milionáři, Technická stránka, Loterie