Luxusní dálkové ovládání a chystaný smartphone s Wi-Fi

Operační systém Windows panuje v chystaných smartphonech s podporou WiFi • Philips chystá nejchytřejší dálkové ovládání • samolepka proti vyzařování • minimotocykl na baterie.

Svítí mobil, svítí slunce....

O škodlivé radiaci vyzařované mobilními telefony se popsalo již tolik papíru i webového prostoru, že by to vydalo na pořádný román. A rozhodující důkaz stále nikdo nepřinesl. Může opravdu obyčejný mobilní telefon přiložený k uchu rozehřát povrch mozku natolik, aby mu uškodil? Osobně doufám, že je to jen kachna a proto si ochranu nepořídím.

Výrobci všemožných nálepek a dalších antiradiačních nesmyslů ale mají stále žně. Víte, že nepříliš známá asijská firmička BioPro přichází z novou, revoluční nálepkou? Je založena na vlastní technologii BioNutratronic a prý spolehlivě odfiltruje všechny nežádoucí vlny, které by vám mohl váš telefon vysílat do mozkovny. Cenu ve svých materiálech naštěstí neuvádějí, ale stejně podobným vychytávkám nevěřím. Vy snad ano?

Klepněte pro větší obrázek Zázračná nálepka vás prý ochrání před zářením

Neonode a vestavěný bezdrát

Komunikátorům, či přesněji chytrým mobilním telefonům Neonode postaveným na operačním systému Microsoft Windows CE brzy přibudou noví sourozenci. Od svých předchůdců se nebudou příliš lišit vzhledem, ale pouze přidanou podporou bezdrátových sítí.

S velkým rozmachem Wi-Fi se tomuto kroku nemůžeme divit. Vždyť bezdrátové sítě jsou již jako doma nejen ve firemním prostředí. Komunikátory Neonode vycházející ze současného modelu N1 tak dostanou do vínku starší a pomalejší verzi bezdrátového připojení, WiFi 802.11b. To je ale na druhé straně pro potřeby mobilního zařízení více než dostatečné – vždyť data v této síti mohou putovat maximální rychlostí 11 Mb/s. Software přístroje má automaticky zajišťovat roaming z GSM do Wi-Fi sítí pro všechny aplikace, například pro oblíbenou internetovou telefonii Skype.

Plný pytel pro Skype

Když už jsem Skype zmínil, společnost WellTone, která překvapivě pochází z Japonska, představila vlastní USB sluchátko, které je určeno právě pro použití s tímto internetovým komunikátorem. Zajímavostí je především to, že se nejedná o obyčejnou USB zvukovou kartu ze sluchátkem, ale o složené zařízení skládající se z paměťové karty a samotného sluchátka. Paměťová karta má kapacitu 64 MB a obsahuje aktuální verzi Skype upravenou tak, aby ji bylo možné spustit přímo, bez nutnosti instalace. Nevýhodu vidím trochu v tom, že dodávaná aplikace je určena pouze pro operační systémy společnosti Microsoft (copak jsou Macaři a Linuxáři vzduch?) a z pohledu správce počítačové sítě mám postaráno o další noční můru navíc. Dokážete si představit, co s konektivitou udělá několik uživatelů telefonujících přes Skype současně?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Je to ještě ovladač?

V době, kdy operační systém Windows CE určený pro kapesní počítače byl ještě v plenkách byl Philips leaderem právě vznikající platformy. Vždyť si vzpomeňme na povedenou řadu Velo, ve které jsme mohli najít počítače ovládané perem i klávesnicí. V dnešní době se však Philips do kapesních počítačů příliš nehrne, což dokazuje především na svých dálkových ovladačích.

Klepněte pro větší obrázek 

Ne, opravdu jsem se nezbláznil. Nejnovější univerzální dálkové ovládání Philips RC9800i nabízí uživateli barevný dotykový TFT displej o rozlišení 320 × 320 obrazových bodů (65 tisíc barevných odstínů), procesor Intel známý z komunikátorů XDA, 32 MB operační paměti, vestavěnou lithium-polymerovou baterii, USB konektor a podporu bezdrátových sítí WiFi IEEE 802.11 verzí b i g. No uznejte, je to vůbec ještě dálkové ovládání?

Uhánějte s vánkem o závod

Jako „blbůstku“ tohoto vydání mobilních zajímavostí bych rád upozornil na nové vozítko společnosti Yamaha. Model EC-02 je elektrický minimotocykl s maximální rychlostí dosahující ve výjimečných případech až hranice třiceti kilometrů v hodině. Přitom na jeden nabíjecí cyklus, který trvá celých šest hodin, dokážete ujet až čtyřicet kilometrů.

Klepněte pro větší obrázek 

Yamaha se chlubí, že se jedná o výjimečný stroj za jedinečnou cenu. Dva tisíce amerických dolarů mi ale nepřijdou zrovna málo. Takže Yamaze bych rád poradil, ať do Česka s minimotorkou EC-02 raději ani nejde. Elektrickému miniscooteru propagovanému Přemkem Podlahou v nabídce jedné teleshopingové firmy nemůže vůbec konkurovat.

Diskuze (5) Další článek: Obchod T-Mobile: jeden den v dubnu sleva až 25 %

Témata článku: , , , Lux, Velký rozmach, Vozítko, Chystaný smartphone, Luxusní, Yamaha, Smartphone, Nabíjecí cyklus, SMA, Ovládání, F +, Dálkové ovládání