Lumix CM10 zapomněl telefonovat. Mobily Panasonic opustily EU

O konci značky Panasonic ve smartphonovém byznysu se hodně mluvilo zhruba před dvěma lety, kdy firma oznámila stažení z evropského mobilního trhu a ukončení sotva nastartované řady chytrých telefonů Panasonic Eluga. Na veletrhu CES 2015 však ještě jedna poslední „mobilní křeč“ přišla, když japonský výrobce uvedl hybridní zařízení Lumix CM1. Kompaktomobil kombinoval funkce androidového smartphonu a kompaktního digitálu, díky čemuž se mohl stát slušným reportážním zařízením pro blogery a novináře.

Klepněte pro větší obrázek

Nyní dostává tento produkt téměr identického nástupce v podobě modelu Panasonic Lumix CM10. Tomu už ale nemůžeme říkat kompaktomobil, protože proti předchůdci vynechává funkci telefonování. Modul pro SIM kartu a tedy datové připojení od operátora přítomen je, ale je určen pouze pro datovou kartu, včetně podpory LTE. Lumix CM10 je tedy „už jen“ chytrým kompaktem s operačním systémem Android.

A bohužel ani vylepšení není u CM10 mnoho. Osazen byl opět procesor Qualcomm Snapdragon 801, se kterým pracuje novější Android ve verzi 5.0 Lollipop. Zařízení disponuje stejným FullHD IPS displejem s úhlopříčkou 4,7 palce. Operační paměť nabídne kapacitu 2 GB, vnitřní 16GB úložiště se dá rozšířit paměťovou kartou. Fotografický modul reprezentuje jednopalcový senzor s rozlišením 20 Mpx, objektiv s ohniskem 28 mm a světelností f/2.8 obstarala Leica.

Loňský model Lumix CM1 nebyl oficiálně dostupný pro český trh, dal se ale koupit například v sousedním Německu za cenu lehce nad 20 tisíc korun. O dostupnosti novinky zatím nemáme další podrobnosti, ale cenovka bude ještě o něco vyšší. Podle ceny určené pro Japonsko, kde má prodej začít, se tentokrát odstartuje zhruba na 25 tisících korun.

Diskuze (2) Další článek: Google platí Applu za vyhledávač v iOS. „Zahojí“ se ale na Androidu

Témata článku: Panasonic, , , Panasonic Eluga, Pan, Mobil, Datové připojení, MOBI, Telefon, Pán, Hybridní zařízení, Opus, Bloger