Máte rádi kryptoměny? Sirin Finney je první smartphone založený na blockchain technologii

  • Finney nabídne špičkové zabezpečení na hardwarové úrovni
  • Sloužit má k bezpečnému uložení kryptoměn
  • Těmi se bude rovněž platit za veškeré služby a aplikace

Kromě tradičních smartphonů se občas zmíníme o exotických zařízeních, která už po představení působí bizarně. Vzpomeňme na Turing Phone, TP Cadenza a další šílenosti. Do podobné kategorie spadá také firma Sirin Labs o které se loni psalo hlavně díky jejich extrémně zabezpečenému telefonu Solarin s cenou kolem 16 000 dolarů (téměř půl miliónu korun).

Tentokrát firma přichází se smartphonem Finney, který má nabídnout špičkovou výbavu v čele s 5,2” 2K displejem, 8 GB RAM, 256 GB vnitřní paměti, 16Mpx fotoaparátem a 12Mpx přední kamerkou. Poběží na upraveném Androidu Shield OS. Hlavním tahákem bude vysoké zabezpečení na hardwarové úrovni. To bude sloužit nejen k bezpečnému ukládání dat, ale hlavně kryptoměn typu Bitcoin, Litecoin, Ethereum a dalších.

Sirin však jde ještě dál a prohlašuje, že Finney bude první smartphone založený na technologii blockchain. Ta u kryptoměn slouží jako decentralizovaná databáze všech transakcí. Firma totiž pro svůj smartphone vytvořila vlastní kryptoměnu (resp. token) zvaný SRN. Ten je postavený na technologii Tangle známé z kryptoměny IOTA pro internet věcí, která je mezi kryptoměnovými nadšenci proslulá hlavně nulovými transakčními poplatky.

Jaký to má smysl? Myšlenka firmy je prostá. Chce vytvořit decentralizovaný ekosystém, kde pomocí kryptoměny (tokenu SRN) můžete snadno, bezpečně a bez poplatků platit ostatním uživatelům značky, případně i vývojářům, kteří budou své aplikace nabízet ve specializovaném obchodě. Sirin slibuje že i ten bude decentralizovaný a vývojáři tak budou osvobozeni od vysokých provizí provozovatelů, jako tomu je u obchodu Applu, Googlu a dalších firem.

Zajímavé je, že kryptoměna samotná bude sloužit také k financování celého projektu. Sirin si přitom dala za cíl vybrat sebevědomých 50 milionů dolarů. Výprodej SRN tokenů začne už během října. V případě výběru větší částky se počítá i s výrobou All-in-one počítačů a dalších zařízení. Pokud vše proběhne jak má, dostane se telefon do prodeje v první polovině roku 2019 za cenu kolem 1000 dolarů.

Co myslíte má, podobný nápad smysl, nebo celý koncept skončí v propadlišti dějin?

Kolik elektřiny spotřebovává bitcoin? 

Diskuze (7) Další článek: To tu ještě nebylo. LG představilo mobil, který umí odhánět komáry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , F +, Litecoin, Token, Sýrie, Ukládání, Žal, Cenný dolar, SMA, Celý projekt, Dolar, Cad, Vysoké zabezpečení,