Máme nové mapy od Googlu. Podívete se, jak vypadají

Nové Google Mapy se předvádí prvním uživatelům. Webové mapy mají úplně novou podobu, věnují více místa samotné mapě a mají i funkce sociálních sítí.

Při prvotním otevření nové verze Google Map budete provedeni těmi nejdůležitějšími změnami, které vás čekají. Ty si nyní prolétneme.

Více místa pro mapu

Mapy zabírají prostor celého okna, Google odstranil jak horní lištu s vyhledáváním, tak i postranní panel s výsledky vyhledávání. Vyhledávací políčko šetří místo a je zobrazeno přímo v mapě v levém horním rohu. Výsledky vyhledávání pak naleznete přímo v mapě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyhledávací políčko je umístěné přímo v mapě, neplýtvá se místem
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stejně tak výsledky vyhledávání jsou zobrazeny přímo v mapě • po kliknutí na výsledek vyhledávání se vám zobrazí informační karta o tomto místě

Po kliknutí kamkoliv do mapy se vám pod vyhledávacím tlačítkem zobrazí informační karta s informacemi o místu a možností přechodu do StreetView. Mapa přišla o svého typického žlutého panáčka StreetView, toho už v nové verzi map nenaleznete.

V dolním levém rohu se nachází tlačítko pro přepnutí mapy do satelitního režimu. A v pravém dolním rohu je pak tlačítko, které zobrazí spodní pás Karusel, ve kterém naleznete další informace o daném místu – odkazy na StreetView či zajímavé místa v okolí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po kliknutí kamkoliv do mapy se zobrazí informační pás o místu a StreetView
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Satelitní mapy, v dolní části stránky si můžete všimnout pásu Karusel, který vás upozorňuje na další zajímavá místa v okolí • při najetí na místo v Karuselu se vám zobrazí také linka vedoucí na polohu tohoto místa

V prohlížeči, který umí WebGL, tedy například Chrome, můžete mapy přepnout do plného 3D zobrazení, kdy nechybí funkce Earth. Ostatní prohlížeče či starší počítače jsou pak odkázány na Zjednodušený režim, který není tak náročný na vykreslování. Mně se bohužel 3D zobrazení nepovedlo spustit, i když všechny podmínky dle nápovědy splňuji. Snad to bude jen dočasná chyba.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odlišnosti nové verze map si lze všimnout už při načítání mapových podkladů • 3D budovy fungují i ve Zjednodušeném režimu

Sociální mapy

Nové mapy také lépe navazují na Google+. Uživatelé této sociální sítě znají službu Místa, ve které mohou hodnotit a recenzovat různé lokality – od kaváren přes restaurace až po divadla nebo muzea. Vaše hodnocení je však nyní lépe zobrazeno přímo na mapách Googlu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bílá ikonka značí vámi zatím neohodnocené místo, oranžová ohodnocené

Ikonka místa nyní navíc svítí barvami. Bílá ikonka znamená, že místo zatím nebylo hodnoceno, ke kterému tudíž vlastně nemáte vztah. Žlutě svítí místo, které služba doporučuje na základě podobnosti vámi již hodnocených míst či na základě recenzí uživatelů, které máte v kruzích. K takovému místu můžete mít nějaký vztah a tak jej služba doporučuje. A konečně oranžově je zvýrazněno místo, které je vámi již ohodnoceno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Žlutá ikonka značí místo doporučované Googlem - vlevo na základě člověka z mých kruhů, vpravo na základě mých předchozích hodnocení. Po najetí na ikonku se zobrazí podrobnosti včetně hodnocení a případné vybrané recenze.

Konec bílé čáry

Změn v designu se dočkalo i StreetView. V něm již nepotkáte v prostoru se vznášející bílou linii, která označuje ulici, spolu se šipkami, které odkazují na další kroky vaší virtuální procházky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Název ulice je zobrazen přímo na zemi • šipky pro pohyb sledují vaši myš

Název ulice je zobrazen přímo na zemi, šipka, kterou volíte další směr pohybu ve StreetView, sleduje vaši myš. Při tom můžete narazit také na velký bílý křížek – ten označuje vaši budoucí pozici ve StreetView.

Pokud chce mít co nejdříve nové mapy Googlu, požádejte o pozvánku

Diskuze (6) Další článek: Portfolio tabletů brzy doplní Samsung Galaxy Tab 3 8.0

Témata článku: , In Karta, Nejdůležitější změna, Postranní panel, Výsledek vyhledávání, Zjednodušený režim, Jak, Nov