MasterCard: Jak z mobilu udělat platební terminál

Za 5000Kč můžete mít platební terminál, který můžete mít všude s sebou a zákazníci vám kartou zaplatí i kdekoliv v terénu. Stačí připojit k mobilu...

Proměnit chytrý telefon či tablet na kartový platební terminál. Taková je základní myšlenka společnosti MasterCard ČR, která certifikovala pro použití v Česku zařízení Ingenico iSMP Companion. Spojení obou zařízení probíhá prostřednictvím zabezpečeného Bluetooth kanálu.

Klepněte pro větší obrázek 
K přijetí platby kartou bude obchodníkovi stačit chytrý telefon, datový tarif a zařízení Ingenico iSMP Companion, které firma MasterCard certifikovala pro český trh (foto: E15)

Chytrý mobil musí mít nainstalovanou příslušnou aplikaci a připojení k internetu. Přes terminál pak lze platit klasickou čipovou kartou nebo magnetickým proužkem a také bezkontaktně. Stvrzenka může být klientovi odeslána elektronickou poštou, pomocí MMS či SMS. K zařízení lze také přes Bluetooth připojit minitiskárnu.

MasterCard ČR se teď ve spolupráci s bankami snaží rozšířit platby kartami – a hlavně platební terminály – i mezi drobné obchodníky a podnikatele. Předností přístroje je pořizovací cena necelých 200 eur, tedy kolem pěti tisíc korun. Vychází znatelně levněji oproti klasickým terminálům používaným v obchodech, které podle vybavenosti stojí přibližně 300 až 800 eur.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ingenico iSMP Companion na oficiálních produktových fotkách
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výrobce nabízí také model pro iPhone

Přístroj se dostane na český trh ve třetím čtvrtletí. Jeho rozšíření bude záviset na tom, zda ho příslušné banky budou nabízet klientům, tedy obchodníkům. „Mobilní platební terminál iSMP Companion se uplatní třeba u firem, které vysílají ke klientům mobilní techniky, údržbáře či podomní prodejce,“ uvedl Richard Walitza z MasterCard ČR. Zajímat by mohl také řidiče taxislužby nebo pojišťovací agenty.

Diskuze (33) Další článek: Sony Xperia Tablet Z: udatný obojživelník [recenze]

Témata článku: , , , , , Apple iPhone 4GB, Terminál, Master, Termín, Mást, Mobil, Plát, Jak, MOBI, PLA, Platební terminál