MDA Compact, MDA III a Blackberry na vlastní oči

T-Mobile na Invexu představil tři komunikátory, které se do konce roku objeví na českém trhu. MDA III má plnohodnotnou klávesnici, výhodou MDA Compact jsou malé rozměry, zařízení Blackberry slouží zejména pro práci s e-maily. Všechny tři komunikátory jsme měli v ruce a nabízíme své první dojmy.
Kapitoly článku

Na těle MDA III je více ovládacích prvků. V obou horních rozích jsou dvě indikační diody, pod nimi tlačítka pro rychlý přístup ke kalendáři a adresáři. Další čtyři funkční tlačítka jsou pod displejem. Spouští e-mail, internetový prohlížeč, další vysouvá nabídku Start a poslední ukončuje aplikace. Zbývají klávesy se zeleným a červeným sluchátkem, čtyřsměrný ovladač a potvrzovací tlačítko. Na boku je potom tlačítko pro aktivaci diktafonu, ovladač hlasitost a klávesa pro zapnutí digitálního fotoaparátu. Zajímavé je, že rovnou zvýší jas displeje.

I když MDA III není nijak tlusté zařízení, skládá se ze dvou polovin, které se vůči sobě mohou pohybovat. Lidsky řečeno: odsunutím části s displejem asi o 7 cm se objeví zatím schovaná klávesnice. Při rozvírání jsou obě krajní polohy zajištěny západkou, která ale u vzorku, který jsem zkoumal, nebyla příliš silná.

Tlačítka jsou malá a z větší části navíc pouze nakreslená na podkladové fólii. Nad ni vystupují pouze špendlíkové hlavičky vycházející ze středu každé klávesy. Přes to všechno je ale psaní na klávesnici poměrně pohodlné, řekl bych, že pohodlnější než na miniaturní klávesničce Sony Ericssonu P910. Samozřejmě je nutné zapomenout na všech deset prstů a do práce zapojit palce, pocit při stisknutí je ale dostatečně jistý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Červeně označená část klávesnice po stisknutí přeřazovače začne psát číslice. Zvláštní znaky jsou umístěny tam, kam se vešly, nejsou na svých typických místech (např. čárka nebo tečka). V pravém spodním rohu klávesnice je kurzorový kříž.

MDA III se na českém trhu objeví do konce roku. V nedotované verzi bude stát kolem 22 tisíc korun, ve zvýhodněné variantě se dostane zhruba na 16 tisíc.

Základní parametry:

síť: 900/1 800/1 900 MHz
GPRS: třída 10, wap 2.0, HTML
operační systém: Microsoft Windows Mobile 2003 Second Edition
fotoaparát: rozlišení 640 × 480 bodů
rozhraní: USB, infraport, Bluetooth
baterie: Li-Ion 1 500 mAh
pohotovostní výdrž: až 168 h
doba hovoru: až 240 min
displej: 65 tisíc barev, rozlišení 240 × 320 bodů
rozměry. 125 × 72 × 19 mm
hmotnost: 210 g

Blackberry 6230

Službě Blackberry se na MobilManii budeme věnovat víc v samostatném článku, zaslouží si to. Teď se blíže podívám jen na zařízení Blackberry 6230, které T-Mobile nabídne svým firemním zákazníkům. Zastavil bych se ale u označení. Přestože T-Mobile hovořil o modelu 6230, podle přehledu na této stránce jde spíš o produkt z řady 7xxx. Starší Blackberry totiž neměla barevný displej a zařízení, které mám v ruce, je barevné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Modrá krabička mi až na menší displej nejvíc ze všeho připomíná komunikátor Treo 600. Obdélníkový tvar se směrem dolů trochu zužuje, na těle najdeme pár zaoblení a zkosení, na pohled ale nejde o žádnou krásu. Důležitá je tentokrát opravdu hlavně funkčnost.

Klepněte pro větší obrázek

Displej musím pochválit za matnou úpravu, díky které se neleskne. Podobný displej nabízejí výrobci digitálních fotoaparátů a podobný matný vzhled bych určitě ocenil i na běžných mobilních telefonech. Nevýhodou ale je, že displej nechrání sklíčko, takže je náchylnější k poškození. Už z rozlišení 240 × 160 bodů je jasné, že zobrazení je velmi detailní, displej je ale spíš tmavší a slabé nazelenalé podsvětlení na rozehnání tohoto dojmu nestačí.

Tlačítka klávesnice jsou docela malá, nejlépe se na nich opět píše oběma palci. Jsou uspořádána do několika zahnutých řad a tisknou se poměrně dobře; je jasně cítit, kdy tlačítko zareagovalo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nad displejem je sluchátko. I když Blackberry na pohled vypadá jen jako datové zařízení, dá se s ním i běžně telefonovat. Na levém boku najdeme USB konektor pro propojení s počítačem a konektor pro připojení sluchátek, vpravo je mačkací kolečko coby hlavní ovládací prvek a tlačítko pro návrat o úroveň zpět. Vypínač je pouze softwarový.

Hned na hlavním displeji Blackberry je vidět nabídka: množství ikon uspořádaných do matice (6 sloupců, 3 řádky, k dalším ikonám se dá dostat přechodem na další stránku). I když je hlavním smyslem tohoto produktu a celé služby práce s e-maily, Blackberry nabízí i kalendář, adresář, úkoly a poznámky, je zde i jednoduchý internetový prohlížeč, budík, SIM Toolkit a další aplikace. Chybí však standardní operační systém a i když se nové programy dají naprogramovat v Javě, není jich tolik jako pro standardní chytré telefony a komunikátory.

Funkčnost Blackberry popíšu jen velmi krátce, aby zbylo na samostatný článek o této technologii. Jakmile vám přijde e-mail, hned (v pilotním provozu tak za 15 sekund) ho dostanete i do Blackberry. Můžete si ho zde přečíst, podporovány jsou i základní přílohy, rovnou lze odpovědět. Zprávy jsou vidět ve složkách stejně jako z klientského programu na počítači, takže lze stále používat filtrování e-mailů. Z Blackberry se dostanete i do centrální databáze adres své firmy na serveru Exchange, není proto nutné mít všechny kontakty synchronizované.

T-Mobile nabídne Blackberry zatím jen svým firemním zákazníkům. Fyzické osoby se možná příští rok dočkají také, ale tady ještě není nic jisté. Informace o cenách zatím nejsou k dispozici, obchodní model služby by mohl být založen na měsíčním paušálu a potom na poplatcích za přenesená data.

Tip: prohlédněte si animovanou demoverzi práce s Blackberry

I když se vám Blackberry 6230 (7230) nemusí líbit, na pohodlnou práci s e-maily nemusíte zapomenout. Službu Blackberry totiž podporují i některé mobilní telefony. Budou mezi ně patřit nové komunikátory od Nokie, Siemens SK65, Blackberry podporuje i Nokia 6280.

Základní parametry (model 7230)

rozměry: 113 × 75 × 20 mm
hmotnost: 136 g
displej: 240 × 160 bodů
udávaná pohotovostní výdrž: až 240 h
udávaná doba hovoru: až 300 min
paměť: 16 MB
síť: 800/1 800/1 900 MHz

Témata článku: Blackberry, , , , Nokia 6280, Siemens SK65, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Compact V, T-Mobile MDA III, A/B, Nejzajímavější zařízení, Podobný displej, Black