Macromedia uvádí Flash pro Pocket PC a Linux

Pokračuje prosazování Macromedie i do jiných oblastí, než je tradiční svět stolních počítačů.
Kapesní počítače třídy Pocket PC jsou obecně vnímány jako počítače s velkým důrazem na multimédia a rozšířené možnosti ovládání. Stejně tak jsou zvýrazňovány jejich aplikace využívající neustálého připojení na Internet. Macromedia Flash je tak sice internetovou technologií, ukázal ale již, že nabízí víc.

Formát souborů s animacemi pro Pocket PC je stejný jako na PC, na něm se nic nemění, nabízí tedy stejné možnosti jako jeho ekvivalent z Windows nebo jiných systémů, pochopitelně je omezen na rozlišení obrazovky 320×240, které Pocket PC používají. Hlavní aplikací Flashe na Pocket PC bude nyní nejspíše zobrazování obohacených webových stránek. Nicméně to rozhodně nebude jediným využitím. Již dnes existuje řada interaktivního materiálu ve formátu Flash a díky datové kompatibilitě je velmi snadná přenositelnost i na PocketPC. Příkladem mohou být hry a animované filmy. Pro Pocket PC hry sice existují, nicméně právě s podporou Flashe se otevírají větší možnosti pro další vývojáře, kteří mají zkušenosti s tvorbou ve formátu Flash.

Přehrávač je k dispozici zdarma ve verzi Flash 4 pro všechny tři platformy procesorů (SH3, StrongARM, MIPS), ale jedná se zatím pouze o verzi pro vývojáře, tedy spíše betaverzi, která ještě nemusí nabízet úplně všechny vlastnosti. Uvedení konečné verze přehrávače se předpokládá v průběhu letošního roku. Přehrávač je ale určen pouze pro Pocket PC s barevnou obrazovkou, například černobílý iPaq podporován není.

Pro počítače s PalmOS existují sice také utility pro přehrávání animací, rozhodně ale nedosahují takové kvality a rozšíření jako Macromedia Flash.

Novinkami mezi podporovanými platformami pro přehrávač Flash animací jsou také Linux a Sun Solaris, na které byl čerstvě uveden Flash Player 5. Pochopitelně je na těchto platformách určen pro prohlížeč Netscape.

Váš názor Další článek: Jaká bude naše mobilní budoucnost?

Témata článku: , , , Pro +, Pocket, MAC, Macro, Snadná přenositelnost, F +, Solaris, UVA, Pocket PC, Macromedia