mBank opatrně mluví o konci plastových karet. Placení mobilem a hodinkami strmě roste

mBank bude jako první finanční instituce v Česku vydávat všechny typy karet jako fyzické i virtuální, takže klienti si budou moci vybrat, jestli ještě vůbec potřebují nosit ty plastové. Velká část se přitom bez nich už obejde, v červenci byl podíl transakcí vedených skrz virtuální karty u obchodníků již 32 % a každý měsíc prý stoupá o 0,8 až 1 procentní bod.

Vedle ČSOB jde o jedinou banku, která podporuje pět globálních bezkontaktních platforem pro placení. Obě nabízejí Google Pay, Apple, Fitbit Pay, Garmin Pay a od loňska i Xiaomi Pay. Pět služeb technicky vzato nabízí i Raiffeisenbank, která si sice netyká s Xiaomi, ale má vlastní Raipay pro Android, který funguje na smartphonech Huawei.

Martin Podolák, zástupce generálního ředitele mBank CZ pro oblast produktového a segmentového managementu, naznačuje, že plastové karty jednou opravdu skončí. Neříká konkrétní datum, spíš jen spekuluje, že po technické stránce si to již banka může dovolit.

Jedna tuzemská společnost již však konec vydávání plastových karet oznámila. Fintech Twisto nabízející moderní kreditky s nimi skoncuje do roku 2025. Dvě třetiny jeho klientů loni používalo pouze virtuální karty a jen 10 % nových klientů si objednávalo i fyzickou kartu.

Diskuze (107) Další článek: Meta rozjíždí informační kampaň Moje Místo. Cílem je upozornit na existující nástroje pro ochranu soukromí

Témata článku: , , , , , , , , , , , Česká republika, Karta, Banka, Placení, Klient, Plastová karta, Mobil, MBA,